Антиоксиданти: какво представляват и как да си ги набавим?

Антиоксиданти: какво представляват и как да си ги набавим?

Често говорим за антиоксидантите. Такива са витамин C, витамин Е, лутеинът. Знаем, че подкрепят имунната система и допринасят за цялостното ни здраве, но как се случва това? За да разберем, е добре, първо, да обърнем внимание на свободните радикали.

Какво представляват свободните радикали?

Свободните радикали са навсякъде около нас и вътре в нас. От количеството им в организма ни обаче до голяма степен зависи нашето здраве. Когато са в допустимите норми, подкрепят ролята на левкоцитите в унищожаването на бактериите. Ала ако са много, нарушават структурата на атоми и молекули на наши тъкани и органи.

Свободните радикали представляват кислородни съединения, съставени от несдвоени електрони. По тази причина непрекъснато се опитват да привличат към себе си електрони от чужди атоми и молекули. Влизайки във връзка с тях, формират още нови свободни радикали, които повтарят същото, образувайки верижна реакция. Резултатът е оксидативен стрес за нашето тяло, който може да доведе до сериозни увреждания.

Важно е и да отбележим, че съществуват два типа свободни радикали според своя произход:

  • ендогенно произведени - те се образуват в тялото ни като резултат от определени метаболитни процеси като дишането, храносмилането, от активностите на имунната система и т.н.;
  • екзогенно образувани - те се появяват в резултат от взаимодействието ни с външни за нашето тяло агресори. За такива се приемат тютюнопушенето, алкохолът, недоспиването, стресът, замърсители като тежки метали и бензен, наркотици, UV лъчите на слънцето и солариумите, твърде голямото физическо натоварване, йонизиращите лъчи.

Прекомерното количество на свободните радикали в тялото ни може да доведе до изменения в генетичната информация, както и до дисфункция на определени клетки. Това често води до респираторни проблеми, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, артрит, имунна недостатъчност и други.

За да ни предпазят, тук се намесват антиоксидантите.

Какво представляват антиоксидантите?

Те са полезни за здравето ни вещества, които ни предпазват или поне забавят вредата, която свободните радикали нанасят върху клетките.

Както вече обяснихме по-горе, свободните радикали представляват молекули с един или над един несдвоен атом. Това прави молекулата нестабилна и с повишена реактивност. По тази причина тя е в непрекъснато търсене на молекули, от които да си присвои електрон. Когато попадне на антиоксидант, антиоксидантът жертва един от своите атоми, като така спира верижната реакции на формиране на нови и нови свободни радикали.

За разлика от останалите молекули в тялото ни тези на антиоксидантните вещества успяват да стабилизират електрона си и не придобиват толкова изразена реактивност.

Вземете антиоксидантни витамини и минерали на ниска цена от онлайн аптека galen.bg на мига!

Видове антиоксиданти

Най-важните за нас антиоксидантни вещества са четири вида:

  • фитохимикали - те се произвеждат от растенията и си ги набавяме именно чрез консумация на плодове, зеленчуци и други растителни храни. Пример за фитохимикали са каротеноидите, флавоноидите, алилсулфидите, полифенолите;
  • витамини - те не се синтезират в тялото ни, необходимо е да си ги набавяме чрез храната или с хранителни добавки. Най-мощните витамини антиоксиданти са А, C, E, фолиевата киселина. Наред с тях можем да изведем още коензим Q10;
  • минерали - в случая всъщност става въпрос за един единствен минерал и това е селенът;
  • ензими - те се синтезират в нашия организъм благодарение на консумираните от нас минерали и протеини. Сред тези антиоксидантни ензими са супероксидна дисмутаза, глутатион пероксидаза, глутатион редуктаза, каталази.

Ползи

Сред ползите от антиоксидантите за човешкия организъм са:

  1. Предпазват ни от увреждания под влиянието на оксидативния стрес.
  2. Подобряват функциите на имунната система.
  3. Благоприятстват състоянието на нервната система и психичното здраве.
  4. Възстановяват тонуса и енергията ни.

