Забранени храни при артрит: как да подобрите състоянието си чрез диета

Забранени храни при артрит: как да подобрите състоянието си чрез диета

Червено месо и наситени мазнини

Червеното месо и наситените мазнини са известни със своето влияние върху възпалителните процеси в организма и са забранени при това състояние.

  • червено месо – телешко, свинско и агнешко съдържат високи нива на наситени мазнини, които могат да провокират възпаление. Освен това, червеното месо има съставки като пурини, които дразнят допълнително;
  • преработени меса – колбаси, бекон и други преработени продукти често имат добавки и консерванти, които също могат да увеличат възпалението и да допринесат за ставната болка;
  • алтернативи – заменете червеното месо с други източници на протеин, като пилешко месо, риба или растителни протеини, които намаляват натоварването на ставите и ограничават възпалението.

Избягването на червено месо и мазни продукти в диетата може значително да облекчи симптомите на артрит и да подобри качеството на живот.

Млечни продукти

Те също могат да имат негативен ефект и са забранени за хората с артрит. Съставките в някои видове мляко и сирена допринасят за възпалението:

  • казеин – този протеин, който се намира в кравето мляко, може да предизвика възпалителна реакция при някои хора. Казеинът често е забранен за хората с ревматоиден артрит, които са чувствителни към този тип протеин;
  • наситени мазнини – сиренето и сметаната съдържат високи нива на наситени мазнини, които допринасят за увеличаване на възпалението;
  • алтернативи – заменете традиционните млечни продукти с алтернативи като бадемово мляко, овесено мляко или кокосово кисело мляко, които са по-леки за храносмилане и по-малко вероятно да предизвикат възпаление.

Ограничаването на млечните продукти в менюто може да помогне за намаляване на симптомите на артрит и поддържане на по-здравословен начин на живот.

Храни, съдържащи глутен

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика, и може да предизвика възпалителни процеси при хора с чувствителност или непоносимост към него. Ето защо са забранени за всички страдащи от артрит.

  • пшеница и ръж – основните източници на глутен в нашата диета, които трябва да бъдат избягвани от хора с чувствителност или непоносимост;
  • пакетирани и преработени храни – много от тях съдържат скрит глутен като сгъстители и добавки. Винаги четете етикетите, за да избегнете тези съставки;
  • алтернативи – използвайте безглутенови зърнени храни, като киноа, елда или амарант, които са чудесни източници на фибри и протеини, без да предизвикват възпаление.

Премахването на глутена от диетата може да облекчи състоянието и да подобри подвижността и комфорта на ставите при хора с артрит.

Храни с високо съдържание на сол

Излишъкът на сол в диетата също може да влоши състоянието и да доведе до задържане на вода в организма, което увеличава натоварването върху ставите.

  • солени закуски – чипсове, крекери и други преработени храни имат големи количества сол, които допринасят за възпалението;
  • консервирани храни – те често имат добавена сол за запазване на продукта, което може да доведе до допълнително натрупване на натрий;
  • готови сосове и подправки – много от тях съдържат сол и добавки, които могат да увеличат възпалителните процеси;
  • алтернативи – използвайте подправки, като чесън, джинджифил, куркума и други естествени аромати вместо сол, за да подобрите вкуса на ястията и да намалите възпалението.

Намаляването на солта в менюто и изборът на свежи и непакетирани храни може да помогне за облекчаване на симптомите на артрит.

Рафинирана захар

Консумацията на храни с висока захарност, като сладкиши, безалкохолни напитки и сладки закуски, увеличава нивата на глюкоза в кръвта, което засилва възпалителните процеси и натоварва ставите.

  • сладки напитки и десерти – те съдържат големи количества захар, които бързо повишават кръвната захар и предизвикват освобождаване на про-възпалителни молекули в тялото;
  • скритата захар в сосове и готови храни – често добавена като консервант или за подобряване на вкуса, тя присъства в много преработени продукти;
  • алтернативи – заменете захарта с естествени подсладители като стевия или мед, които са по-благоприятни за организма.

Намаляването на рафинираната захар в диетата може да помогне за намаляване на възпалението и да облекчи симптомите на артрит.

Пържени храни

Продуктите, пържени в мазни масла при висока температура, са забранени, тъй като са със съдържание на трансмазнини, които стимулират възпалителните процеси в тялото.

  • пържени картофи, пилешко и риба – тези популярни храни съдържат трансмазнини, които увеличават възпалението и могат да доведат до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания;
  • олио с ниско съдържание на мазнини – много търговски използвани олиа имат добавки и трансмазнини, които допълнително влошават състоянието;
  • алтернативи – гответе с по-здравословни методи, като печене, грил или варене, и използвайте зехтин или кокосово масло, които имат по-ниско съдържание на наситени мазнини и не предизвикват възпаление.

Избягването на пърженото като забранена храна и предпочитането на по-здравословни начини за готвене може значително да подобри състоянието при артрит.

Алкохол

Алкохолът може да има пагубно въздействие върху ставите и да увеличи възпалението, което го прави забранен за хора с артрит.

  • високо съдържание на захар и калории – много алкохолни напитки, особено коктейлите, имат големи количества захар и калории, които могат да предизвикат възпалителни процеси и да повишат телесното тегло, което допълнително натоварва ставите;
  • пречи на медикаментозното лечение – алкохолът може да влезе в нежелани взаимодействия с лекарствата, използвани за лечение на артрит, и да намали тяхната ефективност;
  • алтернативи – избягвайте алкохола или го консумирайте в умерени количества. Изберете напитки без алкохол, като чайове, минерална вода с лимон или свежи плодови сокове.

Избягването на тези забранени храни и адаптирането на диетата могат да окажат значително влияние върху намаляването на симптомите на артрит и поддържането на добро здраве на ставите.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Екип Аптеки Гален