Рак на гърдата: симптоми и превенция

Рак на гърдата: симптоми и превенция

Ракът на гърдата е най-разпространеният вид карцином сред жените. Съществуват статистики, според които 1 от 8 жени прекарва целия си живот в риск от развитие на този тип рак.

За щастие, през последните десетилетия медицината непрекъснато се развива и днес, установен навреме, ракът обикновено е напълно лечим.

Поддържайте здравето си с висококачествени хранителни добавки на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Какво е рак на гърдата?

Гърдите са съставени от различни тъкани. Сред тях е поместена мрежа от лобули - жлезистият дял, където се произвежда майчината кърма. Всеки лобул разполага с каналчета, по които млякото стига от жлезата до зърното и потича навън.

Когато дадена здрава клетка от структурата на гърдата започне да се променя, да расте неконтролируемо и да създава нови образувания - тумори, говорим за карцином. Важно е да имаме предвид, че появилият се тумор може да бъде злокачествен или доброкачествен. Злокачественият се разпространява и към други части на тялото - в близките лимфни възли, в костите, дробовете, мозъка. Доброкачественият може да расте още, но не засяга други части от тялото.

Какви са симптомите и ранните признаци за рак на гърдата?

Макар и да е препоръчително за всяка жена да посещава мамолог поне веднъж в годината, много дами пропускат тези така важни за здравето прегледи. Дори и Вие да сте сред тях, е добре да се запознаете с възможните симптоми, сигнализиращи за развитието на болестта. При отчитане на симптоми е необходимо да се консултирате с лекар възможно най-бързо.

Безболезнена твърда бучка или частица

Най-познатият и красноречив симптом за развитието на рак е наличието на твърда бучка в гърдата. Обикновено може лесно да бъде напипана с ръка. Тя би могла да е както неподвижна, така и да се движи. Добре е да знаем, че е възможно да е в областта на подмишницата. Този симптом често се забелязва и при самопреглед.

Растящи с времето отоци

Възможен е и симптомът чести малки отоци. В много от случаите с времето те стават все по-големи. Може подута да е само част от гърдата или цялата. Полезно е да имаме предвид и че преди да се появи отокът, обикновено се усеща опъване на кожата.

Видима промяна в размера и/или формата на гърдата

Заради отока засегнатата гърда може да стане много по-голяма от обикновено. Този симптом се забелязва с просто око. Възможно е и типично заоблената й форма да се деформира.

Кожни промени

Чест симптом са и измененията на кожата. Сред възможните симптоми са:

  • симптом потъмняване;
  • симптом портокалова кожа - оформяне на целулит и неравности;
  • симптом дразнене и/или обрив;
  • симптом синини и/или рани;
  • симптом разширяване на кръвоносните съдове;
  • симптом хлътвания и чести отоци.

Промени в зърното

Обикновено симптомите засягат и зърното. Подобни симптоми са:

  • симптом хлътване навътре или сплескване на зърното;
  • симптом промяна в цвета и/или формата му;
  • симптом поява на рани, пукнатини, екземи по него.

Отделяне на секрет от зърната

Възможно е този симптом под формата на секрет да бъде с различен цвят - прозрачен, млечен, жълт, зелен или дори червен. Разбира се, съществуват и много други евентуални причини за поява на този симптом. За най-точно диагностициране е важно да посетите лекар.

Видими и осезаеми отоци под мишницата

Както вече споменахме, раковото образувание би могло да се движи. Ако случаят е такъв, то често се разпространява към лимфните възли на подмишницата от засегнатата страна. По тази причина там се наблюдава симптомът подуване. Обикновено не е е свързано с болка, а с усещане за наличието на малки и твърди бучки.

За колко време се развива ракът на гърдата?

Възможно е болестта да прогресира както по-бързо, така и по-бавно. Всичко зависи от факторите, на които е подложен пациентът, моментът на започване на лечението и неговата ефективност. Възможно е и след успешно лечение човекът да бъде в ремисия с години, след което ракът отново да се появи.

Какви са видовете рак на гърдата?

