Витамин Е: какви са ползите от него и как да си го набавим?

Витамин Е: какви са ползите от него и как да си го набавим?

Витамин Е се отличава с многобройни ползи за човешките здраве и красота. Защитава ни от вредното действие на свободните радикали, дарява ни с дълга и здрава коса и с красива и гладка кожа, подкрепя репродуктивните способности и ни предпазва от множество заболявания.

От какво количество витамин Е се нуждаем и как да си го набавяме, ще разгледаме в следващите редове.

Вземете ефективни добавки с витамин Е на ниска цена от онлайн аптека galen.bg сега!

Какво представлява витамин Е?

Това е мастноразтворим витамин, състоящ се от 8 различни химически форми. Те представляват феноли (карболови киселини), добивани от метан и известни като токотриеноли и токофероли. Най-активният и усвояващ се до максимална степен от тялото е алфа-токоферолът.

Важно е и да отбележим, че всички тези съединения се отличават с мощен антиоксидантен ефект.

Какви са ползите за здравето от витамин Е?

Сред многобройните му ползи за човешкия организъм са:

Поддържа кожата здрава и красива

Веществото носи множество ползи за епидермиса. Сред тях на първо място можем да изведем антиоксидантната защита. Благодарение на това си свойство го предпазва от вредното действие на свободните радикали, отделяни в голяма степен от слънцето, а и не само. Така витаминът забавя процесите на стареене на кожата, бори се с бръчките и образуването на пигментни петна. В същото време активира естествения синтез на колаген и така повишава еластичността й.

Благодарение на антиоксидантните си свойства микронутриентът действа регенериращо, а и предпазва от инфекции. Освен това е от полза за обмена на мазнини в епителните клетки, като благодарение на това редуцира отделянето на излишно количество себум, водещо до омазняване и запушване на порите.

Отличава се още с ползи като овлажняващо действие, помагащо за преодоляване на сухотата и загрубяването. Редовният прием на достатъчно количество от аниоксиданта осигурява мека, еластична и хидратирана кожа.

Важно е да отбележим ролята му и в преодоляването на симптоми като подуване, възпаление, сърбеж, зачервяване, парене, характерни за дерматита.

Стимулира растежа на косата

Осигурява ползи и за прическата. Благодарение на антиоксидантните си свойства заздравява увредените фоликули на косата и така стимулира растежа й. Вследствие на тази грижа косата е по-гъста, здрава и силна.

Помага за добрата репродуктивна функция

Приемът му е от полза и в опитите за зачеване на дете. Допринася за нормализиране нивата на половите хормони, като така подобрява качеството на спермата и работата на яйчниците. В някои случаи се използва и за решаване на проблеми, свързани с вече протичаща бременност.

Намалява риска от сърдечно-съдови проблеми

Микронутриентът е от полза и за сърдечно-съдовата система. Нужен е за редуциране на шанса за развитие на сърдечни заболявания. Витамин Е спомага за отстраняването на съсиреците на кръвта, подобрява кръвообращението, редуцира плаките в кръвоносните съдове. Така осигурява ефективна протекция от инфаркти и инсулти.

Освен това е от полза за баланса на нивата на холестерола в кръвта.

Повишава имунитета

Защитата от свободни радикали подкрепя и имунната система. В същото време витамин Е увеличава количеството на Т-клетките в организма - вид имунни клетки.

Поддържа доброто зрение

Не на последно място, витаминът е от полза за доброто зрение. Намалява риска от отслабването му и от развитие на слепота. Предпазва и от сухота на очите, известна като катаракта.

Кои могат да бъдат признаците на липса на витамин Е?

Сред симптомите за витаминен дефицит в случая са:

Мускулна слабост

Мускулната слабост е осезаем признак за недостиг на микронутриента в организма. Възможно е да се достигне дори до мускулна дистрофия.

Суха и груба кожа

Както вече стана ясно, витамин Е играе ключова роля в поддържането здравето и красотата на кожата. Затова и недостигът му бързо й се отразява. Тя придобива сух и груб вид.

Нарушения в зрението

Възможно е дефицитът да окаже ефект и на очите. В някои случаи зрението отслабва, появяват се дискомфорт и сухота.

Репродуктивни проблеми

Липсите могат да повлияят и на хормоналните нива. Възможно е това да доведе до проблеми с фертилността.

Как да си набавим витамин Е?

Основните способи за набавяне на витамин Е са хранителните източници и хранителните добавки. В случай че решим да заложим на добавките, е важно да следим препоръчителната дневна доза и да не я превишаваме. В прекомерни количества този микронутриент може да бъде токсичен.

Хранене

Сред богатите хранителни източници са:

  • ядки като лешници и бадеми;
  • слънчоглед;
  • тиква;
  • спанак;
  • зелен фасул;
  • грах;
  • авокадо;
  • сладки червени чушки;
  • манго;
  • зехтин;
  • яйца;
  • пълнозърнести култури;
  • сушени кайсии.

Хранителни добавки

Отлични хранителни добавки са:

От какво количество витамин Е се нуждаем?

Необходимата ни дневна доза зависи както от възрастта, така и от особеностите на здравословното ни състояние. Като усреднени стойности можем да вземем следните количества:

Бебета и деца

  • от 0 до 6 месеца - до 6 мг дневно;
  • от 7 до 12 месеца - около 5 мг дневно;
  • от 1 до 3 години - по 6 мг на ден;
  • от 4 до 8 години - по 7 мг дневно;
  • от 9 до 13 години - по 11 мг дневно.

Възрастни и юноши

За възрастните и децата над 14-годишна възраст се препоръчва ежедневен прием от 15 мг дневно. Изключение правят бременните и кърмещите жени. По време на бременност от полза може да бъде употребата на 15 мг дневно, а по време на кърмене - от 19 мг. Въпреки това е важно приемът да се случва само по препоръка на лекар.

Поръчайте висококачествени хранителни добавки с витамин Е на топ цена от онлайн аптека galen.bg сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.