Всичко за пролетните алергии: причини, симптоми, лечение

Всичко за пролетните алергии: причини, симптоми, лечение

Според статистиката на всеки десет години броят на хората, страдащи от алергии, се удвоява в света. В 25% от случаите този проблем се наследява от родителите. Най-често хората са загрижени за сезонния тип на това заболяване. Пролетта е сезон на обновление и цъфтеж, но за мнозина това е и период на пролетни алергии, които могат значително да намалят качеството на живот.

Защо се проявяват алергии през пролетта?

През пролетта, когато растенията започват да цъфтят и освобождават своя цветен прашец във въздуха, много хора изпитват алергични реакции. Наричани ​​още сенна хрема в медицинската общност, тези алергии са реакция на имунната система към полен, който тя погрешно идентифицира като вреден за организма. Това води до освобождаване на химикали като хистамин в тялото, което предизвиква симптомите на алергия.

Разпространението на сенната хрема се влияе от редица фактори:

  • природни и климатични условия (разпространението на сенна хрема е много по-високо в южните райони);
  • разпространението на определени видове растения и степента на тяхната алергенна активност;
  • условия на околната среда (градските жители се разболяват 6 пъти по-често).

Кои са симптомите на пролетна алергия?

Основните прояви на сенната хрема са възпаление на лигавиците, предимно на дихателните пътища и очите, свързани с периода на цъфтеж на определени растения. Симптомите на пролетна алергия могат да бъдат многобройни и да засегнат различни части на тялото:

  • запушен нос;
  • кихане;
  • напрежение в синусите;
  • сърбеж на носа, гърлото и очите;
  • зачервяване и възпаление на очите;
  • главоболие.

По-редки симптоми на сенна хрема се определят като:

  • кожен обрив, сърбеж;
  • възпалено гърло;
  • коремна болка, киселини;
  • диарични изпражнения;
  • сърдечна болка.

Тези признаци са ясен индикатор за пролетна алергия и се различават от тези на настинка по продължителността и сезонността на появата.

Как да различим пролетната алергия от настинка?

Разграничаването между пролетна алергия и настинка може да бъде предизвикателство, тъй като симптомите им често се припокриват. Въпреки това, има няколко ключови разлики:

  1. Пролетната алергия не се съпровожда от треска, докато при настинката това е възможно.
  2. Симптомите на алергия продължават докато човекът е изложен на алергена, докато настинката обикновено отминава за една до две седмици.
  3. Кихането при алергии често е по-интензивно и се съпровожда от ясни, воднисти секрети, докато при настинка секретите могат да бъдат по-гъсти и обикновено са с жълт или зеленикав цвят.

Как се лекува пролетна алергия?

Лечението на пролетна алергия цели облекчаването на симптомите и минимизирането на контакта с алергените. Няколко видове медикаменти и алтернативни методи са на разположение:

  1. Антихистамините помагат за намаляване на кихането, сърбежа и секрецията на носа. H1 блокерите предотвратяват освобождаването на нови порции хистамин и са най-ефективни за предотвратяване на незабавни алергични реакции. Има I и II поколение от тези лекарства. Инжекционните разтвори се предлагат само в първото поколение, докато във второто са таблетки. Има и местни – капки за нос и очи.
  2. Деконгестантите облекчават запушването на носа, като осигуряват краткотрайна вазоконстрикция и съответно намаляват отока на лигавицата. Тази категория лекарства могат да се използват много краткосрочно поради съществуващия „феномен на отнемане“ - възпаление и сухота след спиране на терапията. Те са неефективни при тежки алергични заболявания.
  3. Кортикостероидите се използват за намаляване на възпалението и отоците в носните проходи.
  4. Имунотерапията може да бъде опция за хора с тежки или продължителни симптоми. Тя има за цел да намали специфичната чувствителност на конкретен пациент към специфичен причинен алерген. Това се постига чрез въвеждане на алергена, като се започне с малки дози, с постепенно увеличаване. Тази терапия може да се проведе с водно-солеви алергени, адювантни алергенни ваксини (подкожни инжекции). Има и препарати за сублингвално (сублингвално) приложение: капки или таблетки, които съдържат определена доза от алергена.
  5. Хомеопатията и други натурални средства също могат да предложат облекчаване на симптомите. Могат да се прилагат в носа, очите и бронхите под формата на дозирани капки или инхалация на аерозол.

Съвети за избягване на алергени

Най-добрият начин за предотвратяване на симптомите на пролетна алергия е да се минимизира контактът с алергените.

Избягвайте да излизате навън, когато въздухът е най-наситен с полени.

Ранните сутрини и ветровити дни обикновено са периодите с най-високо ниво на полен във въздуха. След като се върнете от улицата, ако е възможно, вземете душ или се измийте, измивайки алергените от кожата и косата си. Носете слънчеви очила, за да защитите очите си.

Дръжте прозорците на дома и колата си затворени.

Това помага да се предотврати влизането на полен във вътрешни пространства. Когато проветрявате стаята, можете да поставите влажна кърпа (марля) върху отвора на прозореца, която ще събира поленови зърна, но ще трябва периодично да се изплаква.

Не простирайте дрехите си на открито.

Поленът може лесно да се прикрепи към тъканите и да се пренесе във вашия дом.

Почиствайте редовно дома си.

Редовното почистване помага за премахване на алергените от домашната среда. Извършвайте мокро почистване на жилищното пространство, минимизирайте „меките“ повърхности в къщата или апартамента (килими, мека мебел, завеси, които задържат алергени, включително полени). Използвайте пречистватели на въздуха, които също допринасят за по-добрата среда у дома.

Пролетните алергии могат да бъдат предизвикателство, но с правилно разбиране и управление на състоянието, всеки може да се наслади на пролетта в пълнота. Знанието за причините, симптомите, методите на лечение и стратегиите за предотвратяване на контакт с алергените може да помогне за облекчаване на дискомфорта и подобряване на качеството на живот.

За автора

Екип Аптеки Гален