Как да облекчим мускулната болка

Как да облекчим мускулната болка

Мускулната болка е позната на всекиго. Тя пронизва крайниците, а понякога и други части от тялото. Може да продължи с дни, да възпрепятства движението ни. Сред основните причини за появата й са физическото претоварване, водещо до мускулна треска, настинката и грипът.

Защо изпитваме болка в мускулите и как да я облекчим, прочетете в следващите редове.

Вземете Окитаск при мускулна болка на топ цена от онлайн Аптека Гален

Защо изпитваме мускулна болка

Както вече споменахме, най-често изпитваме болка в мускулите след тежък физически труд или тренировка. Тя ни спохожда най-вече, ако не сме във форма и не сме натоварвали конкретната мускулна група от много време. В този случай се получава микроразкъсване на мускулната тъкан. То ни причинява дискомфорт, прорязваща болка, възможно е да доведе и до възпаление.

Въпреки това микроразкъсванията са много полезни за нас. Те стимулират изграждането на нова мускулна маса, като активизират естествените възстановителни процеси в тялото. Вследствие на това се сдобиваме с нова още по-силна и издръжлива мускулна тъкан.

Важно е да имаме предвид и че мускулната треска се появява от 12 до 24 часа след натоварването. Ако изпитаме болка по време на тренировка, е необходимо да спрем веднага, защото вероятно сме се травмирали. Същото важи и ако неприятното усещане продължи повече от 72 часа. В подобни ситуации е добре да посетим травматолог.

Други широкоразпространени причини за болки в мускулите са настинката и грипът. В този случай е възможно да се събудим и да усетим цялото си тяло натежало, да ни е трудно да помръднем. Мускулните болки обикновено се разпростират по целите крака и ръце. Причината за този дискомфорт са отделяните от организма ни химикали, подкрепящи имунната функция на белите кръвни телца.

Как да се предпазим от мускулна треска

Единственият начин да се предпазим от мускулни болки вследствие на вирусна инфекция, е като не се разболяваме. За целта е важно да се грижим за имунната си система и да се пазим от вирусите.

Що се отнася до мускулната треска, съществуват различни средства, чрез които да я сведем до минимум.

Загрявка преди тренировка

За загрявката преди тренировка ни говорят още от ученическите години, но въпреки това мнозина продължават да я пренебрегват. Без нея е почти сигурно, че не след дълго ще ни споходи силна мускулна треска.

Загрявката представлява точно това - затопляне на мускулите. Препоръчително е то да е придружено и от леки разтягания. Така подготвяме мускулната тъкан за предстоящото по-голямо натоварване и намаляваме шанса за големи разкъсвания.

Охлаждане след тренировка

След като приключим със силовите упражнения, е препоръчително да отделим минута-две за охлаждане на мускулите. То може да включва кратка разходка, статично разтягане или леко тичане. Важното е да не оставаме в статична поза веднага щом завършим тренировката си.

Правилно извършване на упражненията

В случай че се изкривяваме или извършваме упражненията грешно по друга причина, това може да увеличи шанса за остра мускулна треска. Добре е да имаме предвид и че ако все още не сме се възстановили от предишна тренировка и усещаме болка, е препоръчително да не натоварваме същата група от мускули. В противен случай вероятността да извършваме упражненията неправилно, е голяма.

Масаж на мускулите

Целебната сила на масажа след тренировка е всеизвестна. Ако нямаме възможност да посещаваме масажист след всяко ходене във фитнеса, е добре да си вземем домашен масажор или да се масажираме, доколкото можем, сами.

Прием на течнсти

Достатъчният прием на вода е ключов за благосъстоянието на мускулите. Тя участва в изграждащите ги протеини и гликоген, като в същото време смазва ставите.

Добре е да обърнем внимание и на други полезни за мускулите напитки като например на вишневия сок. В последно време все по-често се говори за положителното му действие и способността му да предпазва от и да облекчава мускулната треска.

Прием на въглехидрати след спорт

Въглехидратните храни увеличават инсулиновите нива като така подпомагат транспорта на протеини в мускулите. Важно е обаче да се храним 1-2 часа след тренировка, а не непосредствено след приключването й. Полезно е да споменем и че така допълваме гликогеновите си запаси, което също спомага за по-бързото възстановяване на мускулите.

Как да облекчим болката в мускулите

След като вече изпитваме мускулни болки, най-доброто лекарство е времето. Възстановяването на мускулите обикновено отнема няколко дни. За да го подпомогнем, е препоръчително да извършваме леки раздвижвания, но в никакъв случай да не тренираме силово - особено ако болката ни е вследствие на грип.

Докато причината за дискомфорта ни отшуми, можем да облекчим болката с обезболяващи като Okitask.

Окитаск е нестероидно противовъзпалително средство за лица над 18 години, което ни помага не само да намалим временно дискомфорта си, а и да преодолеем възпалението в организма ни. Активната му съставка е кетопрофен, който оказва обезболяващото си действие изключително бързо. Мускулните прорязвания започват да отшумяват едва 5 минути след прием.

Окитаск се предлага в две форми:

  • Okitask При болка и температура 25 мг от 20 сашета или 10 сашета - сашетата се приемат директно без вода, като се абсорбират мигновено и болката изчезва до 15-30 минути;
  • Okitask При болка и температура 25 мг 20 таблетки или 10 таблетки - ефектът се усеща малко по-бавно в сравнение със сашетата, но е също толкова силен.

Поръчайте Okitask сега на супер цена от galen.bg.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как да преодолеем главоболието

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.