Какви са причините за сухота в устата?

Какви са причините за сухота в устата?

Сухотата в устата, известна още като ксеростомия, е проблем, който засяга както мъже, така и жени. Обикновено е по-разпространен сред населението над 40-годишна възраст и се проявява най-често нощем. Важно е обаче да знаем, че съществуват редица фактори, които могат да доведат до сухота в устата във всеки един момент от живота.

Какви могат да бъдат причините за сухота в устата?

Сред най-честите причини, водещи до сухота в устата, са:

Дехидратация

Обезводняването е една от най-широкоразпространените причини за усещането на сухота в устата. В случай че не приемаме достатъчно количество вода - особено в горещото време, бързо можем да се дехидратираме. Вследствие на това жлезите отделят по-малко слюнка.

Важно е да споменем и периода на бременността при дамите. Тъй като през деветте месеца на износване на бебето организмът се нуждае от допълнителни количества вода - за околоплодната течност и образуването на плацентата, рискът от обезводняване е голям. По тази причина недостигът на слюнка е често срещан дискомфорт при бременните.

Прием на медикаменти

Сухотата в устата се оказва нежелана странична реакция от приема на редица лекарства. Сред тях са:

  • антидепресанти;
  • антидиуретици;
  • антипсихотици;
  • антихипертензивни
  • медикаменти.

Проблем със щитовидната жлеза

Сред симптомите на тиреоидита на Хашимото - автоимунна болест, засягаща щитовидната жлеза, е именно сухотата в устата. Добре е обаче да знаем, че този признак се появява едва на по-напреднал етап от развитието на възпалението.

Хормонални проблеми

Хормоналните дисбаланси в организма също са в състояние да предизвикат сухота в устата. Това може да се случи както по време на бременност, така и на менопауза.

Стрес

Хроничният стрес е още една причина за липса на достатъчно слюнка в оралната кухина. В същото време причиненият от този и други признаци дискомфорт допълнително повишава нервното напрежение и може да се достигне до порочен кръг, ако не бъдат взети мерки.

Увредени нерви

Възможно е причина за недостига на слюнка в оралната кухина да се окаже увреждането на нерв в зоната на главата или врата. Тъй като някои от нервите в тази област отговарят за преноса на сигнали от мозъка към слюнчените жлези и обратно, увреждането им е в състояние да влоши тази комуникация и да стопира производството на слюнка.

Тютюнопушене

Пушенето на цигари е само един от многото вредни навици, които могат да доведат до сухота в устата. Наред с него са консумацията на алкохол и кофеинови напитки, злоупотребата с храни, съдържащи големи количества захар.

Как да се справим със сухотата в устата?

Сред начините за преодоляване на този проблем са:

Избягване на тютюневи изделия, алкохол и кофеин

Воденето на здравословен начин на живот с ограничени вредни навици, хранене с полезни продукти и прием на достатъчно количество вода бързо подобрява цялостното ни благосъстояние. Намалявайки пушенето, алкохола и кофеина в менюто си, вероятно бързо ще възстановим нормалните нива на слюнка в устната си кухина.

Подходяща влажност на въздуха в стаята

Възможно е проблемътда бъде причинен и от сухия въздух в помещенията - най-често вследствие на употребата на климатици. В подобни ситуации е добре да използваме овлажнител и редовно да проветряваме стаите.

По-често пиене на вода

Колкото по-често пием вода, толкова по-малък е рискът от обезводняване. Това се оказва и един от най-ефективните методи за справяне с липсата на достатъчно слюнка.

Добра орална хигиена

При сухота в устата е важно да поддържаме отлична орална хигиена. Това е не толкова начин за справяне с този проблем, колкото способ за превенция на много други. Сред основните роли на слюнката е да разгражда останалите по зъбите ни парченца храна, да ни защитава от бактерии и следователно от кариеси. Липсата й ни излага на риск от дентални проблеми.

За отлична орална хигиена изберете продуктите на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Кога да се консултираме със специалист?

В случай че подозираме, че сухотата в устата ни е симптом на по-сериозен здравословен проблем, е препоръчително да се посъветваме с лекар. Важно е да посетим специалист и ако прилагането на гореизброените методи за преодоляване на дискомфорта не доведе до очаквания резултат.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как ефективно да почистваме устната кухина

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.