Как да се справим с най-разпространените гъбични инфекции през лятото

Как да се справим с най-разпространените гъбични инфекции през лятото

Някога страдали ли сте от гъбична инфекция? Ако отговорът ви е отрицателен, то сте сред късметлиите. Статистиките показват, че 20% от световното население се оплакват от някой от многобройните видове гъбични инфекции*. А веднъж засегнат от подобен проблем организмът ни, той остава податлив на повторната му проява завинаги.

Друг интересен факт е, че съществуват над 69 000 вида гъбички**, които се разпространяват навсякъде – по хората и животните, по растенията, в почвата, виреят на различни повърхности и обичат най-много топлата и влажна среда.

Така високите летни температури в комбинация с потта, морето, басейните се превръщат в развъдници на зловредни за човека гъбички. Сред най-разпространените от микозите през горещия сезон се оказват засягащите ингвиналните области и ноктите на краката. Защо, как да се предпазим от тях и как да ги преодолеем, ако ни споходят, ще разгледаме надолу в статията.

Какво е микоза на ингвиналните гънки

Микозата на ингвиналните гънки представлява често срещана и при мъжете, и при жените епидермална гъбична инфекция. Тя е известна с латинското наименование tinea cruris. Тази разновидност на гъбичките е обичайна част от микробиома на кожата, окосмяванията и ноктите ни. Обикновено е напълно безопасна за здравето и комфорта ни, но попаднали в топла и влажна среда, гъбичките започват бързо да се размножават, което предизвиква инфекцията. Засегната е най-често кожата по свивките ни, тъй като там се потим повече. Това включва ингвиналните гънки (известни още като слабинни гънки, намират се между бедрата и тялото), подмишниците и други.

Сред симптомите на инфекцията са:

  • обрив;
  • непрестанен сърбеж;
  • зачервяване;
  • лющене на кожата;
  • изменение цвета на кожата.

В случай че не вземем бързи мерки за лечението й, тя може да се разпространи и към други части на тялото.

В борбата с гъбичките се доверете на Ламизил на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Какво е микоза по ноктите на краката

Микозата, засягаща ноктите, се нарича още онихомикозата. Тя може да бъде причинена от различни видове гъбички, сред които Candida, Trychophyton rubrum, Trychophyton mentagrophytes, Epidermophyton flocosum. Важно е да знаем, че е възможно да засегне и ноктите по ръцете, но се среща по-често по краката.

В повечето случаи този вид гъбички се разпростират най-напред по кожата на стъпалата или ръцете. Ако към този момент вземем необходимите мерки като употреба на Ламизил под формата на спрей или крем, лечението е много по-лесно и бързо. В случай че не реагираме, гъбичките скоро достигат до ноктите, което прави инфекцията доста по-трудна за преодоляване.

Най-напред засегната е само повърхността на нокътната плочка и тя променя формата си, придобива жълтеникав или бял цвят. С времето по нокътя се появяват грапавини, неравности, той се удебелява. Това показва, че гъбичките навлизат под него, разграждайки съдържащия се в нокътя кератин и използвайки го за своя храна. Така те постепенно го унищожават. Този процес е съпроводен от дискомфорт, сърбеж, парене.

Ако не предприемем лечение, микозата по ноктите в комбинация с разпространените по кожата гъбички е в състояние да предизвика развитието на екземи и еризипел (остро инфекциозно заболяване).

Какво да направим, ако имаме гъбички по ноктите или по ингвиналните гънки

Гъбичните инфекции сами по себе си не представляват голяма опасност за общото ни здраве. Те са свързани със силен дискомфорт, но с помощта на антимикотични средства като Ламизил можем лесно да ги премахнем от кожата си. В случай че не предприемем нужните мерки обаче, е възможно проблемът бързо да се задълбочи. Вероятно е да засегне други органи и системи, да предизвика бактериална инфекция, да повлияе негативно на общуването ни с околните.

Важно е да имаме предвид, че гъбичните инфекции са силно заразни. Те са в състояние бързо да засегнат хората, с които общуваме. Ако не преодолеем проблема навреме, това може да доведе до социалната ни изолация, дори до отстраняване от работното място, ако дейността ни е свързана с общуване с хора.

Затова още щом забележим и най-малък признак за наличие на гъбична инфекция, е препоръчително да се обърнем към лекар. Той ще ни подложи на необходимите изследвания, за да установи наличието и вида на засегналите ни гъбички и да ни назначи най-адекватното за нашия случай лечение.

