Как да изберем четката и пастата си за зъби

Как да изберем четката и пастата си за зъби

Зъбите са „инструмент“, който използваме ежедневно. Благодарение на тях засищаме глада и осигуряваме енергия и важни за здравето ни вещества на нашия организъм, наслаждаваме се на любимите си ястия и сладкиши, показваме радостта си с красива усмивка.

Затова и е много важно да им отделяме необходимите внимание, време и грижи, да поддържаме доброто им състояние, за да ги ползваме безпроблемно възможно най-дълго.

В днешната статия ще разгледаме в подробности едни от най-съществените въпроси относно грижата за оралното здраве:

  • избора на четка за зъби и как да я използваме;
  • избора на паста за зъби;

Как да изберем четката си за зъби

Изборът на четка за зъби е ключов за оралното здраве. В наши дни разнообразието от продукти е огромно и затова е добре да сме напълно наясно от какво се нуждаем и какво търсим.

Основното разделение на четките за зъби е на механични и електрически.

Какви са видовете механични четки за зъби

Механичните четки за зъби са така наречените „обикновени четки“. При тях ефективността на миенето до голяма степен зависи от нашите желание и усилия. Важно е да четкаме зъбите си енергично, продължително и от всички страни. Съществуват различни методи на миенето на зъбите – според някои са препоръчителни кръговите движения, според други – вертикалните от венеца към края на зъба. Най-сигурният начин да измием зъбите си отвсякъде и добре с механична четка е да комбинираме и двете движения. Също така не е добре да натискаме, защото по този начин няма да постигнем по-добър ефект, а напротив – съществува риск да увредим емайла си.

Съществена част от избора на механична четка за зъби е да преценим и подходящата за нас мекота на снопчетата. Най-разпространени са тези със средна твърдост и меките.

Твърдите и средно твърдите като GUM Activital Medium Четка за зъби се препоръчват съответно за хора с много здрави или нормални венци и зъби, защото ефектът от миенето с тях се смята за най-добър. Меките като Elgydium Difussion четка за зъби софт също са добър вариант, като се използват от хора с по-чувствителни венци и зъби. Важно е обаче да се прави разлика между чувствителни венци и пародонтит. Във втория случай е необходимо да се потърси съвет от професионалист за избора на четка.

Много меките снопчета също се използват след предписание от стоматолог. Супер и ултра меките четки за зъби като Curaprox CS Surgical Mega Soft Четка за зъби след хирургична намеса са подходящи за следоперационен период и други дентални интервенции, които го налагат. Те обикновено не успяват да почистят достатъчно добре междузъбните пространства и не се препоръчват за ежедневно ползване.

Друг важен фактор при избора на четка за зъби е големината на главата й. Оптимален вариант са по-малките като при продуктите на Sensodyne.Те се препоръчват особено много и в случаи на пародонтоза, тъй като достигат и до най-трудно достъпните места и почистват добре междузъбните пространства. Малката четка е в състояние да обхване и всеки зъб по отделно, като отстрани максимално добре плаката.

По отношение на големината отново при хората с много здрави или нормални зъби подходящ избор са и варианти с по-големи глави като Colgate 360 Advanced четка за зъби.

Още особености, на които е добре да се обърне внимание при избора на механична четка за зъби са:

Добре е да знаем и че препоръчителният период за използване на една механична четка за зъби е между 2 и 3 месеца. Освен това е важно да я подменим след боледуване, за да се предпазим от повторна зараза. В наши дни се предлагат и много варианти, при които влакната на четката се оцветяват в определен цвят или избледняват, когато е време за подмяна. Такъв вариант е Astera Time Index Medium Четка за зъби.

Кога и как да изберем електрическа четка за зъби

Електрическите четки за зъби започват да се използват още през 60-те години на миналия век и днес вече са широко разпространени и наложили се със своята ефективност. Те се справят много по-добре и по-лесно с почистването на плаката. Препоръчват се особено много при възпаления на венците и гингивит, тъй като са щадящи и обикновено разполагат с предпазни режими.

Четките като Oral-B PRO 2 2500 CrossAction Електрическа четка за зъби + Ексклузивна кутийка за път Procter & Gamble Комплект също така сигнализират и/или спират работа, ако започнем да натискаме твърде много, което предпазва емайла ни. Много от вариантите като Oral-B PRO 500 3D CrossAction Електрическа четка за зъби разполагат и с таймер, отмерващ по 30 секунди четкане на всяка зона в устната ни кухина. Разбира се, предлагат се и електрически четки с избелващ ефект като Oral-B PRO 750 3D White Електрическа четка за зъби.

Други чудесни варианти на изключително достъпни цени са GUM ActiVital Sonic Soft Електрическа четка за зъби с батерии и Trisa Sonicpower Battery Complete Protection Medium Електрическа четка за зъби.

Този вид уреди са много полезни и за хора с артрит и други затрудняващи движенията заболявания, тъй като почистват зъбите почти самостоятелно.

Една електрическа четка за зъби е в състояние да направи до към 7000 движения в минута сравнено с няколкостотинте, които са по силите на човешката ръка.

Наскоро се появиха и така наречените ултразвукови електрически четки за зъби като Philips Sonicare ProtectiveClean 4500 HX6888/90 и 4500 HX6888/89, които достигат дори до 30 000 движения в минута. Смята се, че те успяват да почистват дори на разстояние от около 1-2 мм от върховете на снопчетата, което гарантира максимално добра хигиена.

