Как да предпазим бебето и кожата му от слънцето

Как да предпазим бебето и кожата му от слънцето

Слънчевата светлина ни носи наслада. Освен това допринася за по-силния ни имунитет, тъй като спомага за синтеза на витамин D. Това обаче е валидно за нас – възрастните, за бебетата и малките деца обстоятелствата са по-различни.

При развития човешки организъм кожата разполага с естествена защита срещу вредните слънчеви лъчения. Това са:

  • секретните потни жлези, които охлаждат тялото;
  • свойството на епидермиса да образува меланин, предпазващ от изгаряне и придаващ приятен загар.

При бебетата и децата до към 2-3 години тези протективни сили на организма не са развити докрай. Освен това кожата им все още е тънка, фина, по-податлива на вредата от слънцето. Добре е и да знаем, че едно силно изгаряне в ранна възраст може да доведе до сериозни кожни проблеми напред в бъдещето, сред които и образуването на меланом.

Как да защитим бебешката кожа от слънчевите лъчи

Основното, което да запомним, е, че през първите месеци от живота на бебето не е препоръчително то да бъде излагано за продължително време на слънце.

Въпреки това е хубаво детето постепенно да свикне с усмихващите се топли лъчи и да позволим на кожата му да се адаптира към тях. Сред основните ни помощници по време на този процес са специализираните слънцезащитни продукти за деца. Те са разработени специално според нуждите на все още чувствителната им и деликатна кожа.

Как да изберем слънцезащита за малкото дете

  • Слънцезащитен фактор – той сочи до каква степен продуктът предпазва от UVB лъчите, причиняващи изгаряния и повишаващи риска от меланоми. Колкото по-висок е, толкова по-голяма е степента на защита. Затова и за малки деца е препоръчително да се използват продукти с висока протекция - между SPF30 и SPF50 или дори SPF50+ - в зависимост от възрастта и кожата на детето. Колкото по-малко и светло е то, толкова по-податливо е на вредата от слънцето;
  • UVA – тези лъчи проникват по-дълбоко в кожата и са в състояние да увредят ДНК-то на клетките, да ускорят процеса на стареене на епидермиса. За да сме сигурни, че детето е предпазено и от тях, на продукта трябва да е ясно упоменато, че осигурява UVA защита;
  • Водоустойчивост – макар и бебетата все още да не плуват свободно в морето, те се потят и по този начин част от нанесената слънцезащита бива отмивана. Без значение от възрастта на детето е добре да избираме водоустойчиви продукти. Всеки от тях обаче разполага с различна степен на устойчивост, която е хубаво да проверим и да повтаряме нанасянето на лосиона например според конкретните насоки за него;
  • Витамини – в общия случай детските слънцезащитни средства са обогатени с биологични филтри като витамините А и Е, а също и с витамин B5, служещ за подхранване на епидермиса, но все пак е хубаво да обърнем внимание дали това се отнася и за продукта, на който сме се спрели;
  • Хипоалергенност – чувствителната детска кожа е по-склонна към алергии, затова и е хубаво използваната за нея козметика да е без спирт, парфюми и оцветители;
  • Всяка година нов лосион – срокът на годност на слънцезащитните продукти след отваряне обикновено е едва няколко месеца. По тази причина не е препоръчително да използваме миналогодишни лосиони, млека, кремове, тъй като е възможно степента на протекцията им да се е понижила или напълно да е изчезнала.

Кога да използваме слънцезащитна козметика за децата

Хубаво е да имаме предвид, че изгарянията са възможни дори и при облачно време, както и че слънцезащитната козметика не е необходима само на плажа – особено когато става въпрос за малки деца.

Препоръчително е да ползваме такъв тип продукти за бебето си винаги когато сме в близост до голям воден басейн, заснежена/заледена повърхност, мокър пясък или друг терен, отразяващ и засилващ силата на слънчевите лъчи. Опасността от изгаряне е много висока и в планината, тъй като там надморската височина бързо нараства. Употребата на слънцезащитни продукти е препоръчителна и през цялото лято дори в градска среда.

Още начини за предпазване

  • Дрехите – хубаво е дрешките на детето да покриват възможно най-голяма площ от кожата му и да са от достатъчно плътен плат, който не пропуска слънцето;
  • Шапка – добре е да бъде с голяма козирка или периферия, за да предпазва цялото лице, както и да е с висока UPF защита;
  • Хидратация – тя е необходима както отвън, така и отвътре, за да избегнем риска от обезводняване и от изсушаване на кожата;
  • Подходящи часове за разходка – препоръчително е да не извеждаме бебетата и малките деца навън в най-горещите часове – от 10:00 ч. сутринта до 16:00 ч. следобед;
  • Сянка – за да сме сигурни, че бебето ни е напълно защитено по време на дългите летни разходки, е добре да използваме подходящи аксесоари, осигуряващи сянка в количката. Такива са чадърите и сенниците с висока UV защита;
  • Бански костюм – чудесна идея е да подбираме бански костюми с UPF протекция за децата си, тъй като това ще спомогне за предпазването на най-уязвимите части от тялото им дори когато са в морето или басейна;
  • Храната – ако детето ни е на възраст, на която би могло да консумира горски плодове като боровинки, малини, къпини, е препоръчително да ги включим в неговото меню, тъй като са богати източници на антиоксиданти. Същото важи и за морковите. Приемът им е в състояние да допринесе за защитата на кожата, очите и косата от вредното действие на слънцето.

