Как да се справим със сухите очи

Как да се справим със сухите очи

Очите са нашият прозорец към света. Благодарение на тях се възхищаваме на прелестната природа, виждаме усмивките на любимите си хора, гледаме филми, четем книги, в много от случаите с тях и работим. Очите са изключително важни за нормалния ни и щастлив живот. В същото време постоянно ги натоварваме, много от ежедневните ни действия им оказват негативен ефект. Сред най-честите последствия от това е сухотата в очите.

Как слъзният филм ни предпазва от сухота в очите

Основната причина за сухотата в очите е недостигът на сълзи в тях. Тук обаче не става въпрос за течността, стичаща се по лицата ни при плач или силен смях. Поддържащите здравословната влага в очите ни сълзи представляват смес от вода, мазнини, ензими, протеини, антитела и мукус. Именно те предпазват очите ни от инфекции и придават характерната гладкост на повърхността им.

В нормалния случай сълзите се синтезират непрекъснато от жлези, намиращи се в горния ни клепач. По този начин се образува така нареченият слъзен филм. При премигване клепачът плавно разпределя влагата по повърхността на цялото ни око, осигурявайки му необходимата влага.

Слъзният филм се състои от 3 слоя:

  • мукозен слой – това е най-вътрешната част от слъзния филм, разположена плътно до очната повърхност. Състои се от слуз, наречена муцин. Основната роля на този слой е да редуцира налягането на очната повърхност и да осигурява равномерното покриване на роговицата със слъзния филм. Това, от своя страна, спомага и за остротата на виждане;
  • воден слой – това е средният слой, който отговаря за защитата на окото от навлизащите бактерии, отмива замърсяващите го частици, почиствайки неговата повърхност. Водният слой представлява това, което в общия случай наричаме „сълзи“. Той съдържа ензими, протеини, антитела. Освен заради своите защитна и почистваща функция той е много важен и защото осигурява хранителни вещества и кислород на роговичния епител;
  • липиден слой – този слой, изграден от мазнини, се намира на повърхността на слъзния филм и защитава очите от загуба на влагата им. Предпазва сълзите от свръх изпарение и от излизане от очите.

Поддържането на нормалната функция на слъзния филм и синтеза на сълзите е в пряка зависимост с доброто състояние на очите. В случай че жлезите ни започнат да произвеждат недостатъчно количество сълзи, съставът на слъзния филм се измени или липидният слой спре да изпълнява своята функция и сълзите лесно се стичат по бузите ни, то очите ни се изсушават.

Симптоми за сухота в очите

Повечето от нас лесно можем да си представим какво е да почувстваме очите си пресъхнали, тъй като все някога ни се е случвало. Сред основните симптоми са:

  • дразнещо усещане за чуждо тяло в очите;
  • сърбеж в очите;
  • усещане за умора в очите;
  • замъглено виждане;
  • парене в очите;
  • поява на жилав секрет в/около очите;
  • сълзене на очите;
  • проблеми с поставянето/носенето на контактни лещи.

Какво причинява сухотата в очите

Усещането за сухота в очите понякога представлява временен дискомфорт и отминава до няколко минути или часове. Тогава честото примигване с цел разпространяване на слъзния филм върху очите и почивката бързо могат да ни „излекуват“. В други случаи обаче става въпрос за хроничен проблем, който наричаме „синдром на сухото око“. Лесно можем да разберем дали второто се отнася за нас, като мигнем 2 пъти и след това се загледаме в една точка, без да мигаме. Ако усетим силен дискомфорт след по-малко от 5 секунди, то вероятно страдаме от „синдром на сухото око“.

Факторите, които причиняват сухотата в очите, са много:

  • прекомерно излагане на UV лъчи – от слънцето, от компютър, смартфон, таблет;
  • продължително четене и шофиране;
    сух въздух – най-често при работа на климатик в помещението;
  • употреба на контактни лещи;
  • продължително излагане на вятър;
  • замърсен въздух;
  • тютюнопушене;
  • прием на някои медикаменти – например антихистамини;
  • резки хормонални промени при бременност, прием на контрацептиви, менопауза – затова и от сухота в очите страдат повече жени;
  • проблеми със затварянето на клепача – при подобни съмнения е добре да посетим специалист;
  • напреднала възраст – сухите очи са много характерни за хора над 55 години;
  • диета, която не включва достатъчно източници на витамин А и омега-3 мастни киселини.

