Сухото олио – един продукт, много приложения

Сухото олио – един продукт, много приложения

Когато съчетаем думите „олио“ и „козметика“ в едно изречение много от нас си представят мазен непопиващ слой върху кожата или косата, оставящ следи по дрехите и създаващ усещане за дискомфорт. Това обаче са така наречените мокри масла или олиа.

Сухото олио е нещо напълно различно. То попива за секунди, не оставя следи и в същото време подхранва и овлажнява в дълбочина. Този вид продукти обикновено се произвеждат от семена, билки, зеленчуци, съдържащи полиненаситени мастни киселини (линолова киселина). Сред най-разпространените са от авокадо, сусам, слънчоглед, шафран, гроздови и шипкови семки.

Кое е най-голямото предимство на сухото масло

Най-голямото предимство на сухото олио в сравнение с други подхранващи и хидратиращи продукти е, че ни е необходим само 1 флакон, който можем да използваме за тялото, лицето и косата си. Освен това едва няколко капки са ни достатъчни да се погрижим за сухите зони от кожата, а остатъка по дланите ни можем да втрием в косата за блясък и мекота.

Още причини да използваме сухо олио

Хидратира, подхранва, предпазва

Както вече споменахме, в повечето случаи сухите масла включват в състава си линолова киселина. Тя представлява полиненаситена омега-6 мастна киселина, оказваща изключително благоприятно въздействие на кожата. Линоловата киселина се съдържа в клетъчните мембрани на липидите и е от ключово значение за здравословното състояние на епидермиса и косата. По тази причина се използва за справяне със суха и/или напукана кожа, при лечението на някои видове дерматози, за подхранване на косата.

Тя не само овлажнява, но и се отличава с регенериращ, противовъзпалителен и облекчаващ сърбежа ефект. Освен това се характеризира с предпазващо от UV лъчите действие, което я превръща в подходящ компонент за слънцезащитните продукти. Чудесна иде е и да втриваме в кожата си сухо олио преди слънцезащитата, за да подпомогнем действието й, а и да предпазим кожата си от изсушаване под влиянието на слънцето и водата.

В същото време повечето сухи олиа предпазват кожните клетки от оксидативния стрес. По този начин осигуряват здрав и жизнен вид на епидермиса, забавяйки процесите на стареене. Това превръща сухите масла в чудесен избор за поддържане красотата не само на тялото, но и на лицето.

Осигурява здрав и млад вид на кожата

Сухите масла се характеризират и със способността си да увеличават производството на колаген – протеинът, „слепващ“ отделните компоненти, изграждащи тялото ни. Той е изключително важен за здравия вид на кожата, осигурява нейната еластичност и я предпазва от сбръчкване.

Сред основните действия на съдържащата се в сухите масла линолова киселина е и способността й да стимулира изгарянето на натрупаните мазнини и да потиска отлагането на нови. В същото време сухите олиа намаляват размера на стриите и спомагат за защитата от нови. Резултатът е чудесно изглеждащо тяло.

Перфектно е за масажи

Сухите масла са много подходящи и за масажи, тъй като действат релаксиращо, като същевременно се грижат за доброто състояние на кожата. Повечето от тях се отличават и с приятен отпускащ аромат.

Придава блясък

Сред най-големите предимства на сухите олиа в сравнение с „мокрите“ е, че са в състояние да придадат блясък на кожата и косата, без да ги омазняват. Това прави този тип продукти подходящи за втриване по дължината на косъма след баня с цел добиване на лъщящ вид. В същото време са и чудесен вариант за прилагане като подхранваща и хидратираща маска за коса преди баня.

По отношение на кожата – сухите олиа подчертават тена, могат да се прилагат на скулите, носа и челото за добиване на приказно сияние. Отлична идея е да добавяме по няколко капки сухо олио към крема си за лице или основата за грим и за секунди ще засияваме.

Как да изберем сухо олио според нуждите си

След като знаем защо и как да се възползваме максимално от сухото олио, е време да изберем продукт според нуждите и предпочитанията си.

Мултифункционални сухи олиа

Най-разпространени са мултифункционалните сухи олиа, които съчетават във формулите си множество полезни за кожата и косата натурални масла. Удобното при тях е, че ни е необходим само един флакон, който безпроблемно можем да носим в офиса, на почивката, когато сме на гости с преспиване, поддържайки вида си в перфектна форма без усилия. Чудесни варианти са гамата от този тип продукти на Nuxe, както и Furterer 5 Sens Сухо олио за коса и тяло 100 мл на Rene.

