Каква е разликата между етеричните и базовите масла и как да ги използваме

Каква е разликата между етеричните и базовите масла и как да ги използваме

Затворете очи и си представете блажения аромат, който усещате, докато минавате покрай лавандула. А сега се замислете дали ще ви е приятно да прекарате цял ден, заобиколени от лилавите й цветове? За някои хора и двете преживявания са еднакво вълшебни, но за по-чувствителните вторият вариант е в състояние да доведе до алергични симптоми.

Подобен е и случаят с етеричните масла (включително с лавандуловото) - в умерени количества и използвани по правилен начин, те ни даряват с целебните си свойства както за тялото, така и за „душата“. В същото време, ако прекалим с количеството, приложим ги по неподходящ начин или използваме масло, което е противопоказно за нашия организъм, последиците може да са опасни.

Добре е и да правим разлика между етерични и базови масла. И двата вида се извличат от растения, много от представителите им ни очароват с приказните си аромати и се отличават с множество полезни свойства. Въпреки това разликите между двата вида масла са съществени. За да ги прилагаме правилно, най-напред, е необходимо да се запознаем с тяхната същност.

С какво се характеризират етеричните масла

Етеричните масла се наричат още есенциални масла, защото представляват есенцията на растенията, най-важната тяхна част. Те се извличат най-често от листата, цветовете, плодовете, корените, кората, смолата им. Интересно е да знаем обаче, че не от всяко растение може да се добие есенциално масло. Чудесни примери са:

Етеричните масла се добиват най-често чрез парна дестилация, като е възможно да бъдат извлечени и посредством студено пресоване или екстракция с въглероден диоксид.

Противно на асоциацията с името им те обикновено не са мазни. Този вид масла са течни и силно концентрирани, като при употреба се измерват в капки. Затова и в повечето случаи се предлагат в шишенца с удобен дозатор. Те са богати на изключително важни за организма ни биологично-активни вещества от групата на терпените, от чиито лечебни и ароматерапевтични свойства можем да се възползваме по различни начини.

Есенциалните масла се отличават със силни, понякога натрапчиви аромати. Добре е да знаем и че са много летливи (изпаряват се лесно), поради което дори затворени в шишенце, мирисът им витае в шкафа, в който ги съхраняваме.

Важно е и да сме запознати, че срокът им на годност след отваряне на флакона обикновено е около година. Междувременно е необходимо да пазим етеричните масла на хладно, тъмно и сухо място. В противен случай трайността им спада драстично. Хубаво е да имаме предвид, че прилагането на развалени етерични масла може да доведе до алергични реакции и други проблеми.

Не на последно място, изключително важно е да знаем, че повечето етерични масла не са подходящи за директно нанасяне на кожата, а се препоръчва да бъдат смесени с базово масло. Освен това е противопоказно да се приемат вътрешно. Дори нанесени външно върху кожата ни, есенциалните масла са толкова мощни, че до 2 минути попиват в кожата, а до 20-30 минути вече са се „влели“ в кръвта ни.

С какво се характеризират базовите масла

Базовите масла, за разлика от есенциалните, се отличават с високата си масленост. Тя се дължи на характерните за състава им липиди. Те наподобяват съдържащите се в кожата и косата ни и подпомагат за подхранването, за задържането на влагата им, за здравия им и красив вид. Базовите масла обикновено съдържат големи количества наситени и ненаситени мастни киселини, като сред най-ценните от тях са α-линоленовата (омега 3) и линоловата (омега 6) киселина.

Базовите масла се извличат от ядките и семките на растенията – най-често чрез студено пресоване, защото при затопляне много от полезните им свойства изчезват. Отлични примери са:

  • кокосово масло – подходящо както за козметични цели, така и за прилагане в кулинарията. Подхранва и омекотява кожата и косата, чудесен заместител на животинските мазнини в готвенето;
  • бадемово масло – задържа влагата в кожата, придава й мекота и нежност, подхранва косата, осигурява й блясък и гъвкавост, стимулира растежа й;
  • авокадово масло – защитава от замърсената околна среда, успокоява възпалената и раздразнената кожа, хидратира сухата и уморена кожа, придава й жизнен вид;
  • масло от кайсиеви ядки – при суха и зряла кожа, подхранва, овлажнява, тонизира, омекотява, забавя стареенето на кожата, облекчава косопада, накъсването и цъфтежа на косата, подхранва я и я заздравява;
  • масло от макадамия - за суха, чувствителна и зряла кожа, редуцира белезите на стареене, регенерира и заглажда кожата, задържа влагата в кожата и косата;
  • масло от жожоба – с подхранващ, омекотяващ и тонизиращ ефект за косата и кожата;
  • масло от гроздови семки – с антиоксидантен ефект, свива порите, предпазва от преждевременно стареене кожата, намалява себума, акнето и лъщенето, задържа влагата в кожата;
  • масло от малинови семки – при загрубяла и бледа кожа, възстановява и осигурява здрав вид на кожата.