Всичко това може да провокира пресъхването на слъзния филм в очите, причинявайки ни дискомфорт. В почти всички случаи от нас зависи дали той ще е временен, или постоянна част от живота ни. Изключение правят причинители като възрастта и хормоните, но дори и тогава съществуват редица начини да облекчим сухотата в очите си.

Как да преодолеем „синдрома на сухите очи“

В наши дни една от основните причини за сухота в очите е прекомерното взиране в екрани. Все повече от професиите са свързани с работа на компютър, все по-често „убиваме“ времето, забили нос в смартфона, а вечерите си прекарваме пред телевизорите. В ситуацията на Ковид-19 директните социални контакти са ограничени, което още повече засилва тази тенденция. Сухотата в очите се превръща в проблем и за децата, на които нерядко се налага да учат от компютъра вкъщи. На всичко това вече сме обръщали специално внимание в статията „8 начина да предпазите очите си от екраните на компютъра и смартфона“. Основното, което ще споменем сега е, че редовната почивка от екраните е най-ефективното „лечение“.

Що се отнася до останалите негативни влияния върху слъзния филм на очите ни, чудесни способи за неутрализирането или поне облекчаването им са:

  • употреба на овлажнители за въздух и често проветряване;
  • носене на слънчеви очила, когато сме на открито и очите ни са изложени на слънце, вятър и замърсен въздух;
  • редовна почивка не само при работа на компютър, но и при четене, писане (особено за учениците), шофиране – при всяка дейност, натоварваща очите;
  • намаляване или отказване на тютютнопушенето;
  • прием на достатъчно вода – поне 2 литра дневно;
  • достатъчен сън, за да отпочиват очите ни – поне 7-8 часа на денонощие;
  • включване в менюто ни на храни, богати на витамин А – моркови, броколи, черен дроб;
  • включване в менюто ни на храни, богати на омега-3 мастни киселини – риба и морски дарове, орехи;
  • употреба на качествени капки за очи, разтвори за лещи, хранителни добавки.

Аптечка против сухи очи

Капки за очи

Най-полезно при проблем със сухота в очите, което ще открием в аптеката, са овлажняващите капки за очи, които често се наричат „изкуствена сълза“. Сред ключовите съставки в тях са:

  • хиалуроновата киселина – тя се отличава със способността да свързва големи количества вода и да поддържа роговицата достатъчно хидратирана. В комбинация към това се характеризира и с противовъзпалителен ефект;
  • хипромелозата - полусинтетичен заместител на сълзотворен филм или казано по друг начин „изкуствена сълза“.

Чудесни примери за качествени и ефективни овлажняващи капки за очи са:

Хранителни добавки

Както вече споменахме, консумираната от нас храна също влияе върху комфорта на нашите очи. В случай че диетата ни не е достатъчно здравословна и разнообразна и чрез нея не успяваме да набавим всичко необходимо на организма си, то хранителните добавки лесно могат да ни помогнат. Сред най-подходящите при уморени и сухи очи са:

Разтвори за лещи

В случай че употребяваме контактни лещи, то е важно да се грижим дори повече от обичайното за очите си. При прекарване на продължително време пред екран миганията ни оредяват и очите постепенно се изсушават. Ако през това време носим контактни лещи, то сухотата може да предизвика още по-голям дискомфорт. Същото важи и за повечето от останалите фактори, изброени по-горе, в комбинация с контактни лещи.

За да предотвратим и/или облекчим този проблем, е препоръчително винаги да имаме капки с „изкуствена сълза“ у себе си. Добре е и да използваме качествени разтвори за съхранение и промиване на контактните лещи като:

При носене на контактни лещи, а и не само е препоръчително да оказваме голямо внимание и на хигиената на очите си. За това могат да ни помогнат кърпичките с лосион за почистване на очи Blephaclean.

Може би прочитът на тази статия е изморил очите ви, така че ви препоръчваме 10 минути почивка от взирането в екрана. Защо не използвате времето, за да си налеете чаша вода и да хидратирате както очите, така и цялото си тяло?

При хронични проблеми с очите е препоръчително да се посъветвате със специалист.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.