Африкански здравец спомага лечението на COVID-19

Африкански здравец спомага лечението на COVID-19

Фитопрепарат с екстракт от растението пеларгониум (вид мушкато, наричан още африкански здравец) е ефективен помощник в лечението на COVID-19 според лекари от Пирогов.

Чували ли сте за лечебното растение пеларгониум (Palergonium)? А виждали ли сте мушкато на нечия тераса? Те са съвсем близки родственици и освен да красят балконите ни, са в състояние да облекчават и лекуват множество здравословни проблеми.

Какви са здравните ползи от пеларгониума

Още от древността листата и корените на пеларгониума са употребявани за засилване на имунитета, за лечение на възпаления на горните и долните дихателни пътища, при зъбобол, болки в ушите, главоболие, за по-бързо зарастване на открити рани. В миналото медицината ги използва още при тиф, туберкулоза, дифтерит. В Германия лечебното растение участва и в третирането на ХИВ тип 1, а в медицинската козметика етеричното масло от този вид мушкато или африкански здравец спомага за преодоляване акне, гъбички, обриви, осигурява хидратация и еластичност на кожата, подхранва скалпа и прави косата силна и жизнена.

Пеларгониумът е растение с широк спектър от полезни свойства, като наскоро към тях беше добавено още едно. Проучване, проведено в Ковид-структурата към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”*, показва, че всеки от стотината пациенти с Ковид-19, приемали растителен лекарствен продукт с екстракт от пеларгониум, се радва на облекчение на всички основни симптоми на болестта.

Пеларгониумът се оказва естествен „заместител“ на антибиотичното лечение при леки и средно тежки форми на COVID-19, който намалява времето на възстановителния процес при коронавируса, сочи клиничното наблюдение.*

Пандемията на Ковид-19

Студът сковава улиците и поредната Ковид-вълна ни залива. Медици и фармацевти от цял свят полагат неимоверни усилия в опитите си да достигнат до най-ефективното и безопасно лечение на болестта. В същото време обаче вирусът често се оказва непредвидим. На пръв поглед той се характеризира със симптоматиката на почти целия спектър от остри респираторни заболявания, но в някои случаи протича много по-тежко от обичайното. Стандартната клинична картина при COVID-19 се отличава с:

  • обща отпадналост;
  • мускулни болки;
  • кашлица;
  • висока температура;
  • ринит;
  • главоболие;
  • възпалено гърло;
  • понижена сатурация.

Интересно е да отбележим обаче, че понякога боледуването от вируса на Ковид-19 протича напълно безсимптомно, а друг път води до мултисистемни възпалителни реакции, завършващи в някои случаи с фатален край. Оказва се, че най-голям риск за здравето и живота на болните COVID-19 крие за хората с диабет, сърдечно-съдови заболявания, с компрометирана имунна система, както и за тези в напреднала възраст.

Несигурността по отношение на протичането на вирусната инфекция и начина за лечението й често води до порочната практика на някои лекари да изписват сложни комбинации от антибиотици и кортикостероиди дори при съвсем леко изявени симптоми на коронавируса. Това, от своя страна, крие редица рискове, сред които развиване на резистентност към антибиотиците. В същото време е и излишно скъп метод на лечение при леките форми на Ковид-19.

Как пеларгониумът ни помага при COVID-19

В най-голямата болница за бърза помощ в България – Пирогов, често постъпват болни с леки до средно тежки симптоми на коронавирусната инфекция. В техния случай, както обяснява д-р Калоян Чилингиров, работата на медиците е да „подпомогнат организма сам да се справи с вируса и да облекчат симптомите като силната кашлица, дискомфорта и секрецията в носоглътката.“

На този фон лечението с растението пеларгониум се оказва отлично средство за облекчаване на симптоматиката, което за разлика от други по-силни медикаменти е с:

  • добра поносимост;
  • ниска токсичност;
  • висока ефективност.

Тази добре позната в народната медицина разновидност на мушкатото е известна с имуностимулиращия си ефект и с действието си на природен „антибиотик“. Така патентованият екстракт от корен на пеларгониум открива своето ключово място в третирането на почти всички вирусни респираторни инфекции – включително и на Ковид-19.

По-горе споменахме за проучването със 100 пациенти с Covid-19 в Пирогов, чиито симптоми биват облекчени с помощта на лекарство с пеларгониум.