Според том 1 на МКБ 10 на Световната здравна организация* злокачествените новообразувания на млечната жлеза могат да засегнат:

  • мамила и ареола;
  • централната част на млечната жлеза;
  • горния вътрешен квадрант на млечната жлеза;
  • долния вътрешен квадрант;
  • горния външен квадрант;
  • долния външен квадрант;
  • аксиларното удължение на млечната жлеза;
  • лезия извън млечната жлеза;
  • неуточнена част от жлезата.

Добре е да се има предвид и че карциномът на гърдата може да бъде от някой от следните типове:

Дуктален карцином

Дукталният карцином in situ или DCIS представлява неинвазивно раково образувание, намиращо се само и единствено вътре в каналчетата на женските млечни жлези. Тази разновидност се открива лесно и често с помощта на скрининг.

За дукталния карцином са характерни само три стадия на развитие. През първия и втория туморните клетки растат бавно и опасността от рецидив е по-малка спрямо тази през третия стадий.

Лобуларен карцином

Лобуларният карцином in situ или LCIS води началото си от лобула, разположен в края на канала. Обикновено този тумор не може да бъде напипан, тъй като се разпределя дифузно в тъканите. Счита се за доброкачествен и засяга най-вече жени в периода от 40 до 50 години.

Неинвазивен рак на гърдата

Неинвазивният е този, който не се разпростира към други части от тялото и все още расте бавно. Обикновено за такъв се смята ракът през стадий 0.

Инвазивен рак на гърдата (разпространяващ се)

Инвазивният тип се разпространява към други части от тялото. Той може да бъде:

  • инвазивен лобуларен карцином - среща се по-рядко. В този случай туморното образувание метастазира по лимфен път и се характеризира със специфична подредба на засегнатите от него клетки;
  • инвазивен дуктален карцином - това може да се определи като най-често срещаният вид. Обикновено метастазира по лимфните пътища. В случая туморните клетки инвазират през базалната мембрана на канала на гърдата.

Редки форми на рак

Полезно е да споменем и някои много по-редки форми на болестта. Сред тях са:

Болест на Пейджет

Това състояние, известно като Болест на зърното на Пейджет, води до появата на несъвършенства по кожата на зърното и ареола, наподобяващи екземи. В много редки случаи рак на гърдата се среща и сред мъжете.

Сред симптомите са още поява на червен люспест обрив, сърбеж, парене и симптоми за възпаление.

Филоидни тумори

От древногръцки филоиден се превежда като листен. Тази разновидност на рака е известна с именно това название, тъй като разширенията му придобиват формата на листа. За разлика от типичния карцином на гърдата филиодните туморни образувания се формират не в млечните канали или жлези, а от съединителната тъкан.

Тези образувания могат да бъдат доброкачествени, гранични или злокачествени.

Възпалителен рак на гърдата

Тази разновидност е много агресивна и се определя като локална. Сред симптомите са дифузен еритем и подуване, обхващащи поне ⅓ или повече от повърхността на засегнатата гърда. Характерни са и далечните метастази - най-вече по лимфните възли.

В зависимост от хормоналните рецептори

Добре е да знаем, че някои ракови клетки се отличават с наличието си на хормонални рецептори:

  • естрогенови - ER;
  • прогестеронови - PR.

Важен факт е, че ако раковото образувание е с рецептор-позитивни клетки, то би могло да се повлияе благоприятно от лечение с хормонални медикаменти.

ER-позитивен

В голяма част от случаите - приблизително 80%, увредените клетки са позитивни за естрогеновия рецептор.

PR-позитивен

Приблизително 65% от естроген рецептор-позитивните и 2% от естроген рецептор-отрицателните туморни клетки при този вид заболяване са прогестерон рецептор-позитивни.

HER2-позитивен

HER2 е друг тип рецептор, който е много важен, в случай че пациентът е с хормон-рецептор-негативен резултат. В случай че заболяването е HER2-положително, то би могло да се повлияе позитивно от лекарството трастузумаб, стопиращо растежа на образуванието.

Тройно негативен рак на гърдата

В този случай болестта не се повлиява от хормонална терапия и от лечение с трастузумаб.