Базовите масла се наричат още фиксирани. Те не се изпаряват, ароматът им обикновено е по-слаб спрямо този на етеричните и се отличават с подхранващи и защитаващи кожата свойства - за разлика от лечебните и ароматерапевтични на есенциалните. Освен това базовите масла могат да достигнат само до горните слоеве на кожата ни, без да навлизат навътре в организма като есенциалните.

По отношението на съхранението им няма някакви по-специални изисквания. Препоръчително е да ги държим на сухо и тъмно място. В повечето случаи на стайна температура базовите масла се втечняват, а в хладилник придобиват по-твърда консистенция. Интересно е да знаем и че много от базовите масла са подходящи не само за външно нанасяне, а и за прием. Чудесен пример за това са кокосовото и какаовото масло.

Добре е да имаме предвид и че базовите масла служат за база на етеричните. Смесвайки есенциалните с базовите, редуцираме силата на първите и можем да ги разпределим по-равномерно по тялото си.

Какво е добре да знаем при употреба на етерични и базови масла

Етеричните и базовите масла са доста различни по своята същност, но същевременно се допълват перфектно. Употребявайки ги в подходящите комбинации, можем да извлечем 100-процентова полза от живителната им природна сила. Начините за приложението им са многобройни. Подходящи са за приготвяне на домашни кремове, шампоани, козметични маски, за масажи, за ароматерапия (само етеричните), релаксиращи вани и натурални репеленти.

Докато при употребата на базовите масла рядко можем да срещнем проблеми, то с есенциалните трябва да сме доста внимателни.

При избора и на двата вида масла е важно да подбираме 100% чисти продукти, които не съдържат синтетични разредители, за да избегнем кожни раздразнения, алергии и други здравословни проблеми. Добре е да обръщаме внимание на химичния състав на маслата – особено при силно концентрираните есенциални.

Съществен фактор е и начинът им на приложение – ако са етерични, дали могат да се нанасят директно на кожата, или е необходимо да бъдат смесени с базови, дали са подходящи за ароматерапия чрез дифузер или друг метод, ако са базови – дали са само за външно приложение, или са предназначени и за кулинарни цели. Важно е да имаме предвид и че за хората с чувствителна кожа е препоръчително винаги да смесват етеричните масла с базови. Интересно е да споменем и няколко примера за есенциални масла, които е противопоказно да прилагаме неразредени:

  • етерично масло от мащерка – предпазва от пърхот и косопад, стимулира растежа на косата, ревитализира я, благоприятства мазната кожа, редуцира акнето, намалява потенето и неприятната миризма на пот;
  • етерично масло от канела – подходящо за антицелулитни масажи и за разгревки;
  • етерично масло от карамфил – подходящо за мазна кожа, редуцира акнето, предпазва от целулит, служи за профилактика на устната кухина;
  • етерично масло от кимион – стимулира и подхранва косата, омекотява я и я възстановява, подходящо е за смесена, нормална, суха и зряла кожа;
  • етерично масло от лимонова трева - тонизира мускулите и кожата и редуцира умората в краката, служи като естествен репелент;
  • етерично масло от риган – с антисептичен, антибактериален и регенериращ ефект, подходящо при кожни раздразнения, ухапвания от насекоми, храносмилателни проблеми;
  • етерично масло от гераниум – с ободряващ, тонизиращ и дезодориращ ефект, балансира, почиства и освежава кожата, спомага в борбата с целулита, осигурява еластичност на кожата, редуцира пърхота.

При етеричните масла е важно да обърнем внимание и на дозировката. Както вече споменахме по-горе, количеството им се измерва в капки. Всяко шишенце с есенциално масло е придружено от подробни инструкции с ползите му и различните начини на приложение. Именно там можем да прочетем и колко капки от маслото са подходящи за масаж, вана, ароматерапия, прибавяне към шампоана ни за коса или друг козметичен продукт.

Когато използваме етерични масла, е важно да внимаваме и за това дали те са подходящи за нас. При базовите масла също са възможни алергии, но много по-рядко. В случая с есенциалните е препоръчително да нанесем малко количество на по-груба част от кожата си – в областта на лактите или ходилата, и да изчакаме 24 часа, за да проверим поносимостта си към даденото масло. Ако то не предизвика зачервяване, парене, сърбеж, значи можем да го прилагаме и на по-големи участъци, като в началото използваме по 1-2 капки и постепенно ги увеличаваме. Добре е да имаме предвид, че сред най-честите алергени са есенциалните масла, съдържащи големи количества алдехиди като това от канела и феноли като тези от карамфил и риган.

