Как да се справим с ларингита

Как да се справим с ларингита

Замисляли ли сте се какво ще е чувството да отворите уста, за да поздравите, изкрещите или изпищите, но от нея да не излезе и звук? Или в по-добрия случай – да произведете слаб шепот? Може би ви звучи като края на някой кошмар, ала е възможно да се превърне в реалност. Причината – ларингитът.

Вземете висококачествени лекарства при ларингит на изгодна цена от онлайн Аптека Гален!

Какво представлява ларингитът

Ларингитът е възпаление на лигавицата на ларинкса, известна още като гласова кутия. Именно в нея се намират гласните връзки (гласните струни). Те са две лигавични гънки, покриващи мускулите и хрущялите. В нормалния случай гласните връзки се отварят и затварят плавно, като така ни позволяват да дишаме и да говорим.

Когато сме болни от ларингит, те се възпаляват, раздразват, набъбват. Това затруднява преминаването на въздух над тях, като така гласът ни става по-дрезгав, пресипва или изчезва напълно. Възможно е да усетим и проблеми с дишането.

Какви са симптомите на ларингита

Симптомите на ларингита са силно отчетливи и различими от повечето инфекциозни състояния на дихателните пътища:

  • дрезгав, пресипнал глас или пълна загуба на гласа;
  • дразнене и/или усещане за подуване на гърлото;
  • възпалено гърло;
  • сухо гърло;
  • силна болка при преглъщане;
  • суха кашлица.

Възможно е и повишаване на телесната температура според сериозността на инфекцията.

В някои по-тежки случаи – особено при бебета и малки деца, ларингитът може да доведе до неспособност за дишане. По тази причина взимането на навременни и адекватни мерки е от голяма важност. Силно препоръчително е още при най-слабия симптом да се посети лекар.

Колко дълго продължава ларингитът

Определянето продължителността на една инфекция е трудно. Ако бъде лекуван, ларингитът обикновено трае до десетина дни, но може и по-дълго. В случай че е сред последиците от коронавирусната инфекция от Ковид-19, е възможно гласът да остане дрезгав и 2 месеца, като в редки случаи дори над 10 месеца.

Добре е да отбележим, че съществува и хроничен ларингит, който може да съпътства засегнатите цял живот.

Каква е разликата между ларингит и фарингит

Важно е да не бъркаме ларингита с фарингит. Разбира се, ако отидем своевременно на лекар, той веднага ще ни назначи правилното лечение. Въпреки това е добре и самите ние да сме запознати с разликите между двете инфекции.

Приликите между тях се изчерпват с дразнещото гърло и болката при преглъщане. Възпалено при фарингит е именно гърлото и по-точно – задната му страна при глътката. За разлика от ларингита той не се характеризира с изменение на гласа. Рядко се свързва и с дразнеща кашица. Възниква най-често заради навлизане на бактерии или вируси в организма.

Какви са причините за развитие на ларингит

Съществуват различни причини за развитието на ларингит, като една от най-разпространените е усложнение на вирусна инфекция, засягаща носа и гърлото. В медицината това състояние е известно като круп.

До пресипване и загуба на гласа могат да доведат още често излагане на цигарен дим, пушек, прах. Голямото и редовно натоварване на гласните струни като при певци, лектори, учители също причинява ларингит. Възможно е заболяването да бъде свързано и с рак на гърлото.

Сред останалите евентуални причини са:

  • вдишване на много студен или много топъл въздух;
  • дълго излагане на ниски температури;
  • навлизане на алергени, попадащи върху лигавицата на ларинкса;
  • инфектиране на фаринкса;
  • нараняване на гърлото с твърда храна, кост от риба или друго чуждо тяло;
  • претърпяване на операция на гърлото – дори тя да е минала отдавна;
  • честа консумация на алкохол и пушене на цигари;
  • проблеми с храносмилателната система;
  • синузит.

Какви са видовете ларингит и с какво се характеризират

Съществуват две основни разновидности на ларингита:

  • остър ларингит;
  • хроничен ларингит.

Въпреки това въз основа на причината за възникване на проблема към тях можем да добавим още няколко форми. Какво е характерно за всяка една, прочетете в следващите редове.

Какво да знаем за острия ларингит

За остър ларингит говорим в случаите на моментно възпаление на гласните струни, което очакваме след не дълъг период от време да бъде излекувано, а симптомите – облекчени. Според тежестта и степента на разпространение на проблема различаваме две основни подформи на острия ларингит:

  • епиглотит – в случая засегнати от възпалението са самите гласни връзки. Епиглотитът води до отслабване и/или загуба на гласа, като е възможно да предизвика и внезапен оток, причиняващ дихателна недостатъчност. Това състояние обозначаваме като круп;
  • субхондрален ларингит – в случая засегнато от възпалението е пространството под гласните струни. Характерни в случая са лаеща кашлица, затруднено дишане – особено нощем, оток на ларинкса, като отново се наблюдава и изменение на гласа. Това състояние наричаме псевдокруп, тъй като не са засегнати самите гласни връзки.

