Какви са причините за болка в гърдата?

Какви са причините за болка в гърдата?

Проучванията показват, че около 70% от дамите споделят, че са изпитвали болка в едната или и в двете гърди (състояние, известно като масталгия или мастопатия) поне веднъж в живота си. Какви могат да бъдат причините? Кога е необходимо да предприемем мерки? На тези и на още подобни въпроси ще отговорим детайлно в следващите редове.

Какви могат да бъдат видовете болка в гърдата?

Този вид дискомфорт се дели на два основни вида - цикличен и нецикличен.

Циклична

Цикличните болки в гърдите са свързани с менструалния цикъл на жената. Обикновено се проявяват от 3 до 7 дни преди настъпване на менструацията. Най-често дискомфортът обхваща горната външна повърхност и на двете гърди. Изразява се в силна чувствителност при допир, като е възможно да се усеща и без външна намеса. Засилва се при претоварване на тялото - особено в областта на ръцете.

В повечето случаи отшумява с настъпване на месечния цикъл или продължава през първите дни, но вече е много по-слаб.

Цикличната болка се свързва с хормоналните промени в женското тяло през месечния цикъл. Сред факторите, оказващи влияние, са:

  • високите нива на естрогена;
  • ниските нива на прогестерона;
  • ниските нива на андрогените;
  • високите нива на пролактина.

Обикновено жените с по-плътни гърди, с уплътнения изпитват по-силна болка.

Нециклична

Нецикличните болки в гърдите могат да произлизат както от гърдите - едната или и двете, така и от разположените в близост мускули и стави. Възможните причини за болката са много. Сред тях най-разпространени са:

  • пременопауза или постменопауза;
  • бременност;
  • кърмене;
  • удар, травма;
  • мускулна треска;
  • киста;
  • перидуктален мастит;
  • разтягане на куперови връзки;
  • болест на Мондор;
  • склерозираща аденоза;
  • рак на гърдата.

Какви са възможните причини за болката в гърдата?

В следващите редове ще разгледаме по-подробно едни от най-честите причини за масталгията.

Бременност и кърмене

Причините за болката в гърдите по време на бременност са няколко:

  • хормоналните дисбаланси в тялото;
  • броят на млечните жлези се увеличава;
  • самата тъкан се разширява и расте.

Този тип болка наподобява хормоналната преди месечен цикъл. Важно е да знаем, че в случая причините за болезнените усещания ни подготвят скоро да кърмим своето бебе. Макар и да не можем напълно да намалим болката, е добре да осигурим подходяща превенция на гърдите си срещу дебнещите ни стрии. От образуването им ни предпазват козметични продукти като:

След раждането тази болка в гърдите обикновено изчезва, ала е възможно кърменето да доведе до друг вид дискомфорт. Него обикновено изпитваме при засукването на бебето през първите няколко месеца на кърменето (около три). Той може да се изразява в леко изтръпване и мравучкане или усещане за силен натиск и лека болка. Възможно е обаче и изобщо да не изпитаме подобна болка в гърдите. Дори напротив.

При кърмене в тялото на жената се отделя хормонът окситоцин, който стимулира гръдните мускули да изтласкват млякото навън. В същото време окситоцинът създава положителни емоции у майката и бебето, като помага за още по-силно взаимно привързване.

Друга възможна причина за болезнени усещания при кърмене е млечницата. Това е гъбична инфекция, развиваща се в устата на бебето и пренасяща се към зърната на майката по време на хранене. В случая болката продължава по време на цялото кърмене, като е възможно да се засили след прекратяването му. При млечница е нужна консултация с лекар и бързо започване на лечение както за дамата, така и за детето.

Още една широкоразпространена причина за болка в гърдите е запушването на млечните канали. Това се случва при производство на повече кърма, отколкото бебето поема, в случай че майката не се изцежда. Важно е да се предприемат бързи мерки като редовно и пълно изцеждане на гърдите. В противен случай може да се получи мастит, който ще разгледаме подробно по-долу.

Кога се появява болка в гърдите при бременност?

Тежестта, опъването и болезнените усещания могат да започнат още през първите седмици след зачеването. Възможно е след първите 1-2 месеца да намалеят или почти да изчезнат, като се завърнат отново в следващ етап на бременността.