Един от факторите, повлияващи на мнозина да не изберат електрически вариант, е цената. Тя обикновено достига около 50 лв. или повече в сравнение с между 2 и 10 лева за механична четка. Въпреки това инвестицията се възвръща бързо. Електрическите четки за зъби в повечето случаи са изградени от тяло и глава, като ни се налага да подменяме само горната част през няколко месеца, а не цялото устройство. Освен това някои от тях разполагат с UV лампа, която ги почиства от бактериите след всяко ползване и удължава живота на главите.

Добре е да знаем и че повечето електрически варианти сигнализират, когато е време да подменим главата, така че не е необходимо да следим календара.

Важно е обаче да знаем, че изборът на електрическа четка за зъби е препоръчително да бъде направен след консултация със зъболекар. Също така понякога е необходимо той да ни проведе кратко обучение за работа с новия уред – особено когато става въпрос за деца.

Добре е отново да обърнем внимание и на подрастващите. За тях са разработени и специални електрически четки за зъби като Oral-B PRO 1 700 Turquoise Електрическа четка за зъби + Oral-B D100 Vitality Frozen Електрическа четка за зъби за деца 3+ години Procter & Gamble Комплект, които обикновено са със забавни рисунки на анимационни герои, големината им е съобразена с детето, разполагат с различни защити и са лесни за ползване.

От какво да се водим в избора на паста за зъби

Четката за зъби върви ръка за ръка с пастата. Изборът на този продукт също е изключително важен за ефективността на усилията ни.

Пастите за зъби могат да се разделят на няколко основни вида:

Против кариеси

Кариесите се образуват вследствие на задържащите се по зъбите ни остатъци от храна, от които се разпространяват бактерии, образуващи киселини. Тези киселини разграждат емайла, образуват пролуки, навлизащи в дентина и превръщащи се в кариеси. Пастите за зъби, които ни предпазват от този процес съдържат по-големи количества флуорни съединения – натриев флуорид и натриев монофлуорофосфат. Те увеличават устойчивостта на емайла, като в същото време редуцират растежа на бактериалната плака.

Отлични примери за това са:

При чувствителни зъби

Чувствителните зъби са проблем, който засяга мнозина от нас. Те не ни позволяват да се наслаждаваме на едни от най-любимите си храни и напитки, защото биват провокирани от сладко, студено, горещо, кисело. Средствата, които са в състояние да облекчат тази чувствителност, съдържат калиев нитрат или строициев хлорид. Те успяват да запълнят пукнатините в емайла ни и да облекчат болката и дискомфорта. Добри примери са:

При проблемни венци

В случаите на хронично кървящи венци, гингивит и пародонтоза подходящите пасти за зъби са от лечебен характер. Техните основни съставки са хлорхексидин и успокояващите билкови екстракти като ментата, лайката, ехинацеята, ратания, митра.

Хлорхексидинът представлява широкоспектърен дезинфектант, който се свързва с бактериалната плака . По тази причина той облекчава не само кървенето на венците, но и предпазва от кариеси. Алтернатива на тази съставка е триклозанът, който се характеризира с подобен ефект.

Отличен избор в този случай са пастите:

Зъбен камък

Зъбният камък е по-рядко срещан проблем от кариесите, но е също толкова неприятен и е важно да взимаме навременни мерки. Той се получава при узряването и стареенето на бактериалната плака. Ако не бъде отстраняван периодично от зъболекар, може да доведе до пародонтит и други проблеми. Ефективно предпазващите ни от него пасти за зъби съдържат пирофосфати и/или цинков цитрат. Такива са:

Избелващи

За избелващите пасти за зъби сме говорили много в статията ни „Как да имаме искрящо бяла усмивка“. Основното, което е добре да отбележим отново, е да внимаваме с твърдостта на абразивните частици в тях. Важно е те да бъдат по-меки от емейла ни, за да не го нараняват. Чудесни избелващи пасти за зъби са:

Билкови

В случай че сме от хората, водещи изцяло природосъобразен живот и избиращи само натурални продукти, можем да се доверим на билковите пасти за зъби. Те са в състояние да ни предпазят от орални проблеми по подобие на вече изброените варианти, но само чрез силата на природата. Примери за това са:

За деца

Когато говорим за малки деца, е нормално да внимаваме повече, отколкото при избора на продуктите за нас самите. Пастите за зъби за деца обикновено съдържат още по-качествени и безопасни съставки. Също така се изключват натрапчивите вкусове и аромати като например на мента, за да не повлияят негативно на желанието на детето да мие зъбите си. Овкусяват се единствено с натурални и безвредни съставки като сладник, копър, брезова захар. Ключово при пастите за зъби за деца под 2-3 години е и да не съдържат флуор. Това е така, защото тази съставка е вредна при поглъщане - така характерно за малките деца.

Чудесни примери за такива продукти са:

Важно е обаче и да помним, че след като преминат тази „бебешка“ възраст и започнат да се хранят с най-различни захарни изделия, децата вече се нуждаят от по-мощно средство за поддържане на устната хигиена. В този случай е препоръчително да избираме пасти за зъби с флуор, който да предпазва децата от кариеси. Добри варианти са:

Оралното здраве е голяма и важна тема, която е трудно да изчерпим в една статия. По тази причина ви препоръчваме да прочетете и „Световен ден на оралното здраве: съвети за добра устна хигиена“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.