Рецидивиращ рак на гърдата

Дори и при успешно лечение е възможно в организма на болния да остане малко количество ракови клетки. С времето те са в състояние да се размножат и да се превърнат в голям тумор, водещ до повторната поява на симптоми за болестта. Възможно е той да е отново на същото място (локален рецидив), в близост до него (регионален рецидив) или да е в напълно друг орган (далечен рецидив) - да се е превърнал в метастатичен.

Какви са стадиите при рак на гърдата?

При поставяне на диагнозата е изключително важно да се определи и стадият на развитие на заболяването. Въз основа на него се предписват възможно най-подходящото лечение и се определя предполагаемият 5-годишен процент на преживяемост.

Този процент сочи колко заболели от болестта са живели поне 5 години след това. Важно е обаче да се има предвид, че тези стойности са приблизителни и човек може да живее много повече. Колкото в по-ранен стадий започне лечението, толкова по-големи са шансовете за дълъг живот.

Стадий 0 (неинвазивен рак)

Това е най-ранният стадий. В този случай туморът е неинвазивен и се намира на първоначалната си локация. Размерите му са под 2 см и 5-годишната преживяемост е 100%.

Стадий I

Този стадий също се счита за ранен и преживяемостта е 100%. Добре е да отбележим, че в този случай съществуват две разновидности:

  • стадий 1А - образуванието е с размер под 2 см, не са засегнати лимфните възли към подмишниците и проблемът не се е разпространил към други части от тялото;.
  • стадий 1Б - в гърдите няма туморно образувание или то е с размер под 0,2 см, но в лимфните възли в областта на подмишниците се наблюдават единични ракови клетки.

Стадий II

В този случай преживяемостта се определя като 93%. Туморът е с размер от 2 до 5 см. В редки случаи е по-малък от 2 или по-голям от 5 см. Тогава стадият се определя по други фактори като например засегнатостта на лимфните възли, по липсата на сраствания и далечни метастази.

Стадий III

Преживяемостта е 72%, а ракът е по-голям от 5 см. Обикновено са засегнати и лимфните възли, които може и да са се срастнали един към друг. Все още няма симптоми за далечни метастази.

Стадий IV (метастатичен)

В този последен стадий преживяемостта е 22%. Образуванието е голямо и се е разпространило и към други органи в тялото, които са различни от лимфните възли в областта на подмишниците.

Кои са причините и рисковите фактори за рак на гърдата?

Съществуват множество фактори, които могат да бъдат определени като рискови за развитие на проблема. Въпреки това при голям процент от заболелите те не са наблюдавани. Оттук следва, че всеки би могъл да се разболее, макар и при някои шансовете да са по-големи. Затова и редовните прегледи са препоръчителни за всяка жена.

Сред рисковите фактори са:

Наследствена обремененост

В повечето случаи ракът на гърдата не се предава по наследство, а е придоби след раждането. Въпреки това в следните случаи е възможно да се говори за фамилна обремененост и е препоръчително да се направят необходимите изследвания, за да се потвърди или отхвърли наличието й:

  • майка, сестра или дете са диагностицирани с проблема при това на възраст под 50 години;
  • други близки роднини като баби, дядовци, лели, чичовци, братовчеди са засегнати от рак на гърдата или яйчника при това на възраст под 50 години;
  • роднина има рак и на двете гърди;
  • мъж роднина страда от проблема.

Напредване на възрастта

Жените над 50 години са сравнително по-често засегнати от проблема.

Лъчетерапия в гръдната област

Йонизиращото лъчение на млада възраст - особено в областта на гръдния кош, сериозно увеличава шансовете за разболяване. Пример за такова лъчение е лъчетерапията при Ходжкинов лимфом. Важно е да отбележим, че лъчението при извършване на мамография е минимално и не може да предизвика развитие на карцином.

Плътност на гръдната тъкан

В този случай напипването и откриването чрез мамография на злокачественото тяло е по-трудно и това понякога забавя навременното вземане на подходящи мерки. Причина за високата плътност на тъканта обикновено са повишените нива на хормона естроген в тялото.

Добре е да отбележим, че с напредване на възрастта тази плътност намалява.

