Защо хълцат бебетата?

Защо хълцат бебетата?

Хълцането при най-малките е явление, което често възниква от свиването на диафрагмата и внезапното затваряне на гласните струни, което води до характерния звук. Това може да бъде причинено от различни фактори, включително хранене, промени в температурата на стомаха или емоционални реакции. Въпреки че хълцането рядко е повод за притеснение и често отминава само, познаването на ефективни стратегии за облекчаване е възможно да бъде полезно за родителите.

Какво причинява хълцане при бебе?

To често се дължи на естествени процеси в развитието на малките. Възможно е да бъде причинено от бързото поглъщане на въздух по време на хранене или кърмене, което води до раздуване на стомахчето и стимулиране на диафрагмата. Тази реакция често се наблюдава и след пиене на студени течности или консумация на студени храни.

При хранене

Често се наблюдава по време или веднага след хранене. Това може да бъде резултат от преяждане, когато стомахчето се разтяга повече от нормалното или от поглъщане на излишен въздух. Преминаването от кърмене към употреба на бутилка с биберон, влияе на начина, по който малките деца поемат храната и въздуха. Този преход често води до различен ритъм на поглъщане като при използването на биберон има по-голяма вероятност за въздух в стомаха и да се предизвика хълцане.

Разгледайте бебешки аксесоари за хранене на ниски цени от онлайн аптека galen.bg.

Рязка промяна в температурата на стомаха

Рязката промяна в температурата на храните или напитките също може да предизвика тези характерни звуци. Когато стомахът на детето реагира на значителна разлика в температурата на храната, например от топла каша към студено мляко, това стимулира диафрагмата да се свива. Този вид хълцане обикновено е краткотраен и отминава след като стомахчето се адаптира към новата температура.

Рефлукс

Гастроезофагеалният рефлукс е състояние, при което стомашното съдържание се връща обратно в хранопровода и е честа причина за хълцане при малките деца. Този процес дразни хранопровода и диафрагмата. Често се среща при бебетата поради още не напълно развитата им храносмилателна система, която с времето обикновено узрява и функционира по-ефективно.

Повод за притеснение ли е, когато бебето хълца?

Обикновено не е повод за притеснение и е част от естествения им растеж и развитие. То често се случва без никакви допълнителни проблеми, безобидно е и отшумява само. Въпреки това, ако е изключително продължително, често се повтаря или е придружено с други необичайни симптоми като например затруднено дишане или трудности при хранене, тогава е добра идея да се консултирате с педиатър.

Как да спрем хълцането на бебе?

Има няколко прости и безопасни метода, които могат да помогнат за облекчаване на това състояние. Те са ефективни и лесни за прилагане в домашни условия:

Оригване

Оригването е особено полезно след хранене, тъй като помага на детето да се освободи от излишния въздух, погълнат по време на хранене или кърмене. Леко потупване или масажиране на гърба на бебето в изправено положение стимулира оригването и по този начин намалява хълцането.

Поставяне на бебето в изправено положение

Държането в изправено положение за известно време след хранене помага на храната да се утаи в стомаха и намалява вероятността от хълцане. Това положение облекчава и натиска върху диафрагмата.

Масаж на гърба

Лек масаж на гърба на малкото е успокояващ и може да помогне за намаляване на хълцането. Масажът трябва да бъде нежен и да следва леки кръгови движения, което помага за релаксация на тялото на бебето и да елиминира и това състояние.

Залъгалка

Използването на залъгалка е ефективен начин за успокояване на детето. Смученето на залъгалка помага да се релаксира и стабилизира диафрагмата и това да спре хълцането..

Какво да НЕ правим, когато бебето хълца?

При справянето с хълцането при новородени и малки бебета е критично да се избягват действия, които могат да бъдат вредни за деликатния им корем или да представляват риск за тяхното здраве. Нека разгледаме някои от тези действия по-подробно:

Не стряскайте бебето.

Смята се, че стряскането спира хълцането при възрастни, но при бебета това не е безопасен метод. Стресът и внезапните силни шумове могат да бъдат травматизиращи и да влошат ситуацията като предизвикат у детето тревожност или допълнителен дискомфорт.

Не използвайте метод със задържане на въздуха.

При възрастни, понякога се препоръчва задържане на дъха за спиране на хълцането. Този метод обаче не е подходящ за бебета, тъй като те не могат да контролират дишането си по този начин. Опитът да се накара бебе да задържи дъха си е възможно да бъде опасен и да предизвика сериозен стрес и дискомфорт.

Не издърпвайте езика.

Този метод е изключително опасен и не бива да се прилага при деца. Издърпването на езика може да причини наранявания и да представлява сериозен риск за здравето и безопасността.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Екип Аптеки Гален