Грижа за кожата на лицето – вечерен ритуал

Грижа за кожата на лицето – вечерен ритуал

През нощта организмът ни се възстановява от изморителния ден и влиянието на агресивните външни фактори. Именно тогава и нашата кожа се регенерира. По тази причина ефектът на вечерните ритуали за грижа за лицето е в пъти по-голям от този на дневните. Нощем полезните съставки от нанесената козметика се абсорбират до по-голяма степен и подпомагат естествените възстановителни процеси. Също така да отделим 15-20 минути за красотата си преди лягане, е в пъти по-постижимо, отколкото сутрин, когато дневните задачи ни връхлитат.

Въпреки това умората често си казва думата и пропускаме важни елементи от вечерния ритуал за грижа за лицето. Подбирайки най-подходящите продукти за себе си и следвайки ясни стъпки обаче, цялата процедура би ни отнемала едва няколко минути, осигуряващи ни красив външен вид за години напред. Струва си, нали?

Стъпка 1 – отстраняване на грима

Щателното почистване на лицето и шията е основополагащо за цялостния вечерен ритуал, затова е добре да му обърнем специално внимание. Остатъците от спирала, сенки, фон дьо тен, замърсяванията от прашния градски въздух не позволяват на кожата ни да диша, запушват порите, могат да доведат до кожни дразнения, акне, черни точки, да ускорят процеса на стареене на епидермиса. За да се радваме на гладко и сияйно лице, е добре да знаем как по най-щадящ и ефективен начин да премахваме своя дневен макиаж.

Сред най-разпространените типове продукти за почистване на грим са:

Какъв вид почистваща грижа за лице ще изберем, често зависи от това с какво сме свикнали, кое ни е удобно. Най-голяма тежест обаче е добре да отдаваме на типа си кожа. Също така е хубаво да имаме предвид, че някои от тези козметични продукти се допълват, а не се изключват взаимно.

Какви продукти да изберем при мазна кожа

Ако кожата на лицето ни е склонна към омазняване, то бихме могли да използваме пяна, която се отстранява с вода и ефективно премахва не само грима, но и част от отделяния от епидермиса ни себум. Друг чудесен вариант с подобен ефект са геловете. Спокойно можем да се доверим и на някои тоалетни млека, като общото правило е да търсим козметични продукти, обозначени като подходящи за мазна кожа.

Почистване на грим при суха кожа

В случай че кожата ни е суха, е необходимо да сме изключително внимателни в избора си на всеки козметичен продукт. Не е добре да използваме агресивни почистващи средства с алкохол, както и допълнително изсушаващи епидермиса като пяната и геловете. Най-подходящи са лосионите на маслена основа, мицеларните води и някои тоалетни млека. Те подхранват и овлажняват епидермиса, като в същото време нежно отстраняват грима и замърсяванията. Почистващите продукти за суха кожа обикновено съдържат глицерин и други подхранващи и омекотяващи масла.

Демакиаж при чувствителна кожа

При чувствителна кожа на лицето е добре да избираме козметика, обозначена като подходяща за случая. Тя е изключително щадяща, без алкохол и със специални формули, които успокояват, освежават и тонизират лицето. Що се отнася до типа продукт, в този случай обикновено подходящи са флуидите, лосионите на маслена основа и мицеларните води като Bioderma Sensibio Мицеларна вода за чувствителна кожа.

Почистващи средства за проблемна кожа на лицето

В случай че страдаме от розацея, хиперпигментация, акне или друг кожен проблем, то е препоръчително да сме много внимателни при избора на козметика за почистване на грима. Добре е да се доверяваме на медицински козметични марки, които разполагат с цели серии грижа за кожа с нашия проблем. Такива например са:

Предизвикателството на комбинираната кожа

Ако имаме суха кожа около очите и устата, но мазна в зоната на челото например, то е добре да ползваме два различни почистващи продукта за отделните зони. Чудесен вариант са и комбинираните козметични средства като Uriage Hyseac Почистващ гел за лице и тяло за комбинирана до мазна кожа и Loreal Ideal Fresh Почистващ Тоник за лице за нормална и смесена кожа.

Демакиаж на нормалната кожа

Това е най-рядко срещаният, но и най-хубавият тип кожа. В този случай нямаме проблеми, с които да се съобразяваме и разполагаме с по-голяма свобода в избора на козметика. Въпреки това е хубаво да внимаваме и да се спираме на щадящи продукти, които не биха раздразнили кожата ни като Jowae Успокояващо почистващо мляко за нормална към комбинирана кожа.

Още тайни при почистването на лицето от грима

Дойде моментът да обърнем по-специално внимание на мокрите кърпички за почистване на макиажа. Те са изключително полезни, ако използваме по-тежък грим. С тяхна помощ можем да отстраним по-голямата част от него, а след това да продължим с нежен памучен тампон и специализиран продукт за нашата кожа. Кърпичките са отличен вариант и когато сме на дълго пътешествие. С тях можем периодично да почистваме кожата си не само от грима, но и от замърсяванията.

Друга тънкост, която е полезно да помним, е че ако използваме водоустойчив грим, е препоръчително да се доверяваме на специализирани почистващи средства като Лосиона за премахване на водоустойчив грим на Uriage и Двуфазна мицеларна вода за отстраняване на водоустойчив грим Nivea Micellair Expert.