Какво е характерно за хроничния ларингит

Честото боледуване от ларингит и фарингит е в състояние да доведе до хронифициране на проблема, до развитие на хроничен ларингит. Той би могъл да бъде:

  • катарален ларингит – в случая наблюдаваме перманентно зачервена лигавица на гърлото и образуване на много малко количество слуз в гръкляна;
  • хиперпластичен ларингит – образува се слузест секрет, наблюдаваме зачервяване и нарастване на лигавицата, известно още като хиперплазия.

Какво представлява атрофичният ларингит

Друга форма на това възпаление е артофичният ларингит. Той е вид хроничен ларингит, който не се лекува. Обикновено е предшестван от продължителен и бавно развиващ се възпалителен процес, който засяга лигавицата на ларинкса. С времето меките тъкани на гръкляна биват дълбоко увредени. Засегнати са лигавицата, жлезите, вените и стените на ларинкса.

Защо страдаме от алергичен ларингит

В случай че страдаме от непоносимост към полен или друг алерген, при попадането му върху ларинкса можем да развием алергичен ларингит. В случая сред характерните симптоми са пресипналост на гласа, суха кашлица, дращене в гърлото и подуване на ларинкса. Тази разновидност на ларингита се преодолява чрез подходящи медикаменти, но при силен оток е препоръчително лечение в медицинско заведение.

Какво да знаем за вирусния и бактериалния ларингит

Вирусният и бактериалният ларингит са едни от най-разпространените вариации на острия ларингит. Засягат както деца, така и възрастни. Симптомите често наподобяват тези на респираторна инфекция, което може да доведе до погрешно третиране на проблема в домашни условия. По тази причина навременната консултация с лекар е основополагаща за бързото и ефективно лечение.

До вирусен или бактериален ларингит обикновено се стига след усложнение на инфекция на горните дихателни пътища. Сред симптомите са сухата кашлица, дращенето в гърлото, болезненото преглъщане, отслабването на гласа.

В случай че не вземем навременни мерки, рискуваме вирусният ларингит да се превърне в трахеит или гноен бронхит.

Какви са особеностите на ларингита при Ковид-19

Важно е да отбележим и връзката между вируса на Ковид-19 и ларингита. Пресипването на гласа се оказва сред типичните симптоми на омикрон. Причината – вирусът вече не се насочва толкова към белите дробове, колкото към носа и гърлото. Проблемът се забелязва през първите дни от болестта и с времето се влошава. Възможно е и Covid гласът (както е известен ларингитът по време на Covid-19) да протече на вълни – гласът ту се възстановява, ту пак отслабва и/или изчезва.

Пресипването и загубата на гласа обикновено траят по-дълго, отколкото при типичния остър ларингит. Възможно е този симптом да отшуми до 1-2 месеца, но се наблюдават и пациенти, при които остава над 10 месеца.

Как протича ларингитът според възрастта

Добре е да обърнем внимание и на разликите в протичането на острия ларингит при възрастни, бебета и малки деца.

При възрастни острият ларингит се характеризира с паднал глас, подуване лигавицата на ларинкса, затруднено дишане, болезнено преглъщане, суха кашлица. При предприемане на необходимото лечение до по-сериозни проблеми обикновено не се стига

Когато говорим за малки деца, сред най-красноречивите сигнали за ларингит е рязкото нощно събуждане, придружено от лаеща кашлица и висока температура. Засегнат е и гласът, като е възможно при дишане да се долавя странен шум. Децата са в рисковата група, тъй като имунната им система обикновено е по-слаба. Заразяват се лесно и се лекуват по-трудно.

Ларингитът при бебетата най-често води началото си от бактериална инфекция. За тях това възпаление крие сериозна опасност, тъй като ларинксът им все още е твърде тесен и при подуване способността на бебето да диша може да бъде възпрепятствана.

Ларингитът заразен ли е

Дали ларингитът е заразен, зависи от причината за възпалението. В случай че става въпрос за вирусен или бактериален остър ларингит, то той е заразен. Ако е алергичен, хроничен, причинен от нараняване на гласните струни, няма опасност да предадем болестта на околните.

Как да облекчим и излекуваме ларингита

Лечението на ларингита е строго специфично и е препоръчително да бъде назначено от медицинско лице.