Кои храни са най-богати на антиоксиданти?

Сред хранителните източници са:

Натурален шоколад

Шоколадът може да е не само вкусен, а и полезен, когато е с максимално съдържание на какао и с минимално количество примеси. Черният шоколад, известен още като натурален шоколад, е мощен антиоксидант. За да се възползваме от благотворните му способности, е необходимо да бъде със съдържание на какаото от поне 50%. Разбира се, колкото по-висок е процентът, толкова по-полезен е шоколадът.

Боровинки

Плодовете на боровинките съдържат богатство от витамини, минерали, флавоноиди, омега ненаситени мастни киселини, каротеноиди, фитостероли и други микроелементи. Боровинките са особено богати и на птеростилбим - силно антиоксидантно вещество.

Ягоди

Ягодите съдържат витамини, минерали и голямо количество антиоксидантни вещества. Благодарение на това редуцират опасността от развитие на рак на гърдата, на дебелото черво, на черния дроб.

Годжи бери

Годжи берито е една от така популярните в наши дни суперхрани. Въпреки малките си размери то изумява с богатството си от полезни микронутриенти, сред които и множество антиоксидантни вещества.

Артишок

Артишокът е вид трън, като най-много полезни микронутринти се намират в листата му. За да се възползваме от ефекта им, можем да приемаме течен екстракт, извличан от тях. Той се отличава със съдържание на антиоксиданти, витамини, минерали, флавоноиди и полифеноли.

Фасул

Когато говорим за храни с антиоксидантно действие, рядко се сещаме за фасула, ала изобщо не бива да го подценяваме. Важно е да отбележим обаче, че в случая става въпрос за зелен фасул.

Кои билки и подправки са богати на антиоксиданти?

Народната медицина борави с десетки билки и подправки, сред които с изразено антиоксидантно действие са:

Канела

Канелата е ароматна, вкусна и много полезна. Антиоксидантните й свойства често служат за облекчаване симптомите на ревматизъм и други проблеми с опорно-двигателната система.

Риган

Риганът е прекрасна подправка, срещаща се в много ястия от родната кухня. Тя не само подобрява вкуса им, а и благоприятства нашето здраве.

Куркума

Богат източник на антиоксиданти е и куркумата. Освен с антиоксидантно тя се отличава и с мощно противовъзпалително действие.

Босилек

Един от най-силните антиоксиданти сред билките е и босилекът.

Джинджифил

Освен със силното си антиоксидантно действие джинджифилът ни помага и като:

  • улеснява отслабването;
  • облекчава настинките и респираторните заболявания;
  • подобрява храносмилането и редуцира образуването на газове;
  • облекчава гаденето и повръщането;
  • повишава имунитета.

Зелен чай

Зеленият чай ободрява, а и се грижи за здравето ни. Той е изключително богат на антиоксидантни вещества. За разлика от черния чай при зеления се съхранява богатството от полифеноли.

Какво трябва да знаем за хранителните добавки с антиоксиданти?

В случай че изпитваме симптоми на недостиг на антиоксиданти в тялото си, често е добра идея да започнем прием на подходящи хранителни добавки. Ала както с повечето неща в живота, и с тях не е добре да се прекалява. Вече обяснихме по-горе, че в малки количества свободните радикали са полезни. По тази причина, ако приемаме прекомерно количество антиоксиданти, можем да постигнем обратен на желания ефект и да отслабим имунитета си.

Важно е да спазваме препоръчителната дневна доза дори когато става въпрос за добавки като витамин C, които сме свикнали да приемаме често. Хубаво е да имаме предвид и дали моментът на прием трябва да бъде обвързан с времето за хранене. Мастноразтворимите аниоксиданти като витамин Е например се взимат по време на хранене с цел по-добро усвояване. За да сме сигурни в правилната употреба на конкретната хранителна добавка, е препоръчително да прочетем листовката й преди прием.

Отлични антиоксидантни хранителни добавки са:

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Витамин Е: какви са ползите от него и как да си го набавим?

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.