Защо изпитваме болка и как да я облекчим?

Защо изпитваме болка и как да я облекчим?

Как да се справим с физическата болка, е въпрос, който често се прокрадва в ежедневието ни. Навяхвания, инфекции, главоболие, мускулна болка - възможните причини да изпитаме подобен дискомфорт са безбройни. Обикновено първият, а и най-лесен отговор са обезболяващите като Оклис от БестаМед.

Какво е добре да знаем за болката и чрез какви други методи да се опитаме да я облекчим, преди да посегнем към болкоуспокояващите, ще разгледаме в днешната статия.

Защо изпитваме физическа болка?

Болката представлява неприятно сетивно, но и емоционално преживяване. Възниква вследствие на потенциално или текущо тъканно увреждане. Обикновено тя е и първият признак за заболяване или друг тип здравословен проблем.

По своята същност болката е реакция на нервната система, изпращаща предупреждение към мозъка за настъпило нараняване. Импулсът води началото си от болковите рецептори (ноцицептори), преминава през гръбначния мозък, а оттам и към главния. Полезно е да знаем, че тези рецептори се намират както по кожата, така и по вътрешните части от тялото като стави, кости, мускули, органи, кръвоносни съдове и т.н.

Болката се оказва защитен механизъм на организма ни. Тя сигнализира на мозъка да предприеме мерки за преодоляване на възникналия проблем. Дава сигнал и на нас, за да можем да започнем евентуално необходимото ни лечение навреме.

В повечето случаи дискомфортът отшумява с преодоляване на травмата или заболяването. В други ситуации обаче мозъкът продължава да получава сигнали за болка дори след това. Тогава става въпрос за така наречената хронична болка.

Важно е и да знаем, че ако болката продължава прекалено дълго, тя губи защитната си функция. Вследствие на този дискомфорт се проявяват и вегетативни реакции на тялото като гадене и повръщане, понижаване на кръвното налягане и т.н.

От друга страна, ако сме продължително подложени на стимулите, отключващи болезнените усещания, прагът ни на болка се понижава.

Какви типове болка има?

Първична и вторична

Болката бива два основни типа - първичен (бърз) и вторичен (бавен). В първия случай тя настъпва изведнъж и е остра, режеща, пробождаща. Вторичната болка, от своя страна, се проявява малко след действието на причиняващия я дразнител. Тя е по-скоро пареща и пулсираща и може да трае с дни.

Остра

Тя бива провокирана от четири различни вида дразнители:

  • механични - такъв тип стимули са тези при порязване, травма, разтежение на мускул или сухожилие;
  • химични - химичните са вещества, чието количество се увеличава в тъканите при възникнало възпаление. Примери за това са простагландини, хистамин, брадикинин;
  • термични - те се проявяват при изгаряне и измръзване;
  • възпалителни - подобни са случаите при артрит, неврит, полиневрит, миозит.

При този тип болка най-често се препоръчват средства с аналгетичен ефект като Оклис за умерена болка 400 мг 20 сашета БестаМед и Оклис Форте за болка 600 мг 10 сашета БестаМед.

Невропатична

В този случай става въпрос за нарушение в невронната структура. Причина за неприятните усещания е нараняване или заболяване на нервната тъкан. Вследствие на това методиката за изпращане на сигнали до мозъка бива нарушена. Възможно е мозъкът да не може да разбере каква е причината за болката. Понякога това се случва и при дисфункция на сетивните пътища и ноцицепторите

Централна

Възниква от самия мозък и е трудна за преодоляване. В някои случаи е породена от психологичен/ психичен проблем.

Хронична

За хронична болка говорим, когато дискомфортът продължава над половин година. Възможно е симптомите да варират - от силни и остри болезнени усещания към по-умерени и слаби. Както вече споменахме, в много случаи недобре овладяната остра болка може да се хронифицира. Понякога хроничната болка е провокирана от дадено заболяване. Често е и вследствие на психосоматичен или психогенен проблем.

Болка според източника и ноцицепторите

Според тези характеристики тя бива:

  • повърхностна - провокирана е от повърхностно нараняване като изгаряне, порязване, одраскване. Болката е локализирана с точност и не трае дълго;
  • соматична - води началото си от ставите, костите, сухожилията, кръвоносните съдове и нервите. Примери за това са изкълчвания, навяхвания, счупвания. Болката не е добре локализирана, усеща се тъпо, но дълготрайно;
  • висцерална - води началото си от вътрешните органи. Болката е продължителна и силна, но трудна за локализиране;
  • фантомна - свързва се с болезнени усещания във вече ампутиран крайник или такъв, чиято чувствителност е прекъсната.

Как да облекчим болезнените усещания без лекарства?

В някои случаи болката не изисква медикаментозно лечение. Примери за това са мигренозното главоболие, менструалните болки, болките, провокирани от стреса и емоционалното ни състояние. В тези ситуации бихме могли да вземем обезболяващо средство като Оклис. Ала е важно да спазваме препоръчителната дневна доза и да не го приемаме твърде често. За да избегнете прекомерната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства, бихте могли да опитате и някои от следните методи за притъпяване на болезнения дискомфорт:

  • медитация;
  • набавяне на допълнителни часове сън, ако болката не пречи на заспиването;
  • раздвижване, физическа активност, ако причината за болката не Ви възпрепятства;
  • разговор с любим човек;
  • четене на книга, гледане на филм, слушане на музика - пасивна дейност, която да Ви отвлече от мисълта за болката;
  • творчество - рисуване, плетене и т.н.;
  • мисли за любима храна - дори и да не отхапете от шоколада, само мисълта за него (ако е сред любимите Ви храни) е в състояние да редуцира Вашия дискомфорт;
  • смях - намерете поводи за смях, той е способен да лекува.

Кога да използваме Оклис и Оклис Форте?

Oklis и Oklis Forte са нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства на BestaMed. Активната им съставка е ибупрофенът, а сред действията им са:

  • болкоуспокояващо;
  • температуропонижаващо;
  • противовъзпалително.

Те са подходящи за прием от възрастни и деца над 14-годишна възраст, като се отличават със сравнително бърз ефект.

Едни от най-разпространените в ежедневието ни причини за болка, при които тези лекарства помагат, са:

  • главоболие;
  • зъбобол;
  • мускулни болки;
  • ставни болки;
  • менструални болки;
  • болка при навяхване или разтежение;
  • болка при вирусна или бактериална инфекция.

Други проблеми, при които Оклис може да Ви бъде от полза, са:

  • ревматоиден артрит;
  • анкилозиращ спондилит;
  • артроза и други остри или хронични ревматични процеси;
  • висока температура;
  • възпалителни процеси, свързани с фарингит, тонгилит, ушни инфекции, първична дисменорея.

Важно е отново да отбележим, че приемът на Оклис и Оклис Форте изисква стриктното спазване на препоръчителната дневна доза. Оклис е подходящ за прием по 1 път на всеки 8 часа, докато Оклис Форте - по 1 саше на 12 часа. Освен това приемът им не бива да продължава повече от 3 последователни дни при юноши и повече от 4 при възрастни.

В случай че симптомите Ви не отшумят за този период, е добре да се консултирате с лекар. И отново напомняме - чудесна идея е да прилагате и описаните в горната точка методи като помощни средства за неутрализиране на болката.

Вземете Оклис и Оклис Форте на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.