Менструация преди 11-12-годишна възраст

При ранна менструация тялото е подложено на влиянието на половите хормони за по-дълго време, което увеличава риска от заболяване.

Късна менопауза

При менопауза, настъпила след 55-годишна възраст, проблемът е сходен с гореописания - тялото е било подложено за твърде дълго под влиянието на естрогена и прогестерона.

Късна първа бременност и/или некърмене

Бременността и кърменето преди навършване на 35 години могат да понижат риска, тъй като тогава млечните жлези съзряват напълно. В същото време забременяването след 35-годишна възраст, некърменето и спонтанният аборт могат да се превърнат в причина за поява на карцинома.

Начин на живот

Добре е да знаем и че определени вредните навици от ежедневието ни също могат да се превърнат в причина за поява на нежеланите симптоми. Сред тях са:

  • наднормено тегло;
  • прекомерна употреба на алкохол;
  • тютюнопушене;
  • заседнал начин на живот.

Прием на някои лекарства

Употребата на определени лекарствени средства също може да се окаже предпоставка. Такива са:

  • противозачатъчни - особено при жени с фамилна обремененост;
  • хормонът естроген.

Какви са методите за ранно диагностициране на рак на гърдата?

Колкото по-рано е установено заболяването, толкова по-възможно е лечението. За целта помагат следните диагностични методи:

Самопреглед

Полезно е да знаем, че над 90% от заболелите установяват проблема сами. За това помага самопрегледът. Препоръчително е той да се извършва всеки месец в седмицата след приключване на менструацията.

Пред огледало

В изправено положение пред огледалото поставете ръцете си прибрани до торса и разгледайте внимателно гръдта си. Опитайте се да установите дали има промени. После повдигнете ръцете над главата си и се огледайте повторно.

Накрая сложете ръце на ханша и стегнете гръдните си мускули. Отново разгледайте големината и формата на гръдта си. Забелязвате ли промени?

В легнало положение по гръб

В случая двете се изследват една по една. Първо, сложете възглавница под прилежащото към едната рамо. Обърнете се съвсем леко на другата страна. Поставете прилежащата си ръка под главата. Съберете пръстите на другата си ръка и с тяхна помощ изследвайте гърдата. За целта е необходимо да извършвате кръгови движения от основата на гърдата към мамилата. По този начин проверявате вътрешността й. За външната част е необходимо да сте прибрали прилежащата си ръка към тялото.

По време на къпане

Прегледът може да се извърши както под душа, така и във ваната. И при двата варианта е необходимо ръцете да бъдат насапунисани.

Поставете едната си ръка на тила. След това със събраните един до друг пръсти на противоположната ръка започнете опипването с кръгови движения на прилежащата гърда. Добре е да обходите цялата повърхност до подмишницата. След това прегледайте по същия начин и другата.

Изследвания и тестове

Сред най-разпространените изследвания и тестове в случая са генетичното и биопсията.

Генетичното изследване се препоръчва в случай на риск от унаследяване на болестта. Човекът се тества за наличието на два конкретни гена (туморни маркера) в организма си - brca1 и brca2. При наличието им възможността за развитие на проблема е голяма.

Биопсията се извършва, когато има съмнение за наличие на бучка. Лекарят взима малко парче от тъканта и то се изследва в лаборатория. По този начин е възможно да се разбере дали образуванието е доброкачествено, или злокачествено, да се назначи лечение.

Годишни лекарски преглед и мамография

Сред най-точните начини за диагностика са медицинските прегледи и различните видове мамография. Това е образен метод, при който със слабо рентгеново лъчение се виждат изграждащите млечната жлеза структури. Методът се използва както за дамите, така и за господата.

Какво е лечението при рак на гърдата?

Важно е да знаем, че макар и смъртността да е висока, начини за лечение има. Сред възможните методи, чрез които се лекува, са:

Оперативен метод

По този начин се отстраняват карциномът и част от здравата тъкан. Изследват се и лимфните възли в областта на подмишницата.

Колкото по-малко е образуванието, толкова по-възможно е да бъде премахнато, като всички органи бъдат съхранени.

