Какви са причините за болки в гърдите?

Какви са причините за болки в гърдите?

За мнозина първата асоциация с болки в гърдите е инфаркт. А дори само да си помислим за инсулт или инфаркт, веднага изпадаме в паника, която единствено би могла да влоши нашето състояние.

Донякъде успокоително е обаче, че според статистиките дискомфортът в гърдите много по-често се дължи на друг проблем - например с белите дробове, гърба или някой мускул.

Вземете високоефективни хранителни добавки за здраво сърце на ниски цени от онлайн аптека galen.bg!

Какви са видовете болка в гърдите?

Когато описваме неразположението си, често непълно използваме думата болка. В много от случаите то е по-скоро под формата на стягане, изтръпване, тежест, натиск или бодеж. Също така болката би могла да бъде остра, пронизваща или тъпа, мигновена или по-продължителна, на едно място или разпространяваща се встрани. Какво точно усещаме, зависи от причината за нашето състояние.

Какви могат да бъдат причините за различните видове болка?

Много често провокатор на неприятното усещане е голямо физическо натоварване, довело до гръден или гръбен разтегнат мускул. В подобна ситуация е обичайно да чувстваме парене, свиване, натиск в гърдите. Такова е усещането и при невралгия или стенокардия. Никое от изброените не застрашава живота ни, но е препоръчително да се консултираме с лекар.

Ако изпитваме дискомфорт при дълбоко вдишване или рязко движение, е възможно да имаме възпален гръден мускул или заболяване, засягащо опорно-двигателната система. Затова и е препоръчително да се обърнем към специалист в тази сфера - ортопед или невролог.

В случай че изпитаме внезапно пробождане в лявата част на гърдите, което продължава повече от минута, вероятно страдаме от вегетативна дисфункция или проблем, свързан със стрес, тревожност, паник атаки. Този вид дискомфорт се появява най-вече при силно вълнение - било то с позитивен, или негативен характер.

Възможни причини са още лошото храносмилане и киселините. В тази ситуация дискомфортът в гърдите се свързва с придружаващи симптоми като подут корем, гадене, стомашен сок в устата.

До дискомфорт в гърдите водят и пневмонията, бронхитът, простудата. Тогава изпитваме най-силна болка при поемане на въздух. През останалото време болезненото усещане е тъпо, но продължително. За това състояние е характерна още задушаваща кашлица със зеленикав секрет.

В случай че ритъм на сърцето се ускори твърде много и стане неравномерен, вероятно имаме пристъп на аритмия. Това е едно от по-сериозните състояния, засягащи областта на гърдите, и изисква своевременно лечение, предписано от кардиолог.

За инфаркт можем да говорим, ако болката е силна, остра и продължителна, в комбинация с изтръпване, припадъци и затруднено говорене. И при най-малкото съмнение за подобен проблем, веднага се обадете на Центъра за спешна медицинска помощ.

Как да се справим с болката в гърдите?

С нея можем да се справим само след като знаем какво я провокира. За целта е добре да посетим лекар и да следваме неговите предписания. Ако става въпрос за заболяване на сърцето, най-вероятно ще ни предпише медикаменти и хранителни добавки като:

Кога да потърсим лекарска помощ?

Препоръчително е да се обърнем към лекар и при най-малкото съмнение за сърдечен проблем. Въпреки това за наше собствено спокойствие е добре да различаваме тежките от не толкова сериозните състояния.

Вероятността за сериозен проблем в областта на гърдите е минимална, ако:

  • ни боли само при определени движения;
  • болката е за миг и не е съпроводена от други неразположения;
  • боляло ни е и преди по сходен начин, но лекар е установил, че нямаме сърдечен проблем.

Възможно е проблемът ни да налага бързата намеса на лекар, ако:

  • сме предразположени към тежко състояние - надхвърляме 40-годишна възраст, пушим цигари, страдаме от висок холестерол и/или затлъстяване, имаме диабет, нашите родители или прародители имат/са имали сърдечни проблеми;
  • изпитваме стягане, тежест, притискане в гръдната област;
  • освен болка чувстваме задух, гадене, слабост, потим се обилно, вие ни се свят, губим съзнание;
  • дискомфортът се разпростира към ръцете, раменете, челюстта;
  • болезненото състояние се влошава в рамките на 10-15 минути;
  • боли ни повече, отколкото някога ни се е случвало.

Поръчайте висококачествени лекарства при болно сърце на ТОП цени от galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Какво да пия при болки в сърдечната област

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.