Специфики според възрастта на детето

Освен всичко останало е важно да се съобразяваме и с възрастта на детето:

  • Бебета от 0 до 3-месечна възраст – не е препоръчително да бъдат излагани на директна слънчева светлина, както и да ги мажем със слънцезащитни продукти в градска среда, тъй като дори хипоалергенните биха могли да предизвикат алергия. Въпреки това, ако се налага да ги изведем навън или ги заведем на море, е важно да използваме подходяща протекция за възрастта им. Американската академия по педиатрия препоръчва слънцезащитните продукти да се нанасят на възможно най-малка площ от кожата им – например само на подаващите се от дрехите части от ръцете и краката. Този вид козметика е добре да съдържа минерални филтри, а не химични съставки за защита от слънцето, за да сведем риска от алергия и други здравословни неразположения до минимум. Пример за минерални филтри са цинковият оксид, оставящ по-малко бели следи, както и титаниевият диоксид.
  • Бебета от 3 до 6-месечна възраст – добре е да не бъдат излагани за дълго на слънце, а когато това се случва, да взимаме всички възможни предпазни мерки. Предназначените за тях слънцезащитни продукти обикновено са подобни на тези за още по-малките бебета и е добре да ги избираме по сходни критерии;
  • Бебета и деца над 6-месечна възраст – хубаво е 30 минути преди излагането им на слънце да нанесем слънцезащитен продукт по цялото тяло, като повтаряме процедурата през най-много 2 часа в комбинация с всички останали методи за защита.

Мерки при слънчево изгаряне

Леко слънчево изгаряне

Симптомите за настъпването на слънчево изгаряне са зачервяване на кожата, силното й нагорещяване, както и сърбеж, понякога придружен от обрив. Важно е да забележим всичко това своевременно, за да вземем необходимите мерки.

Лекото изгаряне на детската кожа е често срещан проблем, породен от нейната свръхчувствителност. Ако това се случи, първото, което е добре да направим, е да заведем детето на сянка, далеч от слънчевите лъчи. Докато кожата му се оправи, е хубаво да го къпем с малко по-хладка вода от обичайното, а след баня да нанасяме бебешки продукти за след слънце по цялото му тяло. Студените компреси или употребата на мазила с алое вера също биха били от полза за успокояване на кожата. Освен това, докато се възстанови, е добре да го извеждаме навън само с дрехи, покриващи всяка част от тялото му.

Ако преценим, може да се посъветваме и с педиатър как по най-добър начин да се погрижим за детето си.

Тежко слънчево изгаряне

Ако не вземем мерки при горепосочените симптоми, то може да се стигне до поява на мехури по кожата, висока температура, треска, главоболие, замаяност, гадене, подуване на лицето. При подобно състояние е добре веднага да потърсим лекарска помощ, като е възможно да се наложи детето да остане в болница до пълното му възстановяване.

Слънцето вреди не само на кожата

И очите са изложени на риск

Тъй като меланинът, съдържащ се в кожата, отговаря и за цвета на очите, те също са застрашени от увреждане вследствие на директното излагане на слънце. Както кожата, така и ирисите на детето все още са по-чувствителни, което поражда нуждата от слънчеви очила с много високо качество. Хубаво е да разполагат със 100% UV защита, за да сме сигурни в действието им.

В случай че не са ни налични такива, е за предпочитане да не използваме никакви, отколкото варианти със стъкла без защита, тъй като те са в състояние да нанесат по-голяма вреда. Този тип очила служат само за затъмняване, което от своя страна подвежда зениците да не се свиват и така вредните слънчеви лъчи навлизат в още по-голяма степен в очите на бебето или малкото дете.

Прегряване

Силното слънце е равнозначно и на високи температури. Прегряването на бебето може да доведе до обезводняване, вдигане на температура, слънчев удар. Затова е добре:

  • да го водим на проветриви и сенчести места;
  • да му даваме голямо количество вода;
  • ако видим, че кожата му е зачервена и суха, да я намокрим.

В заключение е добре да си припомним, че слънцето крие рискове и за нашите кожа и здраве, така че е важно да предпазваме не само децата, но и себе си, за да се наслаждаваме необезпокоявани на усмихващото ни се слънце. Все пак лятото е, за да се забавляваме.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.