Менструален цикъл

Както вече обяснихме по-горе, цикличният гръден дискомфорт е често срещано състояние. Обикновено се проявява няколко дни преди настъпване на менструацията. В някои случаи болката е тъпа, в други е остра и възпрепятстваща нормалното ежедневие. Възможно е да се появи и по време на овулация.

За облекчение на дискомфорта помагат лекарства като Bionorica Циклодинон при ПМС и менструални болки 4 мг х30 таблетки.

Мастит

Маститът представлява инфекциозно състояние, засягащо каналите на млечната жлеза. Дискомфортът е остър, появяват се още зачервяване, подуване, повишаване на температурата на засегнатата гърда. Понякога се покачва цялостната температура на тялото. Възможно е и да се образува бучка. Както вече споменахме, мастит се получава при непълно изцеждане на кърмата.

С цел превенция е добре да използвате помпа за кърма - особено ако детето не суче достатъчно. Отлични варианти са:

Чудесно помощно средство за облекчаване на проблема е и добавката Мастофит х120 таблетки д-р Тошков.

Киста

В някои случаи измененията в млечните жлези и канали водят до формиране на кисти. Те обикновено се усещат като малка бучка, но за разлика от раковите образувания, в повечето случаи не крият опасност. Най-често тези кисти се състоят от течност, а не от натрупала се тъкан.

Понякога образувалите се мехури са меки, а друг път - твърди. Понякога са болезнени, а друг път - не. Характерно за тези кисти е, че набъбват по време на менструация, като след навлизане в менопауза често изчезват.

Ракови образувания

Важно е да отбележим, че обикновено ракът на гърдата не е свързан с болка. Тя е типична само за някои възпалителни онкологични заболявания.

Въпреки това е добре да се консултираме с лекар при наличие на някой от следните симптоми:

  • постоянна болка в гърдите без известна причина, която не минава след менструация и се задържа за дълго време;
  • напипване на бучка;
  • секреция от зърната без значение от цвета й;
  • зачервяване на едната или и на двете гърди;
  • гной;
  • висока температура.

За кои съпътстващи симптоми трябва да внимаваме?

Важно е отново да повторим едни от ключовите симптоми, придружаващи болезнените усещания, за които трябва да внимаваме. Макар и в повечето случаи болката да не е признак за проблем, при комбинирането й със следните симптоми е препоръчително да посетим лекар:

Секреция на зърното

Тя може да бъде под формата на кръв, да е бистра или в друг цвят. Единствената нормална секреция от зърната е кърмата в периода на кърмене. Във всеки друг случай може да е симптом за сериозен проблем.

Промяна в кожата

Ако забележите кожни изменения, се консултирайте с лекар.

Отоци

Подуването на определени места и напипването на бучка също са евентуален знак за тежко заболяване.

Зачервяване

При зачервяване медицинската консултация е важна стъпка, която може да Ви предпази от по-сериозни усложнения.

Какво да правим при болка в гърдата?

Обикновено при хормонален дискомфорт от голяма полза е да носим по-удобен сутиен и широки дрехи. Препоръчително е и да намалим кофеиновите напитки, солта и мазните храни, тъй като те влошават проблема. При препоръка на специалист можем да прилагаме и специални компреси, както и обезболяващи лекарства.

Ала ако са налични и други притеснителни симптоми, е добре да се консултираме с лекар.

Консултация с лекар

При подобен тип проблеми е необходимо да се консултираме с мамолог. Добре е да се има предвид, че е препоръчително прегледът да бъде проведен в периода от две седмици след приключване на месечната менструация, тъй като тогава гърдите са по-малко чувствителни. Хубаво е и да не се приемат кофеинови напитки около седмица преди това.

Изследвания

Най-често мамологът извършва изследване, наречено мамография. Тя може да бъде скринингова или диагностична. При първия вариант се търси наличие на карцином при дами, които не проявяват типични за състоянието симптоми. При диагностичната обикновено има симптоми или скрининговата е сигнализирала за евентуален проблем. В този случай се правят повече и по-обстойни снимки.

Други начини за изследване са:

  • преглед чрез опипване с ръце - не изключва останалите методи;
  • ехография - обикновено се комбинира с мамография или магнитен резонанс;
  • магнитен резонанс - това е един от най-подходящите методи за ранна диагностика на карцином и тъй като не е свързан с йонизиращо лъчение, е подходящ и за по-млади момичета.

Погрижете се за здравето си с висококачествени хранителни добавки за жени на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Рак на гърдата: симптоми и превенция

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.