Как да се справим с предменструалния синдром (ПМС)

Как да се справим с предменструалния синдром (ПМС)

Какво е ПМС

Предменструалният синдром, известен още като ПМС, е проблем, засягащ около 90% от дамите от 20 до 45 години. Той се свързва с редица неразположения, които траят между една и две седмици – от началото на овулацията до първите дни на менструацията. Сред най-честите симптоми са:

  • раздразнителност, резки смени на настроението, депресивни състояния;
  • болезнени и уголемени гърди;
  • мравучкане, напрежение в краката и кръста;
  • омазняване на кожата и косата;
  • акне;
  • обилно потене;
  • задържане на вода, подуване;
  • отпадналост;
  • понижена концентрация;
  • повишен апетит за сладко;
  • храносмилателни проблеми – диария, констипация, газове, гадене;
  • мигренозни главоболия, изострена чувствителност към светлина и шум.

Защо страдаме от ПМС

Сред основните причини за развитието на предменструалния синдром са хормоналните промени в женското тяло вследствие на свързаните с месечния цикъл процеси в него. Ключови в случая са хормоните естроген и прогестерон, допамин и серотонин, пролактин.

В определени моменти от месеца нивата на естрогена и прогестерона се повишават. Естрогенът отговаря за нормалното формиране и узряване на яйцеклетката, като нивото му е най-високо през дните на овулацията. Когато зрялата яйцеклетка премине към маточната тръба, количеството естроген намалява и се заменя от повишено ниво на прогестерона. Неговата работа е да подготви организма за евентуално забременяване. Спомага за удебеляване лигавицата на матката, така че оплодената яйцеклетка да може да се имплантира добре. В случай че жената не забременее, нивата на естроген и прогестерон спадат и започва менструацията. Вследствие на всичко това и в случай че настъпи и минимално отклонение от нормите на количествата на тези два хормона, настъпват проблеми като раздразнителност, резки смени на настроението, депресивни състояния.

За съжаление, в наши дни много от хранителните продукти, козметиката, пестицидите съдържат големи количества естроген, които преминават в организма ни. Това понижава количеството на прогестерона, довеждайки до изострен дискомфорт по време на ПМС-а.

От значение за симптомите на предменструалния синдром са и нивата на допамина и серотонина, които се синтезират в тялото преди започване на менструацията и влияят на нашето настроение. Във взаимовръзка с тях е и пролактинът. Той се синтезира в най-голямо количество от хипофизата в мозъка, както и от млечните жлези, мастната тъкан, матката. Отговаря за лактацията на гърдите след раждане, но влияе и на настроението. Преди и по време на месечната менструация ендорфините в организма са в състояние да увеличат количеството на пролактина и да понижат това на допамина. Резултатът е лошо настроение, раздразнителност, по-голям апетит, подуване на гърдите, задържане на течности.

Макар и тези процеси да са характерни за всяка здрава жена, при някои дами дискомфортът е по-силен, отколкото при други. Това често зависи от:

  • генетична унаследеност – ако нашите майка и баба страдат от тежък ПМС, е вероятно това да се случва и с нас;
  • консумация на големи количества кофеин и алкохол;
  • хранителния режим - при диети, които изтощават тялото и водят до дефицит на важни витамини и минерали, дискомфортът е по-силен;
  • нивата на стреса и недоспиването;
  • предразположеност към депресия.

Как да облекчим предменструалния синдром

ПМС-ът е свързан с дискомфорт, който съпровожда голяма част от живота ни. В повечето случаи той не е толкова изразено силен, за да възпрепятства ежедневните ни задължения, но е достатъчен, за да се чувстваме недобре. Често се превръща и в причина за конфликт с близките ни хора. За да избегнем всичко това, е препоръчително да вземем мерки с цел максимално облекчаване на симптомите, съпровождащи предменструалния синдром. Ето как:

Да се доверим на билката агнус кастус

Билката Agnus castus – активна съставка в хомеопатичното средство Мастодинон 60 таблетки на Бионорика, е известна още като аврамово дърво и монашески пипер. Тя е характерна за Средиземноморието и е известна още от древността с лечебните си свойства. Сред ключовите от тях е способността й да облекчава дискомфорта при ПМС. Съвременни проучвания сочат, че 93% от приемалите го дами усещат отслабване на неприятните симптоми.

Причината е в хормономодулиращото действие на агнус кастус. Приемът на билката ефективно намалява нивата на хормона пролактин, като така ни избавя от лошото настроение, повишения апетит – особено за сладко, напрежението в гърдите, подуването. В същото време билката агнус кастус по напълно естествен начин увеличава нивата на прогестерона, понижавайки тези на естрогена. По този начин симптомите на ПМС-а като нервно напрежение, раздразнителност, подути и болезнени гърди, храносмилателни проблеми, главоболия биват облекчени до минимум.

