Какво да пия при болки в сърдечната област

Какво да пия при болки в сърдечната област

Стягането в сърдечната област е проблем, който плаши мнозина. Макар и да е широко разпространен, рядко е повод за притеснение. Каква може да е причината и как да се справим с болките в тази област, ще разгледаме в днешната статия.

Вземете високоефективни лекарства за здраво сърце на изгодна цена от онлайн Аптека Гален!

Защо изпитваме болка в сърдечната област

Можем да разделим причините за този дискомфорт в две категории: по-малко притеснителни и притеснителни.

Кои са по-малко притеснителните причини за дискомфорт в сърдечната област

Сред най-честите провокатори на болки в сърдечната област са нервното напрежение и стресът. Когато се притесним или стреснем, ритъмът на сърцето се учестява и е възможно да усетим напрежение в сърдечната област. Евентуални придружаващи симптоми са потенето и замаяността.

Друга разпространена причина са лошото храносмилане и киселините. В този случай е вероятно да се чувстваме подути, да ни се гади и да усещаме стомашен сок в устата си.

Пневмонията и бронхитът също са в състояние да доведат до болки в сърдечната област. Дискомфортът се усеща най-силно при вдишване, като е придружен от влажна кашлица с жълт или зелен секрет.

Кои са най-разпространените сърдечно-съдови заболявания

Болките в сърдечната област може да са и белег за сърдечно-съдово заболяване, изискващо лекарска намеса.

Тук на преден план излиза инфарктът на миокардата. Най-честата причина за него е тромбоза на кръвоносните съдове. Вследствие на съсирека нормалното кръвоснабдяване на сърцето бива прекъснато. Сред съпътстващите състоянието симптоми са усещане за натиск в гръдния кош, задух, студена пот, гадене и повръщане. В този случай изключително важна е бързата намеса на медицински специалист, тъй като инфарктът е животозастрашаващ.

Друга сърдечно-съдова болест, свързана с влошено кръвоснабдяване към сърдечната област, е стенокардията. Причина за нея са натрупвания на плаки върху външните артериални стени. Болката в сърдечната област се усеща най-ясно при поява на допълнителни фактори като психическо и физическо натоварване.

Възможно е да изпитваме остра пронизваща болка в сърдечната област, ако страдаме от перикардит. Тази болест се изразява във възпаление на перикарда, намиращ се около сърцето. Дискомфортът се засилва при лягане и дълбоко поемане на въздух.

Какво да пием при болки в гърдите

В случай че страдаме от болки в сърдечната област, е препоръчително да се посъветваме с лекар за най-подходящото за нас медикаментозно лечение. Въпреки това е полезно да знаем и кои са най-често предписваните лекарствени средства. Добре е поне част от тях да се намират във всяка домашна аптечка, в случай че се появи внезапна нужда от приема им:

  • успокоителни на билкова основа - такива са валериана, маточина, пасифлора. Те ни помагат да се справим със стреса и нервното напрежение;
  • аспирин - той намалява опасността от образуване на тромби, водещи до инфаркт;
  • кръворазреждащи медикаменти - те помагат, в случай че вече се наблюдава съсирек в артерията към сърцето или белите дробове;
  • медикаменти за разширяване на кръвоносните съдове - те отпускат сърдечните артерии и благоприятстват протичането на кръв през стеснените участъци;
  • тромболитици - те помагат за разнасяне на тромбата при инфаркт;
  • лекарства срещу киселинен рефлукс - те са подходящи, ако сърдечните ни болки са причинени от храносмилателни проблеми.

Отлични примери за билкови успокоителни са:

Ефективни лекарствени средства без рецепта и хранителни добавки, подходящи при сърдечно-съдови проблеми, са:

Заплаха за здравето на сърцето са и завишените нива на лошия холестерол и триглицеридите. За тяхното понижаване помагат:

Поръчайте хранителни добавки за здраво сърце на топ цена от онлайн Аптека Гален сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как да се грижим за сърцето през лятото

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.