Какво е добре да знаем за розацеята и пигментните петна

Какво е добре да знаем за розацеята и пигментните петна

Слънцето е наш „приятел“, с който обаче се налага да „общуваме“ с повишено внимание. Слънчевата светлина подпомага организма ни в синтезирането на така важния за нашия имунитет и костите ни витамин D, но в същото време е в състояние да предизвика или влоши някои видове кожни проблеми. Наскоро ви разказахме как да се предпазваме от слънчеви изгаряния, затова днес ще обърнем внимание на други 2 епидермални неразположения:

  • розацеята, която се влошава вследствие на излагането на слънце без необходимата защита;
  • пигментните петна, които се образуват и увеличават под влиянието на същия фактор.

Що е то розацеята

Розацеята представлява хронично заболяване на епидермиса, което най-често засяга жени с по-светли очи, коса и кожа и на възраст от 30 до 60 години. Причините за появата й не са напълно известни, но е установено, че обикновено се предава по наследство и е свързана с носените от организма гени.

Розацеята засяга основно кожата на лицето, шията, раменете, очите и се проявява под формата на гнойни пъпки като акне, зачервявания, разширени капиляри, загрубяване на епидермиса, сухота, сърбежи, пареща болка, усещане за изгаряне

Как да облекчим и лекуваме розацеята

Все още не съществуват лекарствени средства за пълното преодоляване на този проблем, но са изведени факторите, които обуславят неговото отключване и влошаване. Съзнавайки кои от тях се отнасят до нас, можем да ги избягваме и така да облекчим признаците на розацеята. Ето от какво да се пазим:

Климатични фактори

  • излагане на слънце без подходяща защита;
  • престой на влажен и горещ климат;
  • сухо и студено време;
  • силен вятър;
  • високи температури (не само на открито, но и в сауна, при горещ душ, в горещо помещение).

Храни и напитки

  • алкохол – особено червено вино;
  • горещи храни и напитки;
  • люто;
  • ванилия;
  • шоколад;
  • кофеин;
  • соев сос;
  • синьо сирене.

Силни негативни емоции

  • тревога;
  • стрес;
  • ярост;
  • смущение.

Фактори, свързани с физиологията

  • менопауза;
  • физическа активност (спорт, тренировки);
  • предразположеност към изчервяване;
  • хронична кашлица;
  • резки промени, като спиране на кафето.

Лекарства и козметика*

  • козметика, съдържаща алкохол и/или ацетон;
  • козметика, предизвикваща кожни зачервявания;
  • лекарствени средства, които разширяват кръвоносните съдове;
  • локални кортикостероидни препарати.

* Отключващите и влошаващи розацеята лекарствени и козметични продукти не се изчерпват с горепосочените.

Повечето от тези фактори са под наш контрол, така че лесно можем да ги неутрализираме. Добре е да наблегнем особено много на слънцезащитата с фактор SPF30 или по-висок, тъй като слънцето е сред най-лесно отключващите болезнените и парещи състояния. Препоръчително е да избираме специализирана протекция, подходяща за хора с розацея, какъвто например е слънцезащитният лосион SPF50 Multi Protect от Sebamed.

Хубаво е да употребяваме и специализирана медицинска козметика, която да предпазва кожата ни от допълнителни раздразнения и да облекчава вече наличните, породени от нашето заболяване. Чудесен избор са продуктите от серията на Uriage – Roseliane или от серията на SVR – Sensifine AR, които спомагат за преодоляване на зачервяванията, като същевременно възстановяват, хидратират и подхранват кожата.

Съществуват още лекарствени методи за лечението на розацеята, но те рядко успяват да доведат до дълготраен ефект. В повечето случаи се налага третирането на симптомите да продължи цял живот. Сред способите за лечение са:

Добре е да имаме предвид и че розацеята при всеки човек се проявява по различен начин. За да сме сигурни точно от какво естество е нашето заболяване и за да предприемем навременно лечение, което в повечето случаи е далеч по-ефикасно, е препоръчително да посетим кожен лекар още при първите симптоми.

Що е то пигментни петна и какво ги причинява

За разлика от розацеята пигментните петна в повечето случаи не се свързват със заболяване, а представляват хиперпигментация, която обикновено е безвредна и непредизвикваща дискомфорт. Те са петна по кожата с по-тъмен цвят от останалата част от епидермиса и по-често засягат хора с по-тъмен нюанс на тялото. Появата им в общия случай е причинена от завишаване на нивото на меланина в кожата – пигментът, отговорен за цвета на епидермиса, косата и очите ни. Това се случва под влиянието на някой от следните фактори:

  • често и продължително излагане на слънце без необходимата защита;
  • хормонални промени като при бременност, менопауза, прием на контрацептиви;
  • напредване на възрастта, тъй като меланоцитите намаляват, но активността и техният обем се увеличават;
  • възпаления и наранявания на кожата;
  • приемът на някои лекарства (обикновено антибиотични) и билки.

