Болки във венците: причини и лечение

Болки във венците: причини и лечение

Болката във венците е проблем, който може да ни сполети почти неусетно, без да разберем как и кога. Изведнъж миенето на зъбите се превръща в агония, а похапването на кисели ябълки - в мъчение. Мнозина едва тогава си дават сметка, че и венците имат нужда от грижа.

Какви могат да са причините за неразположението ни, как да се справим с тях и да се погрижим за своите венци, ще разгледаме в днешната статия.

Какви могат да бъдат причините за болки във венците?

Сред най-разпространените причини за този вид болка са:

Гингивит

Гингивитът представлява възпаление, засягащо венците. Обикновено се получава вследствие на натрупване на прекомерно количество плака по тях и зъбите. Плаката се оказва благотворна среда за развитието на бактерии, които причиняват самото възпаление.

Пародонтоза

Това е друго разпространено заболяване. То също се свързва с натрупването на плака, водеща до възпаление. Пародонтозата всъщност се явява стъпката след гингивита, ако той не бъде лекуван навреме. За разлика от него обаче тя води до необратими последствия.

При пародонтоза се оформят пародонтални джобове, наблюдава се разрушаване на алвеоларната кост, възможна е загубата на зъби.

Инфекция

До болка могат да доведат и много други видове инфекции:

  • бактериални - такива са гингивитът, пародонтозата и също пародонталният абсцес;
  • вирусни - пример за това е херпесът;
  • гъбични - пример е кандидозата.

Афти

Дори една най-обикновена афта може да провокира силна болка и дискомфорт. Афтите се образуват най-често от замърсяване - при хранене с мръсни ръце или консумация на неизмити плодове и зеленчуци, както и в случай на силен стрес или отслабена имунна система.

Нараняване

Механичното нараняване на венците е друг възможен провокатор на силна болка. Нараняванията се често срещани при хора, носещи брекети или протези. Възможно е до нараняване да доведе и по-твърда храна, неволно попаднала в устата кост и т.н.

Хормонални промени

Хормоналният дисбаланс в организма също е в състояние да предизвика болка в областта на венците. Това състояние е характерно по време на пубертет, бременност, ПМС, менструация и менопауза.

Причината - хормоналните изменения се оказват провокатор за промени и в тъканта на венците. Възможно е това да причини дори гингивит.

При носене на брекети

Както вече споменахме, брекетите могат да наранят венците и това да предизвика болка. За да се предотврати този проблем, е необходимо ортодонтският апарат да бъде поставян и свалян много внимателно, както и да се почиства редовно.

Какво да правим при болки във венците?

При проява на този проблем са препоръчителни следните стъпки:

Консултация със стоматолог

В по-голямата част от случаите е препоръчително да се консултираме със стоматолог. Той най-точно може да диагностицира проблема и да ни назначи подходящо лечение. Възможно е това да включва антибактериални продукти за облекчаване на възпалението и болката, както и определени дентални процедури.

Поддържане на добра устна хигиена

Можем да подобрим състоянието си и чрез поддържане на добра и подходяща за нас орална хигиена. За целта е важно прецизно да почистваме устната си кухина. Добре е всеки ден да мием зъбите си с подходящи паста и четка поне по два пъти. При кървящи и наранени венци е препоръчително да използваме специализирани пасти за зъби. Такива са:

Добра идея е да се използва и специализирана четка с по-малка и щадяща глава като Astera Eco Super Soft 1+1 Четка за зъби или Dental Eco Friently Anti-Bacterial Parodontit Четка при пародонтит. В някои случаи специалистите препоръчват и употреба на електрически модел като Oral-B Professional Gumcare 3 Електрическа четка за чувствителни зъби и венци или Електрическа звукова четка бяла Philips Sonicare HX3675/13 2 бр Комплект.

Хубаво е ежедневно да използваме още вода за уста и конци за зъби с цел постигане на максимално добра дентална хигиена.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как да изберем четката и пастата си за зъби

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.