Затова и чудесен избор за справяне с предменструалния дискомфорт е Bionorica Mastodynon при климактериум и предменструален синдром 60 таблетки. Хомеопатичното средство няма странични ефекти за здравето и е чудесна алтернатива на хормонални методи за лечение. То съдържа Agnus castus D1 в комбинация с още хомеопатични съставки, благоприятно повлияващи ПМС-а. Добре е да отбележим, че за да усетим максималния му е ефект, е препоръчително да го приемаме поне 3 месеца без прекъсване.

Да се храним здравословно и разнообразно

Организмът ни се нуждае от редица микро и макронутриенти, за да функционира нормално. Голяма част от тях си набавяме чрез храната, но само ако е достатъчно разнообразна и балансирана.

Възможно е изострените предменструални симптоми да са вследствие на неправилното ни хранене и дефицита на някои витамини и минерали. За да облекчим дискомфорта си, е препоръчително да приемаме допълнително количество:

  • желязо – поради интензивната кръвозагуба по време на менструация, количеството на минерала желязо в женския организъм намалява рязко. Това води до отпадналост, затруднена концентрация, възможно е да причини и анемия. Препоръчителни хранителни източници на желязо, на които да наблегнем преди и по време на месечния си цикъл, са спанак, червено нетлъсто месо, миди, риба, ядки. Добре е да ги комбинираме и с плодови фрешове, богати на витамин C, който спомага за по-оптималното усвояване на желязото;
  • калций – той не само заздравява костите, а и облекчава тревожността и депресивните състояния, спазмите и подуването на корема, съпътстващи ПМС-а. По време на месечния си цикъл жените губим около 1200 мг калций дневно, поради което е добре да компенсираме с повишена консумация на прясно и кисело мляко, сирена и кашкавали, сусам;
  • магнезий – магнезият подобрява хормоналния баланс, облекчава болките и мравучкането в краката, както и възпалението, водещо до болки и подуване на гърдите. Отлични хранителни източници са кафяв ориз, авокадо, банани, зърнени култури, спанак;
  • селен – облекчава лошото настроение и раздразнителността, както и болезнените гърди. Чудесни източници са бразилски орех, черен дроб, охлюви, миди, риба, слънчогледови семки, овесени ядки;
  • витамин B6 – облекчава нервното напрежение, подпомага синтеза на прогестерон, редуцира нивата на естрогена, играе ключова роля в образуването на невротрансмитерите гама-аминомаслена киселина и серотонин. Добри хранителни източници са слънчогледови семки, шамфъстък, риба, пилешко и пуешко, свинско, сушени сливи, банани, авокадо;
  • омега-3 мастни киселини – те изпращат сигнал до матката да синтезира по-малки количества простагландин и левкотриен, предизвикващи спазми. Отлични хранителни източници са мазна риба, авокадо, ленено семе;
  • фибри – те се грижат за нормалното храносмилане, предпазвайки от проблеми като констипация, газове, диария. Храни, богати на полезни фибри, са кафявият ориз, овесените ядки, плодовете и зеленчуците.

Да спортуваме/тренираме

Спортът и движението като цяло избистрят съзнанието и водят до отделяне на големи количества от хормона на щастието – серотонин. Затова редовните тренировки, дългите разходки на чист въздух, дори кратките сутрешни упражнения са в състояние да облекчат нервното напрежение и да подобрят концентрацията ни по време на ПМС.

Да пием повече вода

Приемът на достатъчно вода води до десетки благотворни действия за тялото ни. Сред тях е отделянето на задържаната вода, като по този начин облекчаваме подуването на тялото, съпътстващо предменструалния синдром.

Да намалим алкохола, кофеина, захарта

Алкохолът, кофеинът и захарта изострят нервите ни, в състояние са да предизвикат и засилят нервността и раздразнителността ни. Препоръчително е да ограничим приема им в периода преди месечния цикъл, за да запазим до максимална степен доброто си настроение.

Да се наспиваме

Сред негативните следствия от недоспиването е предизвикването на хормонален дисбаланс. Той може да доведе до лошо настроение, повишен апетит, напълняване. Липсата на достатъчно сън предизвиква и главоболия, липса на концентрация, на енергия и тонус. Всичко това в комбинация с процесите, случващи се в тялото ни по време на ПМС, води до силно изостряне на дискомфорта. За да го избегнем, е препоръчително да отделяме поне по 8 часа през нощта за сън.

Кога да потърсим лекарска помощ

Добре е да имаме предвид, че под 10% от жените изпитват изключително силни симптоми, свързани с предменструалния симптом. В случай че дискомфортът ни е толкова голям и непрестанен, че ни е трудно да водим обичайния си начин на живот в дните преди менструация, е препоръчително да се посъветваме с гинеколог. Възможно е причината дори да не е ПМС-ът, а друг здравословен проблем. Преминаването през нужните изследвания и предписването на подходяща терапия от съответния медицински специалист може бързо да доведе до така желаното от нас облекчение.

P.S. Хомеопатичното средство Мастодинон облекчава не само дискомфорта по време на ПМС, а и през менопаузата. Доверете му се, за да живеете щастливо и пълноценно през различните етапи от вашия живот.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.