Важно е да внимаваме и за това дали използваното от нас етерично масло е фоточувствително. Ако нанесем такова върху кожата на лицето си и излезем на слънце или влезем в солариум, е възможно да се сдобием с петна и/или кожно раздразнение. Пример за такива масла са повечето цитрусови.

Добре е да знаем и че е противопоказно да нанасяме есенциални масла върху наранена, раздразнена или възпалена кожа.

Важно е да внимаваме с приложението на етеричните масла върху деца, както и ако сме бременни. В тези случаи е най-добре да се посъветваме със специалист ароматерапевт или нашия личен лекар. Подобна е и ситуацията, ако приемаме някакви лекарства с или без лекарско предписание. Етеричните масла са в състояние да увеличат действието или страничните им ефекти, така че е необходимо да се консултираме със специалист. В случай че страдаме от сърдечно-съдово заболяване или приемаме медикаменти за разреждане на кръвта, е добре да избягваме масла от евкалипт, кипарис, салвия, розмарин, мащерка, джинджифил. Също така, ако имаме астма или друг респираторен проблем, е хубаво да имаме едно на ум за силните аромати.

Съвети за приложението на етерични масла

В тази точка се спираме основно на етеричните масла, тъй като при базовите е по-трудно да сбъркаме. Те са чудесни за масажи и за нанасяне по цялото тяло и косата с цел овлажняване и подхранване. Служат и като отлична база за приготвяне на домашна козметика. В същото време обаче етеричните масла се характеризират с лечебни свойства, на които е добре да обърнем по-голямо внимание, за да ги използваме ефективно.

Къде и с каква цел да нанасяме етеричните масла

  • На челото, зад ушите, на шията – при главоболие и стрес, при схващане във врата, при хрема, синузит, ангина, грип и настинка;
  • На гърдите – при респираторни проблеми, алергии, хрема, кашлица, грип и настинка;
  • Около пъпа – при храносмилателни проблеми, гадене, повръщане, подуване, тежест, при менструални и хормонални болки;
  • На ходилата, дланите и гръбнака – за цялостно действие върху тялото, при болки, умора и отоци на краката;
  • На лицето – за справяне с мазна кожа, акне или други кожни проблеми.

Къде да не нанасяме етерични масла

Изключително опасно е да нанасяме етерични масла на места като очите, в носа, в ушите, в интимната област. Важно е и да имаме предвид, че при втриване с пръсти тези масла проникват в кожата на ръцете ни и след това неволно можем да ги пренесем към очите и носа. По тази причина след употребата на етерично масло е добре да измием хубаво дланите си.

Както вече споменахме, противопоказно е да мажем с етерично масло и наранена или раздразнена кожа. Изключение от това правят само ухапванията от насекоми, които можем да облекчим с някои есенциални масла.

Как да използваме етеричните масла

Освен за нанасяне върху кожата етеричните масла са подходящи и за:

  • Масаж – масажът с ароматни етерични масла (разбира се, смесени с базови) служи за пълна релаксация на тялото, редуцира напрежението, успокоява, тонизира и осигурява вливане на пълната лечебна мощ на маслото в тялото ни;
  • Вана – някои етерични масла са подходящи и за смесване с пяната ни за вана, друг вариант е да смесим етеричното масло с базово и след това да разбъркаме готовия продукт във водата. Чудесна идея е да добавим още мед, мляко, билки, за да увеличим подхранващия, омекотяващ, лечебен и релаксиращ ефект максимално;
  • Компрес – етеричните масла са подходящи и за топли и студени компреси, с които да облекчаваме болка, наранявания, а и напрежението си. Могат да се прилагат още при повишена температура, като тогава е добре да ги поставяме на зони от тялото със силно кръвообращение като челото, лактите, коленете, подмишниците. Този вид компреси са подходящи и при уморени крака;
  • Като парфюм – приказно ароматните етерични масла са сред основните съставки в парфюмерията. Те са чудесни и за директно приложение от нас - „любителите парфюмеристи“. 1-2 капки етерично масло, втрито на китките или зад ушите ни, са достатъчни, за да носим вълшебния аромат цял ден със себе си;
  • За репелент – етеричните масла като лимоновата трева и лавандулата са сред най-честите съставки в натуралните репеленти, каквито можем да си направим и ние самите;
  • За ароматерапия – поставянето на дифузер или ароматна лампа с любимото ни етерично масло в помещението може да ни помогне за редуциране на напрежението, за по-добра концентрация, за весело настроение. Интересно е да знаем, че някои от маслата са толкова ароматни, че е достатъчно дори само да накапем малко количество в подходящ съд и да го оставим на някой рафт, скоро цялото помещение ще заухае приятно.

Маслата, на чиито благотворни ефекти можем да се радваме, обаче не се изчерпват дотук. Чували ли сте за сухото олио? А запознати ли сте с многобройните му приложения? Предлагаме ви да прочетете статията ни Сухото олио – един продукт, много приложения, за да разберете.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.