  • Мултифункционални сухи олиа Nuxe

Nuxe е френска марка за луксозна козметика, която предлага множество продукти с доказан ефект, деликатни текстури и изискани аромати. Сред тях са и сухите олиа от серията Huile Prodigieuse, предназначена за дълбоко хидратиране на епидермиса за до 8 часа. Те са 4 вида, като 4 от тях се предлагат в разфасовка от 50 мл и от 100 мл. Общото между тях е, че са подходящи за всеки тип кожа и съдържат едни и същи омекотяващи и предпазващи кожата и косата активни съставки:

  • масло от Tsubaki – с хидратиращо, протективно и възстановяващо действие;
  • масло от сладък бадем - заздравява косата и омекотява кожата;
  • масло от камелия – предпазва кожата от стареене и вдъхва живот на косата;
  • масло от пореч – изключително богато на линолова киселина;
  • арганово масло – овлажнява и ревитализира кожата, осигурява нисък слънцезащитен фактор, подобрява еластичността на косата, заглажда цъфтежите;
  • масло от макадамия – хидратира, осигурява еластичност, предпазва от стареене;
  • масло от лешник – предпазва от изсушаване;
  • 2 форми на витамин Е – за допълнително предпазване на клетките от свободните радикали и съответно – от стареенето.

Що се отнася до разликите в тези 3 продукта:

Четвъртото масло от серията - Nuxe Huile Prodigieuse Néroli Organic Мултифункционално био сухо олио с нероли 100 мл, също подхранва, регенерира и успокоява кожата и косата, като се различава от останалите три най-вече по състава си. То е със 100% натурални съставки и 42% био съставки. Формулата му включва:

  • био масло от синя слива – с подхранващо и възстановяващо действие;
  • био масло от сусам – за подхранване и неповторима текстура с ефект на сатен;
  • витамин Е - за допълнително предпазване на клетките от свободните радикали и съответно – от стареенето.

Това масло се отличава и с прекрасния си аромат с нотки на нероли, бергамот и лавандула, който докосва сетивата и осигурява релаксираща ласка.

  • Furterer 5 Sens Сухо олио за коса и тяло 100 мл на Rene

Сухото олио на Rene – отново френска компания, произвеждаща луксозна козметика, е еквивалентно на натуралния вариант на Nuxe по отношение на своя ефект. То подхранва, омекотява и хидратира, осигурява блясък и здравина на косата и гладкост и еластичност на епидермиса. За разлика от продукта на Nuxe обаче в този случай използваните съставки са 100% натурални, като активните сред тях са:

  • етерично масло от шафран - овлажнява косата и тялото;
  • растително масло от сладък бадем - заздравява косата и омекотява кожата;
  • натурално масло от авокадо - действа заздравяващо и възстановяващо на косата и епидермиса;
  • чисто масло от рицин - успокоява и подхранва косата и кожата;
  • масло от жожоба - оказва възстановяващо и регенериращо действие.

Сухото олио Furterer 5 Sens се отличава и с пленителния си аромат, присъщ на всички продукти от серията 5 Sens. Това го превръща в чудесно средство за арома терапия и масаж по подобие на Nuxe Huile Prodigieuse Florale.

Специализирани продукти със сухи масла

Освен мултифункционалните сухи олиа козметичните компании разработват и специализирани средства за кожа или коса въз основа на сухи масла. Чудесни примери за това са:

  • ЗА ЛИЦЕ: Nuxe Prodigieuse Мултикоригиращ гел-крем за нормална към комбинирана кожа 40 мл – ключовите съставки във формулата му са активен комплекс от цветове на жасмин, невен и клетъчна захар, който оказва антиоксидантен, протективен и поддържащ естествения баланс на кожата ефект, масло от макадамия, стимулиращо клетъчната регенерация, както и естествена хиалуронова киселина за дълбоко хидратиране и еластичност. Гел-кремът е изключително подходящ за кожата на лицето, като й осигурява жизненост и красота, редуцирайки бръчките;
  • ЗА КОСА: Pantene Repair & Protect Възстановяващо сухо масло за слаба и увредена коса 100 мл – продуктът спомага за възстановяването на слабата и увредена коса, осигурява й дълбока хидратация благодарение на съдържащия се във формулата му пантенол, подсилва и заздравява структурата на косъма с помощта на витамин Е, улеснява разресването, предпазвайки от накъсване, осигурява мекота, жизненост и блясък. Маслото е предназначено за нанасяне на влажна коса, като не я утежнява;
  • ЗА КОСА: Nivea Curl Стилизиращ праймър за къдрава коса 150 мл и Nivea Volume Стилизиращ праймър за обем 150 мл – и двата продукта съдържат растителни масла и глицерин, които осигуряват дълбока хидратация, подхранване, блясък и термозащита на косата. Нанасят се на мокра коса и не водят до утежняване благодарение на сухите олиа, използвани във формулите им.

Ако още не сте се влюбили в нежната феерия от жизненост, мекота и аромати, която сухите олиа ще ви осигурят, то по-добре ги изпробвайте.

След като сте стигнали до края на тази статия, предполагаме, че сте от хората, които отделят необходимите време и усилия, за да поддържат кожата си в перфектен вид. Затова вероятно ще ви е интересно да прочетете и статията ни “Грижа за кожата на лицето – вечерен ритуал“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.