Лъчетерапия

При лъчетерапията, наричана още радиотерапия, за разрушаване на тумора се използват високоенергийни рентгенови лъчи или други подобни частици. Има три вида радиотерапия:

  1. Перкутанна - лъчението се извършва чрез външен уред през кожата.
  2. Интраоперативна - по време на операция се извършва и лъчетерапия директно на засегнатото място. Това често се прави при малки образувания и рецидивите се свеждат до минимум.
  3. Брахитерапия - слагат се източници на радиоактивност директно върху бучката.

Химиотерапия

В случая се употребяват специални медикаменти, чрез които се разрушават зловредните клетки. Често този метод се употребява преди оперативна намеса с цел намаляване на размера.

Хормонотерапия

Употребява се при позитивни естрогенови и/или прогестеронови рецептори. Тъй като тези ракови формации употребяват хормоните за своя растеж, чрез блокиране на синтеза им в тялото, се ограничава и раковото развитие.

Имунотерапия

Това е сравнително нов метод, чието действие все още се изследва.

Какво трябва да знаете за храненето при рак на гърдата?

Важно е да знаем, че диетата оказва голямо влияние върху това състояние. Сред препоръчителните начини на хранене в случая е вегетарианството. Допустим е и приемът на месо, но ако то е от биоземеделие, което означава, че животните не са инжектирани с хормони и антибиотици по време на отглеждането си.

По-конкретно сред нещата, които е добре да бъдат ограничени, са:

  • птиче месо, което не е от биоземеделие;
  • хидрогенирани мазнини и други вредни наситени мазнини;
  • кофеин;
  • никотин.

Сред препоръчителните храни за онкоболните са:

  • моркови;
  • зеле;
  • спанак;
  • сладки картофи;
  • тиква;
  • ряпа;
  • броколи;
  • чушки;
  • домати;
  • ряпа;
  • брюкселско зеле;
  • карфиол;
  • риба;
  • авокадо;
  • кафяв ориз;
  • соя;
  • лук;
  • водорасли;
  • люцерна;
  • ягоди;
  • хрян;
  • сурови ядки;
  • кисело мляко.

Чудесно е да се употребяват и подправки като розмарин, кимион, мащерка, куркума, лют червен пипер, салвия и джинджифил.

Преживяемост: какви са прогнозите при рак на гърдата?

Както споменахме и по-горе, в колкото по-ранен стадий е онкоболният, толкова по-голяма е възможността му за дългогодишна преживяемост след лечението.

Най-голям е шансът за хора в стадии 0 и 1, за които се предполага, че със сигурност ще живеят поне още 5 години. При стадий 2 процентът е 93%, стадий 3 - 72%, стадий 4 - 22%.

Каква е превенцията за рак на гърдата?

Макар и пълната защита срещу рака да е невъзможна, има начини, чрез които можем да сведем шанса до минимум. Такива са:

  • мастектомия - това е превантивно премахване на двете гърди, което намалява риска с 95%. Препоръчва се за жени, при които са открити BRCA1- или BRCA2-генетични мутации, значително повишаващи риска за здравето им. От полза е още отстраняването на яйчниците и на фалопиевите тръби, тъй като така се спира синтеза на естроген от тях;
  • химиопревенция - в този случай чрез медикаменти се цели блокиране производството на определени хормони в тялото. Тази терапия крие своите странични ефекти и за стартирането й е важна консултация с лекар;
  • промяна в начина на живот - поддържането на здравословно тегло, редовната физическа активност и ограничаването на алкохола и цигарите също повлияват положително и намаляват шанса за зараждане на болестта.

Възможно ли е рак на гърдата да се появи при мъж?

Да, възможно е. Въпреки това случаите при мъже са в пъти по-малко, отколкото при представителките на нежния пол. Що се отнася до симптомите, те наподобяват симптомите при жените.

Погрижете се за здравето си, открийте висококачествени хранителни добавки на ниски цени в онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Какви са симптомите на киста на яйчниците?

* Световна здравна организация, Женева: Международна статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето - десета ревизия, том 1, част 1, C50.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.