Много важно е и да знаем по какъв начин да почистваме своето лице. Основно правило е да не го натискаме и протъркваме с тампоните или кърпата си. Хубаво е да използваме леки масажни и потупващи движения. Добре е да започнем от устните, след това да преминем към очите, а накрая към останалата част от лицето и шията си. Препоръчително е и да използваме нов тампон за всяка отделна зона. Що се отнася до миглите, е хубаво да ги почистваме по посока на техния растеж.

Добре е да имаме предвид и че всички тези продукти са подходящи не само за почистване на макиажа, но и на замърсяванията, полепнали по лицето ни в края на деня, така че не е задължително да се гримираме, за да имаме нужда от тях.

Стъпка 2 – почистване в дълбочина и тонизиране

Важно е да правим разлика между продуктите за премахване на макиажа и тези за дълбоко почистване на лицето и тонизиране. Дори най-качествените продукти за отстраняване на грим невинаги успяват да се справят докрай със спиралата и тежкия фон дьо тен. По тази причина е хубаво да употребяваме и продукт, предназначени конкретно за почистване на лицето и порите, за тонизиране и освежаване на кожата. Такива са тониците като SVR Physiopure Почистващ тоник за чувствителна кожа, Eucerin DermoPure Тоник за акнеична кожа и Garnier Bio Thyme Био тоник за лице с масло от мащерка за комбинирана и мазна кожа.

Към тази стъпка можем да причислим и ексфолиацията. Тя не е от ежедневна необходимост, но е от ключово значение за красотата на лицето ни. След като сме почистили порите си в дълбочина, можем да преминем към ексфолирщите маски, гелове и лосиони, които отстраняват мъртвите клетки и излишния себум. Важно е да обърнем внимание, че те се използват най-много два пъти в седмицата, а при чувствителна или суха кожа – дори по-рядко. Ефективни и щадящи кожата ексфолианти за лице са:

Стъпка 3 – терапия

След като лицето ни е почистено в дълбочина, идва ред на терапевтичните продукти. На този етап те са в състояние да проникнат много по-ефективно в кожата ни и да допринесат с действието си. Такива са всички околоочни кремове, лосиони, бустери, ампули, емулсии, концентрати и други видове козметични продукти против проблеми като:

Нанесени вечер на добре почистена кожа, всички тези продукти подхранват и „лекуват“ кожата ни в дълбочина през цялата нощ. Именно тогава активните им съставки оказват най-силен ефект и ни осигуряват красиво лице на сутринта.

Стъпка 4 – нощен крем

Накрая идва време да запечатим всичко нанесено до момента със своя нощен крем. Препоръчително е да избираме богати кремове, чиито формули съдържат множество подхранващи и възстановяващи епидермиса съставки като пептиди, витамини C, E, B3, Q10 и други. Добре е тези продукти да ни осигуряват и дълбока хидратация, тъй като през нощта бързо губим влагата в кожата си.

Хубаво е да комбинираме нощния си крем с дневен от същата серия, така че да сме сигурни в допълващите им се ефекти. Чудесни примери са дневният и нощният регенериращ крем Nuxe Nuxuriance Ultra, дневният и нощният хидратиращ крем за лице против бръчки Loreal Revitalift, дневният и нощният крем за борба със стареенето на кожата Apivita Wine Elixir.

Още полезни съвети за вечерния ни ритуал за грижа за лицето

  • Добре е да нанасяме козметичните продукти върху лицето си поне половин час преди лягане, за да им дадем възможност да попият, без да бъдат избърсани в чаршафите ни;
  • Ако имаме проблемна кожа, склонна към раздразване и акне, е чудесна идея да сменяме калъфката на възглавницата си всеки ден. По този начин ще предотвратим възможността от натрупване на бактерии по нея, които да увеличат кожните ни проблеми. Това важи с голяма сила за лятото, когато се потим и замърсяваме калъфката си дори повече от обикновено;
  • Хубаво е да разполагаме с отделна кърпа за подсушаване на лицето, която да сменяме редовно. По този начин ще избегнем задържането на бактерии по нея, които са в състояние да доведат до кожни проблеми като акне и черни точки;
  • Чудесна идея е да масажираме лицето и шията си преди лягане. Масажът се изразява в леки потупвания с пръсти, за които не е нужно да отделяме повече от няколко минути. Благодарение на тази процедура ще се радваме на стегната кожа без бръчки значително по-дълго;
  • За наше улеснение можем да се спираме на марки и серии с козметика за лице, които ни предоставят подходящи за нашата кожа продукти за всяка една стъпка от вечерния ритуал. По този начин ще пестим време при избора. Отличен вариант е Jowae, марка, която предлага възможност за „адаптирани“ ритуали за лицето при повечето типове кожа.

Спазвайки всички тези съвети и придържайки се към изброените стъпки, ще се наслаждаваме на сияйно и красиво лице възможно най-дълго. Разбира се, грижата за него не се изчерпва само с нощния ритуал. Вярваме, че ще ви бъде интересно да прочетете и статията ни „Какво се случва с кожата на лицето през лятото и как да възстановим еластичността й“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.