Заболявания на нервната система и можем ли да се справим с тях

Заболявания на нервната система и можем ли да се справим с тях

Нервната система заема ключова роля в човешкото тяло, тъй като отговаря за комуникацията между всички органи, както и на организма с външната среда. Нейна отговорност са зрението, слуха, вкуса, обонянието ни.

Изключително важна за изпращането на бързи и точни сигнали, служещи за „комуникация“, от нервните към другите клетки е миелиновата обвивка на нервните влакна. Именно по нея се предават електрическите импулси. Но при травма или притискане тя може да бъде нарушена и това да доведе до болки, безчувственост, изтръпване, мравучкания и други неприятни симптоми.

Възпалителни заболявания на периферната нервна система (ПНС)

Нарушенията в структурата на нерва и миелиновата обвивка могат да доведат до редица възпалителни заболявания на ПНС. Сред тях са:

• радикулити: увредени коренчетата непосредствено след излизането им от гръбначния мозък;
• плексити: увредени коренчетата на нивото на големите нервни сплитания;
• неврити: увредени периферни нерви;
• полиневрити: засегнат повече от един нерв.

Тези състояния са пряко свързани с дископатията, дисковата херния, ишиаса, лумбагото, интеркосталната невралгия, понякога възникващите следоперационни проблеми при дискова херния.

В подобни случаи е изключително важно проблемът и причинителят му да се осъзнаят навреме, за да се вземат необходимите мерки за преодоляването им. Ако имате някое от изброените неразположения, то ще изпитвате:

• болки, започващи встрани от прешлените и разпространяващи се към шията, гръдния кош, ръцете или краката;
• при дискова херния – болка, разпространяваща се към крака или седалищната област, понякога в комбинация със слабост на някои от крайниците;
• при засягане на повече нерви са налице спонтанни болки и болки при натиск в областта на съответните нерви, може да се усещат още изтръпване или мравучкане.

Невродегенеративни болести

Съществуват и редица невродегенеративни болести, причинени от нарушения в миелиновата обвивка или в структурата на нерва. Този тип състояния основно се характеризират с увреждане на невроните в главния мозък.

Невроните – градивните елементи на нервната система, са лишени от способността да се обновяват или възпроизвеждат. Веднъж загубени или увредени, организмът не може да ги възстанови. Невродегенеративните болести са неизлечими и инвалидизиращи състояния, причинени от прогресивното дегенериране и/или смърт на нервните клетки. Вследствие на този процес настъпват проблеми с движенията и/или с психичното здраве.

Примери за такъв тип заболявания са:

• диабетна полиневропатия: хронично повишените нива на кръвна захар водят до увреждания на нервите и нервните окончания, повишената кръвна захар води до повишен оксидативен стрес за нервната клетка, свиване на хранещите кръвоносни съдове и увреждане на нейните структури и функции;

• болест на Алцхаймер: причината е загиването на голямо количество нервни клетки, вследствие на което се прекъсва предаването на сигналите в мозъка;

• болест на Паркинсон: получава се в резултат на загубата на нервни клетки в мозъка, което засяга контрола на движенията, както и настроенията, съня, мисловната дейност;

• болест на Хънтингтън: причината е генен дефект, засягащ гена Хънтингтън в хромозома 4, дефектният ген води до бавна, прогресивна смърт на нервни клетки в мозъка;

• мултиплена склероза: при това заболяване имунната активност в организма се насочва към собствената нервна система, атакувайки нервните клетки и разрушавайки части от миелиновата обвивка, от степента на разрушаването зависят и настъпващите злокачествени изменения.

Помощ при нарушения в нервната система

И все пак науката не спира да се развива и решения на част от неразположенията, свързани с нарушения в нервната система, са вече открити. Като най-важното е да се вземат навременни мерки.
Сред тях може да бъде приемът на хранителната добавка Nevraxil, съдържаща комплекс от атакуващи проблема с болката и загубата на чувствителност в крайниците съставки.

Комбинацията от уридин 5-монофосфат, екстракт от женшен, магнезий, фолиева киселина, витамини B1, B3, B6 и B12 във формулата на Nevraxil:
• ефективно възстановява функцията на периферните нерви;
• улеснява предаването на нервни импулси;
• допринася за възстановяване на миелиновата обвивка;
• спомага за растежа и преживяемостта на невроните;
• повишава жизнеността и редуцира сковаността.

Уридин 5-монофосфат сам по себе си е един от 4-те основни компонента на РНК-то, стимулира изграждането на миелиновата обвивка, заема ключова роля в синтеза на фосфолипидите, благоприятства растежа на невроните и проводимостта, характеризира се с невропротективен ефект и допринася за цялостното здраве на периферната нервна система.

Екстрактът от женшен благоприятства както периферната, така и централната нервна система. Приемът му допринася за жизнеността и оцеляването на невроните, за техния растеж, забавя смъртта им. Женшенът се отличава още с антиоксидантен и невропротективен ефект. Също така оказва положително влияние върху увредения ишиасен нерв. Поддържа паметта и тонуса.

Комбинацията от фолиева киселина и В-комплекс също допринася за нормалното функциониране на нервната система, като благоприятства и деленето на клетките. Фолиевата киселина подпомага синтеза на ДНК и РНК и метаболизма на аминокиселините. Витамин В1 участва в поддържането на миелиновата обвивка, В3 – в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините, В6 – в метаболизма на аминокиселините, глюкозата и мазнините, В12 подпомага структурата на периферната нервна система.

Магнезият спомага нормалното действие на нервната система, както и правилното функциониране на мускулите, синтеза на белтъчини, деленето на клетките. Магнезият оказва влияние на над 300 ензимни реакции и изпълнява важни физиологични функции, необходим е за невромускулната дейност. Допринася за здравето и възстановяването на периферната нервна система, за освобождаването на невротрансмитери и поддържането на съдовия тонус.

От голяма полза при по-леките нарушения на периферната нервна система може да бъде и спазването на конкретен режим според оплакванията. Например при дискова херния спане на твърдо легло със свити крака, приемане на калорична храна, богата на витамини от група B. Важно е и да не се налагат самолечебни практики като загряване на кръста, силни масажи или друго, което дори би довело до по-големи усложнения на състоянието.

В наши дни съществуват и технологични решения като лазер-пунктурата, съчетана с неврална терапия.

И запомнете – при нарушение или загуба на градивните елементи на нервната система те не се възстановяват. Затова и колкото по-рано вземете мерки при някой от гореизброените симптоми, толкова по-леки биха могли да бъдат негативните последствия в бъдеще.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.