Какви са причините и симптомите на гастрит?

Какви са причините и симптомите на гастрит?

Гастритът е проблем на храносмилателния тракт, засягащ мнозина. Представлява възпаление на стомашната лигавица, което може да бъде породено от множество различни фактори. В зависимост от причината и симптомите, заболяването се лекува по различен начин.

Вземете висококачествени лекарства при гастрит на ТОП цена от онлайн Аптека Гален!

Кои са причините за появата на гастрит?

Съществуват два основни типа на тази болест - хроничен и остър. При хроничния симптомите се появяват периодично и справянето с тях е далеч по-трудно. В случай на остър неразположението ни сполетява изведнъж и с прилагането на навременни и подходящи мерки отшумява бързо.

Гастритът се свързва най-вече с проблемно състояние на протективния слой на лигавицата на стомаха, известен като мукус. Той може да е раздразнен, изтънен или ерозирал. В зависимост от степента на увреждане и заболяването е по-лесно или трудно за облекчение и лекуване.

Причината е във факта, че повредена тази защитна бариера, тя оставя храносмилателните сокове да я достигат безпрепятствено. Резултатът е така нареченият гастрит. Това позволява на храносмилателните сокове да атакуват лигавицата, водейки до нейното възпаление.

По начало увреждането на мукуса може да се дължи на:

  • болкоуспокояващи лекарства - нестероидните противовъзпалителни лекарствени средства за облекчаване на болката като аспирин, ибупрофен и диклофенак оказват агресивен ефект върху стомашния мукус. В случай на чест прием - особено на празен стомах, рискът да се изпитат симптомите както на остър, така и на хроничен гастрит, е голям;
  • злоупотреба с алкохол - регулярният прием на големи количества алкохол - особено на празен стомах, с времето наранява защитната лигавица;
  • бактерия - сред най-разпространените причини за развитие на здравословния проблем е бактериалната инфекция, предизвикана от бактерията Helicobacter pylori. Тя населява стомаха на около половината население в цял свят, но при някои хора води до болестта, а при други не. Навременното й откриване обаче е изключително важно, защото тя може да причини още по тежки заболявания, които нямат симптоми до много късен етап. Такова е ракът на стомаха;
  • рефлукс на жлъчни киселини - при често попадане на жлъчен секрет в стомаха и дори в хранопровода, лигавицата на стомаха се възпалява;
  • автоимунно заболяване - лекарите наблюдават и така наречения авоимунен вариант - разновидност на хроничния. В този случай организмът приема стомашните клетки като опасни и ги атакува. Причината често е в недостига на витамин Б12 или в други съпътстващи автоимунни заболявания;
  • напреднала възраст - с годините защитните механизми на тялото отслабват, изтънява и протективната бариера на стомашната лигавица. Това, от своя страна, може да доведе до заболяването, тема на днешната статия;
  • провокатори на инфекцията са още - вредни хранителни навици, стрес, тютюн, болест на Крон и други храносмилателни проблеми, вирусни инфекции, употреба на кокаин.

Какви са симптомите на гастрит?

Що се отнася до симптомите на болестта, тях можем също да разделим в две групи според вида на проблема.

При остро възпаление характерните симптоми са:

  • усещане за тежест и пълен стомах дори когато сме яли малко;
  • гадене;
  • чувство за парене и болка в горната половина на стомаха;
  • намален апетит;
  • повръщане.

При хронично възпаление типичните симптоми са:

  • обложен език, който придобива сивкаво-бял нюанс;
  • липса на апетит;
  • подуване на корема;
  • диария;
  • нощни болки;
  • кървене - при много увредена лигавица.

До какви усложнения може да доведе гастритът?

Ако не вземем навременни мерки за справяне със симптомите, тази болест може да доведе до по-сериозни усложнения. Сред тях са увреждане лигавицата на дванадесетопръстника, киселини, лошо храносмилане. Ако причината за проблема е бактерията Хеликобактер Пилори, нелекуването е в състояние да причини рак на стомаха или язва.

Как да се справим с гастрита?

С прилагането на необходимите мерки симптомите обикновено могат да бъдат излекувани или поне облекчени.

Каква диета да спазваме при гастрит?

Съществена роля в преодоляването на възпалението играе хранителният режим. Определени храни силно раздразват лигавицата и е необходимо да ги избягваме, докато други облекчават симптомите.

Полезните храни са:

  • задушените и печените ястия с минимално количество сол и мазнина;
  • храните с фибри като овесените ядки, недразнещите стомаха плодове като бананите;
  • немазните месо и риба;
  • зеленчуците като тиква, краставици, тиквички;
  • храните, съдържащи цинк;
    храните с желязо.

Що се отнася до напитките, полезни в случая са кефирът, комбучата и множество чайове, на които ще обърнем специално внимание по-долу.

Забранените храни са:

  • мазните - особено ако са пържени, и солените;
  • лютото;
  • консервираната храна;
  • силните подправки;
  • шоколадът, сладкото и конитюрът;
  • другите продукти, за които сме установили, че предизвикват негативен ефект в нашия случай.

Добре е да споменем и напитките, които да избягваме. Такива са кафето, алкохолът, газираното.

Кои билки помагат при гастрит?

Както при повечето заболявания и в този случай можем да се възползваме от силата на билките. Чудесни варианти са отварите от лайка, мента, мащерка, ехинацея, женско биле (особено полезно е и под формата на хранителна добавка), невен.

Добре е да имаме предвид, че на пазара се предлагат и комбинирани чайове с цел лечението на симптомите. Отличен пример за това е Цяръ Чай при гастрит х30 бр, съдържащ сладък корен, слез, мента, резене, лайка, жълт кантарион, широколистен живовлек, салвия, мащерка, бял равнец, витаминен премикс.

При употребата им с цел лечение на това заболяване обаче е важно да се консултираме с лекар, който да определи препоръчителното ни дневно количество билков чай.

Кои хранителни добавки и лекарства за облекчаване на гастрита да изберем?

Ефективни варианти при признаци на болестта са:

Поръчайте ефикасни добавки и лекарства при гастрит на ниска цена от galen.bg.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.