5 начина да облекчим менструалните болки

5 начина да облекчим менструалните болки

Менструалните болки, известни в медицината като дисменорея, са познат дискомфорт на всяка жена в детеродна възраст. При някои са интензивни и продължителни, при други - почти незабележими. Какви са различните видове и как да ги облекчим, ще разгледаме в днешната статия.

Кога започват менструалните болки и какво ги провокира?

Този тип дискомфорт може да се появи още с настъпване на първата менструация, но обикновено се засилва около една-две години след нея. Добре е да знаем и че в повечето случаи след 30-годишна възраст започва да отслабва. Освен това много жени заявяват, че след раждане вече почти не изпитват подобни неприятни усещания по време на месечния си цикъл.

Що се отнася до причината за дискомфорт, това са простагландините. Те представляват естествени химически вещества, освобождаващи се в матката при менструация. Под тяхно влияние мускулите в стената на матката се свиват, което причинява неприятните спазми. Интересен факт е, че те наподобяват усещането на контракциите при бременните.

Какви са видовете менструални болки и какво ги причинява?

Менструалните болки обикновено засягат областта на корема, кръста и бедрата. При различните дами изразеността им в отделните области на тялото е различна. Важно е и да знаем, че менструалните болки не се делят само на силни и слаби. Силата им всъщност до голяма степен зависи от това дали са първични, или вторични.

Първични

Първичната дисменорея е характерно физиологично състояние, придружаващо ежемесечния цикъл. Обикновено най-силните болки продължават 2-3 дни. Именно в този случай те започват да отслабват с възрастта и почти изчезват след раждане. Разпространяват се към корема, кръста и краката. В някои по-тежки случаи се наблюдават и симптоми като:

  • главоболие;
  • отпадналост;
  • гадене;
  • повръщане.

Вторични

Вторичната дисменорея е причинена от придружаващ здравословен проблем. Той може да бъде заболяване на репродуктивната система като поликистозни яйчници или различни видове инфекциозни състояния. Този тип обикновено се среща при по-възрастни дами, като менструалният дискомфорт нараства с възрастта. Важно е и да подчертаем, че той може да се появи дни преди менструацията, да продължи през целия й период и да остане дори след това.

Сред характерните признаци са:

  • болезнени усещания и кървене при полов акт;
  • вагинално течение с неприятен мирис;
  • кървене, проявяващо се и между отделните цикли;
  • силно главоболие;
  • отпадналост;
  • непрестанни и силни менструални болки;
  • продължителна менструация - над 7 дни;
  • нередовен цикъл.

Как да облекчим менструалните болки?

1. Затопляне

Затоплянето на областта на корема разширява кръвоносните съдове и спомага за облекчаване на менструалните болки. За целта можете да използвате дебела завивка или топъл душ.

2. Упражнения

Интересен факт е, че колкото по-активен живот живеете, толкова по-малко ще страдате по време на менструалния период. Чудесна идея е да се движите и да правите разтягащи упражнения дори по време на самата менструация, защото противно на очакванията Ви това ще намали дискомфорта.

3. Здравословна диета

По време на този период от месеца е препоръчително да се храните здравословно. Алкохолът, кофеинът, солта, вредните мазнини само увеличават менструалния дискомфорт. За да го намалите, е добре да консумирате пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти и риба, богата на омега-3 мастни киселини.

4. Билков чай

Домашните чайове действат не само затоплящо, а и приготвени от подходящите билки, са способни да ни осигурят аналгетичен ефект. Сред лековете срещу менструални болки са отварите от:

Отлична напитка е и Artemis Bio Чай при менструация Био 30 гр х 20 филтърни пакетчета, чиято формула комбинира върба, сладник, бял равнец, невен, градински чай, лайка и зелен анасон.

5. Болкоуспокояващи медикаменти

През първите дни на цикъла болките често са нетърпими, а в някои случаи могат да попречат и на нормалните ни занимания. Затова много от нас търсим бързо и максимално облекчаващо решение. Такова ни предоставят болкоуспокояващите лекарствени средства. Отлични варианти са:

Кога да се консултираме с лекар?

Първичната дисменорея е напълно нормално състояние, което обикновено не налага консултация с лекар. За разлика от нея вторичната може да ни сигнализира за сериозен здравословен проблем. В случай че забележим някои от симптомите й, е добре да посетим гинеколога си, за да установи дали имаме нужда от допълнително лечение.

Поръчайте висококачествени обезболяващи лекарства на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как да облекчим менструалните болки

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.