Отличен способ за преодоляването на кожи инфекции, причинени от гъбички, е Ламизил на GlaxoSmithKline. Това антимикотично средство се предлага под формата на спрей и на крем, като от нашето удобство зависи кой вариант ще предпочетем. Lamizil ефективно унищожава:

  • гъбички по краката (tinea pedis) - гъбички между пръстите на краката и гъбички по стъпалото;
  • гъбички в ингвиналните области (tinea cruris);
  • гъбички по тялото - трихофития (tinea corporis);
  • разноцветен лишей (pityriasis (tinea) versicolor).

Спреят и кремовете Ламизил са за възрастни и деца над 12-годишна възраст и по-тежки от 12 кг. Отпускат се без лекарско предписание, но е препоръчително да се посъветваме с лекар, преди да започнем лечението си. Бързият и силен ефект на Lamizil се обуславя от активната му съставка тербинафин, която унищожава гъбичките, причиняващи дерматофитни микози. Такива са Microsporum canis, Epidermophyton floccosum, Trychophyton rubrum, Trychophyton mentagrophytes, Trychophyton violaceum, Trychophyton verrucosum, Trychophyton tonsurans.

Кои са факторите, излагащи ни на риск от гъбични инфекции през лятото, и как да им се противопоставим

Възможно е гъбичната инфекция да ни споходи през всеки сезон, но през лятото шансовете се повишават. Сред основните причини са високите и температури и влагата. Подробности за тези и други фактори ще откриете в следващите редове:

Високи температури и влажна среда

Както обяснихме по-горе, топлата и влажна среда е изключително благоприятна за развитието и размножаването на гъбички. През лятото отговарящи на тези две характеристики се оказват много места. Нагретите от слънцето плочки край басейна, морският плаж, шезлонгите. В случай че за лятната си почивка сме избрали СПА хотел, то риск крият още парната баня и сауната. За да се предпазим от попадането на гъбички върху кожата ни, е важно:

  • да не ходим с боси крака, а винаги да обуваме джапанките си;
  • да не лягаме направо върху шезлонга, а да го постиламе с наша лична кърпа;
  • да влизаме в сауната с кърпа, върху която да седнем;
  • да измиваме старателно мястото в парната баня, на което ще се отпуснем.

Риск крият и мокрите бански, които също предразполагат към развитие на гъбична инфекция. По тази причина е много важно да се преобличаме със сух чифт, щом излезем от басейна, морето, СПА центъра. Силно препоръчително е и да се изкъпем старателно с вода и сапун при първа възможност. Изрядната хигиена е сред най-сигурните начини за превенция на микозата.

Важно е да споменем и планинските походи, разходките в летните дъждове, тичането в парка, за да поддържаме стройна фигура. Всичко това е свързано с изпотяване или намокряне на обувките и дрехите ни и излагането ни на опасност от развитие на гъбична инфекция. За да я предотвратим, е добре да се преобуваме и преобличаме при първа възможност, оставяйки маратонките/ обувките си да изсъхнат и да се проветрят напълно, преди да ги обуем отново, и изпирайки дрехите си на подходяща температура. Чудесна идея е и да използваме продукт, предпазващ краката ни от изпотяване.

Неудобни дрехи и обувки

Не само влажните, а и неудобните дрехи и обувки могат да се превърнат в причина за микоза.

Що се отнася до обувките, такива могат да бъдат както твърде малките, така и големите. В случай че ни стягат и притискат ноктите ни или хлопат, което води до набиването им, вероятността да получим онихомикоза, е голяма. Подобен е случаят и с твърде прилепналите по нас дрехи и бельо. Причината до се корени във възпрепятстването нормалната циркулация на кръвта. Проблем могат да бъдат и изкуствените материи, които ни запарват. В този случай опасността е в повишаването нивото на влажност и температурата на кожата ни. През лятото е препоръчително да носим широки дрехи от естествени материи като лен и памук, които позволяват на кожата ни да диша и да се проветрява.

Използване на чужди вещи

Както вече споменахме, микозите са силно заразни, а гъбичките могат да живеят върху различни повърхности. Те полепват по обувките, дрехите, личните принадлежности на заразените и остават по тях задълго. В случай че решим да обуем техните джапанки, да легнем на хавлията им, да използваме пиличката или нокторезачката им, лесно можем да прихванем инфекцията. По тази причина е важно всеки член на семейството да има свои индивидуални пантофи и джапанки, да не разменяме обувките си с приятели, да ги мерим с чорап в магазина, да посещаваме козметични салони в чиято висока степен на хигиена сме сигурни.