Сред най-типичните медикаменти, прилагани при ларингит, са:

Лекарствени средства за облекчаване дразненето в гърлото и пресипналия глас

Много важни за възвръщането на комфорта и пълното излекуване са медикаментите, които облекчават дразнението в гърлото и го покриват със защитен филм, спомагащ за по-бързото възстановяване. Към тях прибавяме и тези, специализирани в грижата за гласните струни и справянето с пресипналия глас. Чудесни варианти за нормализиране на гласа и преодоляване на неприятното дразнене са:

  • Boiron Хомеовокс при загуба на глас и пресипналост х60 таблетки – това хомеопатично средство е подходящо дори за деца над 1 година. Предлага се под формата на таблетки за смучене, които могат да бъдат стрити и на прах за по-лесен прием о най-малките. Homeovox е специализиран в грижата за гласните струни, като спомага за възстановяване на нормалния глас;
  • ГелоРивойс за гърло 20 таблетки Phoenix – Gelorevoice се предлага под формата на таблетки за смучене в два варианта – с вкус на череша и ментол и с вкус на бъз без ментол. Те са подходящи за възрастни и деца над 3 години. ГелоРивойс осигурява няколко действия, спомагащи за цялостното преодоляване на проблема – предпазва лигавицата на устата и гърлото и пресъхване, редуцира усещането за дразнене и сухота в гърлото, като така повлиява и непродуктивната кашлица, спомага за възстановяване на нормалния глас;
  • AboPharma Silvertuss Спрей за гърло 30 мл - този спрей е подходящ за възрасти и деца над 2 години. Облекчава дразненето в гърлото, болката при преглъщане, покрива устната лигавица със защитен слой, като така я защитава от зловредни външни агенти. Същевременно спомага за възстановяване на гласа.

Антихистаминови лекартва при ларингит

Както вече споменахме по-горе, ларингитът се свързва с подуване на ларинкса. Този оток би могъл да се получи внезапно и да затрудни дишането. Проблемът е още по-сериозен при малките деца и бебетата, за които това подуване крие риск от задушаване.

За да се предпазим от това, е препоръчително да приемаме антихистаминови медикаменти, които да потушат отока и да ни предпазят от недостиг на кислород. При избора им е важно да се допитаме до лекар. Подходящи лекарствени средства в случая биха могли да бъдат:

Имуностимулиращи хранителни добавки

Когато говорим за вирусен ларингит, е добре да отбележим ролята на нашата имунна система. Тя се бори с инфекцията от самото начало, но за да успеем да се възстановим възможно най-бързо и лесно, е препоръчително да приемаме и хранителни добавки като:

  • Biozin при вирусни инфекции х 30 таблетки BIOshield – хранителната добавка, представляваща естествен имуномодулатор, съдържа лактоферин, коластра, арабиногалактанът, инозитол, ехинацея и цинк. Тази ударна комбинация ефективно помага на организма в борбата с вирусите и ни осигурява възможно най-бързо възстановяване. Изключително подходяща е при заболявания на дихателните пътища и ларингит. Биозин се препоръчва за възрастни и деца над 6 години;
  • Defendyl Imunoglukan от Medis – хранителните добавки от серията Дефендил са под формата на капсули за възрастни и сиропи за деца над 3 години. Всички те съдържат комбинация от мощни имуностимуланти, сред които и имуноглюкан – неразтворим полизахарид, добиван от гъбата кладница.

Антибиотици при ларингит

В случай че страдаме от бактериален ларингит, нашият лекар най-вероятно ще ни назначи лечение с широкоспектърен антибиотик. Много важно е да не прибягваме до него сами, тъй като е възможно да не изберем правилния медикамент. В този случай е важно редовно да приемаме и пробиотици, за да избегнем дисбаланс на стомашно-чревната флора. Подобен проблем би отслабил имунитета ни допълнително и би влошил цялостното ни състояние.

Инхалации при ларингит

Сред най-сигурните и безопасни методи за лечение на ларингит е инхалацията с вода. Тя може да бъде извършена както със специализиран инхалатор, така и по старомодния начин – с тенджера гореща вода, над която да се надвесим, и кърпа, която да сложим върху главата си. Навлизащата влага в устата и ноздрите ни облекчава сухотата на лигавиците, с което и дразнението. Употребата на инхалатор е силно препоръчителен за малки деца и бебета.

Повече за ползите от инхалацията прочетете в Какво да знаем за инхалаторите и как да изберем най-подходящия за нас.

Препоръчително е и да осигурим достатъчно висока влажност на въздуха в помещението, в което пребиваваме. За целта могат да ни помогнат както овлажнител за въздух, така и тенджера с вряща вода на котлона.

Как още да подпомогнем лечението на ларингита

Важно е и да отбележим, че за да възстановим по-бързо гласа си, е необходимо да го щадим. За целта ни помага мълчанието. Колкото по-малко се опитваме да говорим, толкова по-голям е шансът скоро да се възстановим. Добре е да знаем и че насиленото шептене само допълнително натоварва гласните струни. Препоръчително е да говорим нормално, а какви точно звуци излизат от устата ни – шепот, грачене, скрибуцане, това вече не е в наши ръце, щом страдаме от ларингит.

Излекувайте ларингита с висококачествени лекарства на ниски цени от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.