Какви са видовете пигментни петна

Различават се три основни вида пигментни петна, които ще разгледаме подробно по-долу. Когато говорим за пигментни петна, е важно да правим разлика между тях и невусите, известни още като бенки.

Старчески/ слънчеви петна

Както при розацята и в този случай слънцето играе голяма роля за появата на кожното изменение. Продължителното излагане на слънце, без да сме си нанесли качествена слънцезащитна козметика, води не само до изгаряния, но и до появата на кафяви петна, наподобяващи лунички. Те се срещат най-много по тези части от тялото ни, които често са изложени на слънце – лице, ръце, крака. Този вид петна понякога са наричани и старчески, тъй като с възрастта количеството и осезаемостта им се увеличават.

Следвъзпалителни петна

Следвъзпалителните петна се получават при възпаление или нараняване на кожата като при акне, шарка и други. В тези случаи епидермисът освобождава меланин и завишаването на нивата му води до появата на пигментни петна с розов или кафяв цвят. В този случай слънцето отново играе съществена роля, тъй като влиянието му е в състояние да засили изразеността на следвъзпалителните петна.

Мелазма

Мелазмата е хиперпигментация, свързана с хормоналните промени в тялото, тъй като те повлияват нивата на меланина в кожата. Този вид пигментни петна най-често засягат жените и се появяват в областта над горната устна, носа, бузите. Мелазмата засяга около 15% от бременните жени, дамите в менопауза, представителките на нежния пол, които използват хормонална контрацепция.

Позитивното при този тип петна е, че след раждането и/или редуцирането на естрогена в тялото, изчезват или поне избледняват.

Как да избегнем пигментните петна

Най-силно влияние върху образуването на пигментните петна оказва слънцето, така че ефективната протекция от него намалява и риска от появата им. За целта от най-голяма полза са ни широкоспектърните слънцезащитни кремове, лосиони, олиота. Те отразяват или неутрализират действието на лъчите върху нашия епидермис, като така го защитават от възникване на хиперпигментация. Добре е да знаем, че слънцето достига до кожата ни не само на плажа и в планината, но и в градска среда, поради което употребата на слънцезащита е препоръчителна ежедневно. Ефективни и висококачествени варианти са:

За допълнение можем да се предпазим с носенето на шапки с голяма периферия и с дрехите, покриващи възможно най-голяма част от нашето тяло.

Как да облекчим и прикрием пигментните петна

Съществуват много козметични и медицински продукти, чието предназначение е облекчаването и премахването до възможно най-голяма степен на пигментните петна. Чудесни примери са Bioderma Photoderm M Слънцезащитен крем при пигментации SPF50+ 40 мл, който не само редуцира вече наличните образувания, но и предпазва от появата на нови, двойният концентрат и маската на Lierac от серията Lumilogie, както и дневният и нощният подмладяващ детоксикиращ концентрат против пигментни петна на Jowae.

Изключително ефективни са още депигментиращите продукти от серията на SVR – Clarial, създадена специално за хора със склонност към пигментни петна. Отличен избор е и серията на Bioderma – Pigmentbio, с козметика за изсветляване на епидермиса.

Подходящо средство за намаляването на следвъзпалителните пигментни петна е и маслото от чилийска шипка на Ikarov и маслото от шипка на Rivana, които редуцират и избистрят пигментните петна и белезите от рани, като в същото време придава сияен тен.

Изключително подходящо е още рициновото масло, което спомага за преодоляване на акнето и за изсветляване на образувалата се пигментация.

Съществуват и продукти, създадени специално спрямо нуждите на бременните дами и родилките, като например избелващата кожата козметика Kokona & Mother Skin.

Тъй като обикновено петната не успяват да изчезнат напълно, ако не се харесваме с тях, можем и да ги прикрием с козметичен продукт като Avene Couvrance Фон дьо тен коректор SPF20, който не само скрива несъвършенствата, но разполага и със слънцезащитен фактор с цел предпазване от допълнителна хиперпигментация.

Предполагаме, че ще ви бъде полезно и интересно да прочетете още една статия на лятна тематика - „Какво да имаме предвид при избора на репелент“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.