Ефективен начин за отстраняване на гъбичките от вещите са щателната дезинфекция и/или изпирането в пералнята с подходящ препарат на високи градуси.

Лоша хигиена

Не само лошата хигиена на околните, но и нашата собствена ни излага на висок риск от гъбична инфекция. Във всеки един момент по тялото ни живеят милиони гъбички и бактерии. Ако поддържаме добра хигиена, ние възпрепятстваме тяхното разпространение до степен, причиняваща болестно състояние. Ако обаче не се къпем и преобличаме достатъчно често, ако оставаме потни и влажни задълго, микозата лесно може да засегне нашата кожа. В този случай бързо преминете към употребата на Ламизил Спрей на изгодна цена от онлайн Аптека Гален.

Разклатен имунитет

Макар и през лятото обичайно да сме по-здрави, е достатъчен и един двудневен стомашно-чревен вирус, за да разклати имунната ни система. В този случай е важно да знаем, че микозата сполита по-често хората с нисък имунитет. Затова е препоръчително да се храним и живеем здравословно, да се наспиваме и да приемаме имуноподпомагащи хранителни добавки дори през лятото, за да се радваме на силен имунитет, защитаващ ни от летните вируси и от гъбичните инфекции.

Антибиотичното лечение

Сред факторите, повишаващи риска от развитие на микоза, е и прекомерният прием на антибиотици, тъй като те могат да стимулират бързото размножаване на гъбичките. По тази причина широкоразпространената практика да носим със себе си на почивка универсален антибиотик, с който да се лекуваме, ако се разболеем, докато сме далеч от вкъщи, е неправилна и дори опасна. Антибиотичното лечение следва да е строго контролирано от лекар и да бъде започвано само след негова препоръка.

Кои групи от хора са в най-голям риск от микоза

Добре е да споменем и че рискът от развитие на гъбична инфекция е по-голям за някои хора в сравнение с други. В случай че се причисляваме към някоя от следните групи, е препоръчително да взимаме превантивни мерки с още по-голямо внимание и винаги да имаме Ламизил крем у себе си (просто за всеки случай):

  • хора, страдали от гъбична инфекция дори един път в живота си;
  • хора с наднормено тегло – особено що се отнася до микоза на ингвиналните гънки;
  • хора, страдащи от автоимунни проблеми или с отслабен имунитет;
  • диабетици;
  • бременни жени;
  • хора, страдащи от алергии;
  • хора с проблеми с кръвообращението.

Какво още да знаем за Lamizil

Ламизил спрей и Ламизил крем са висококачествени, безопасни и ефективни лекарствени средства без лекарско предписание, които спомагат за преодоляването на гъбичните инфекции, засягащи кожата. Спреят се предлага в разфасовка от 15 мл, а кремът в опаковки от 15 и от 30 г. Лечението с тях продължава от 1 до 2 седмици в зависимост от третирания проблем и се прилага, както следва:

  • гъбички по краката - 1 път дневно в продължение на 1 седмица (за спрея и крема);
  • гъбички в ингвиналните области и по тялото - 1 път дневно в продължение на 1 седмица (за спрея и крема);
  • разноцветен лишей (Pityriasis versicolor) - 2 пъти дневно в продължение на 1 седмица със спрея и 1-2 пъти дневно в продължение на 2 седмици за крема;
  • плантарен тип tinea pedis (гъбички по стъпалата) - 2 пъти дневно в продължение на 2 седмици за крема;
  • кожни кандидиази (интертриго) – 1-2 пъти дневно от 1 до 2 седмици за крема.

Добре е да отбележим, че при употребата на крема е необходимо да го нанасяме на тънък слой върху засегнатия участък от кожата и прилежащите зони. Когато става въпрос за лечение със спрея, се изпръсква такова количество, което да покрие равномерно засегнатото място и прилежащите зони около него.

Важно е и да знаем, че е възможно симптомите, съпътстващи гъбичната инфекция, да отслабнат още през първите дни на лечението. Това обаче не означава, че сме излекувани. Необходимо е да използваме Lamizil толкова време, колкото ни е предписал нашият лекар (обикновено не повече от 2 седмици), за да преодолеем проблема напълно.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.


* Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36
** May R. Scientific American.1992;18-24

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.