Всеки от пациентите приема по 1 капсула от медикамента 3 пъти на ден по време на болничния си престой и в продължение на 30 дни след изписването от лечебното заведение.

Екипът от медици, провел клиничното наблюдение, обобщава резултатите, оценени и проследени по следните критерии, отчетени при постъпването, на третия, на седмия ден от престоя и в деня на изписването:

  • хрема;
  • кашлица;
  • температура;
  • болки в мускулите;
  • отпадналост;
  • главоболие;
  • болки в гърлото;
  • сатурация.

Според събраните данни пациентите, лекувани с препарата с пеларгониум, усещат по-бързо облекчение на хремата и гърлобола. Медикаментът повлиява благоприятно още кашлицата и общата отпадналост. При по-голяма част от участниците в изследването болките в мускулите и главата значително намаляват още преди седмия ден, а температурата и сатурацията се подобряват на седмия ден от лечението, което е по-бързо в сравнение с конвенционално лекуваните пациенти.

Изводът на специалистите е, че приемът на лекарствен продукт с патентован екстракт от Пеларгониум (EPs 7630) облекчава симптомите, съкращава периода до оздравяването и възвръща жизнеността и енергията на пациентите по-бързо в сравнение със случая на хора, за чието лечение не е използван фитопрепаратът.

Освен всичко това лекарственият продукт с пеларгониум редуцира опасността от усложнения и повишава ефекта от прилаганите антибиотично, противовъзпалително и антикоагулантно традиционно лечение на коронавирусната инфекция.

Лекарите твърдят, че отличните резултати се дължат на фармакодинамичните и фармакокинетичните действия на пеларгониума, както и на добрата му поносимост от човешкия организъм.

Изводите от клиничното наблюдение сочат, че медикаментът с екстракт от корени на пеларгониум се оказва нужна и неизменна част от комплексното лечение на COVID-19, за което допринася неговият троен механизъм на действие:

  • антивирусен;
  • антибактериален;
  • секретомоторен.

Антивирусен ефект

Активирането на имунния отговор на организма играе ключова роля в борбата с вируса на Ковид-19. За това помага антивирусният ефект на фитопрепарата с пеларгониум. Той се изразява в:

  • повишаване производството на интерферон - естествено вещество, произвеждано от организма, което му помага да се бори с външни атаки като инфекциите, причинени от вируси;
  • активиране на NK-клетките - вид бели кръвни телца;
  • защита на клетките от унищожаване от вируса и повишаване освобождаването на антимикробни пептиди в тялото.

Антибактериален ефект

Фитопрепаратът успява да спре размножаването на патогенните бактерии в организма и разпространяването им към здравите мукозни клетки, като в същото време спомага за елеминирането им. Притежаваното от медикамента с пеларгониум антибактериално действие го превръща и в чудесно допълнъние към антибиотичното лечение.

Секретомоторен ефект

Секретомоторното действие на лекарствения продукт се изразяват в подобряване способността на ресничестите клетки в дихателната система да придвижват секретите в посока отвътре навън. Това спомага за по-бързото и ефективно изхвърляне на вирусите и бактериите от организма.

Терапията с лекарствен продукт с патентован екстракт от корени на пеларгониум е „надежден подход” при повлияването на оплакванията на горните дихателни пътища при остри вирусни и бактериални инфекции, се заключва в клиничното наблюдение на Пирогов.

Ефикасен, безопасен и с добра поносимост, екстрактът от корен от пеларгониум се превръща в препоръчван елемент от комплексното лечение на Ковид-19.

При диагностицирана коронавирусна инфекция, винаги се съобразявайте с предписанията на лекуващия си лекар.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

 

* Клинично наблюдение с Умкалор и Мукоплант Анисол за повлияването на острите симптоми на горните дихателни пътища при пациенти с Ковид-19-инфекция. Екип на КВБ с COVID-структура към „Пирогов“ с ръководител доц. д-р Петър Йорданов Атанасов, д.м., авторски колектив: д-р Димитър Валериев, д-р Йозлем Али Кобакова, д-р Анна Стоименова-Георгиева, д-р Мария Сакелариева, д-р Мария Чанева; клиничен случай: д-р Калоян Чилингиров; Клиничното наблюдение е проведено в периода 15.12.2020–31.03.2021 г. в УМБАЛСМ „Пирогов“

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.