Как да разпознаем дехидратацията при дете?

Как да разпознаем дехидратацията при дете?

Обезводняването при бебетата и малките деца е здравословен проблем, който се среща сравнително често. В същото време е и особено сериозен, ако не бъдат взети навременни мерки. При по-тежко обезводняване е възможно да се наложи прием в болница и поставяне на системи.

Какви могат да бъдат причините за дехидратация при децата?

Най-разпространените причини за обезводняване при децата са няколко. Това са:

Повръщане

Повръщането е често срещано неразположение при малчуганите. В бебешка възраст може да бъде причинено от непоносимост към лактозата в млякото или да е вследствие на недоразвитата храносмилателна система.

Друга причина са вирусните и бактериалните инфекции, на които децата с все още слаба имунна система са особено податливи. Този тип неразположения обикновено са придружени и от диария.

Диария

Както разстройството, така и комбинацията му с повръщане могат бързо да доведат до обезводняване. Най-често в причина за тези проблеми се превръщат навлезли в организма вируси или бактерии.

В повечето случаи вирусите засягат най-вече тънките и малка част от дебелите черва, а бактериите - по-скоро дебелите черва. Вследствие на това при вирусна инфекция изпражненията са с водниста форма и накиселяващ мирис. В този случай обезводняването при децата настъпва сравнително по-бързо. Ако инфекцията е бактериална, изпражненията са по-кашави, в някои случаи са примесени със слуз и/или кръв. В тази ситуация до обезводняване се стига по-бавно.

Висока температура

При здравословен проблем, протичащ с висока температура, апетитът и желанието за прием на течности често спадат. Това се отнася в особено голяма степен за кърмачетата. В същото време потоотделянето се повишава и това може да предизвика бързо настъпване на обезводняване.

Физическо натоварване

Когато децата са твърде активни - тичат, скачат и играят, те се потят. В комбинация с топло време това може да доведе до твърде голяма загуба на вода чрез потта.

Какви са симптомите на дехидратация при дете?

Възможните признаци при обезводняване на малчуганите могат да бъдат различни. Сред най-разпространените са:

  • сухи устни и обложен език;
  • сухи очи;
  • ускорен пулс;
  • рядко уриниране;
  • сънливост;
  • апатия и раздразнителност;
  • суха и студена кожа;
  • зачервени лигавици;
  • хлътнала фонтанела;
  • мирис на ацетон в устната кухина;
  • концентрирана и оскъдна урина;
  • плач без сълзи;
  • хлътнали в орбитите очи;
  • световъртеж.

Какво да правим при дехидратация при дете?

Важно е да действаме още при появата на евентуален риск от настъпване на обезводняване. С други думи - ако мъникът започне да повръща, има диария, поти се обилно, трябва да вземем мерки преди поява на гореописаните симптоми. Това повишава шансовете да облекчим неразположението възможно най-бързо и да избегнем критични ситуации. Сред препоръчителните мерки, които е добре да вземем, са:

Често предлагане на подходящи течности

За да не се обезводни, човек трябва да приема повече вода, отколкото тялото му отделя. Тъй като при повръщане, диария и/или висока температура организмът изхвърля големи количества вода, е важно консумацията на течности да се увеличи. В същото време често е трудно да накараме малчугана да пие повече вода, понякога тя засилва симптомите като гадене и повръщане.

По тази причина е добре да се приема често, но на малки глътки. Друга алтернатива са чайовете. При кърмачетата е важно консумацията на кърма да продължава, тъй като тя е основният източник на вода за бебето. Ако малкото е на адаптирано мляко, обикновено се препоръчва преминаване към безлактозна формула.

Важно е да имаме предвид, че подсладените напитки и соковете допълнително дразнят стомаха и са противопоказни в подобна ситуация.

Рехидратиращи разтвори

Спасението на повечето родители са разтворите за рехидратация. Те помагат за възстановяване на баланса на електролитите в организма и за задържане на водата. Навременното начало на приема им може дори да попречи да се достигне до обезводняване. По тази причина е добре детето да започне да ги взима още след първото течно изхождане или повръщане.

Добри варианти са:

Болнично лечение

В случай че детето повръща всяка поета течност, обикновено се налага прием в болница. Там то бива поставено на системи с цел стабилизиране на състоянието му.

А какво да не правим?

Както вече споменахме, при обезводняване е важно да ограничим приема на напитки, съдържащи захар, както и на раздразващи стомаха фрешове и сокове. В случай че става въпрос за стомашен вирус, е важно да не даваме на малчугана мазни и тежки храни, които се преработват трудно и влошават състоянието.

Кога да потърсим лекарска помощ?

При наличието на симптоми за сериозно обезводняване е добре да потърсим лекарска помощ. В случай че става въпрос за бебе или много малко дете, е важно да посетим педиатър дори само при съмнение за риск от обезводняване.

Как да предпазим детето от дехидратация?

За целта ни помагат:

Осигуряване на достатъчно течности

Колкото повече вода приема, толкова по-малка е опасността да се обезводни.

Избягване на захарни напитки

Захарта допълнително обезводнява тялото и раздразва стомаха.

Избягване на прекомерно високи температури

Важно е да се поддържа нормална температура в помещението. По този начин се избягва потенето, което допълнително влошава обезводняването.

Вземете висококачествени лекарства за бебета на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Какво се случва при обезводняване на тялото?

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.