Как ефективно да почистваме устната кухина

Как ефективно да почистваме устната кухина

Зъбите са изключително важен инструмент за нормалното протичане на живота ни. Те ни помагат да се наслаждаваме на вкуса на любимите си ястия, да получаваме енергия от тях, да изпълваме околните с щастие, когато се усмихнем. В същото време са подложени на постоянно напрежение и експлоатация, което прави нуждата от правилна грижа за тях огромна.

При възникване на проблем в устната кухина – кариес, оголване на венците, афта или каквато и да е била друга инфекция, това може да влоши значително начина ни на живот. Белотата на зъбния емайл също не е константна и изисква специални грижи, за да блестим с усмивката си. Как да почистваме правилно устната кухина, така че да съхраним здравето и красотата на зъбите си, ще разгледаме в днешната статия.

Колко често и кога да почистваме устната си кухина

Отговорът на този въпрос е основополагащ за правилното почистване на зъбите. По отношение на честотата на миенето им хората нерядко изпадат в крайности. Някои мият зъбите си след всяко хранене, което в ситуацията на така разпространения днес хоум офис може да означава и над 5 миения на ден. Други хващат четката за зъби по веднъж на ден или дори през ден. Според стоматолозите и при двата случая говорим за изключително вредни хигиенни навици. Точно така – твърде честото миене на зъбите може да нанесе дори повече вреда от по-рядкото. Защо?

На първо място, е добре да знаем, че е препоръчително да четкаме зъбите си поне 20-30 минути след хранене, а не непосредствено след него. Причината за това се корени в наличието на ензими в слюнката, които са естественият способ на тялото ни да се справя със замърсяванията в устата. Благодарение на състава си тази течност разгражда голяма част от остатъчните замърсявания от храната по зъбите. Ако по време на този процес обаче се намесим и ние с четка и паста за зъби, можем да повишим значително разграждането и да го превърнем в разяждане на денталния емайл. По този начин вместо да се предпазим от кариеси, е възможно да предизвикаме появата им.

Твърде честото миене на зъбите също може да навреди на емайла. Според специалистите златната среда са 2 миения дневно:

  • сутрин за свежест;
  • вечер, за да предпазим устната кухина от бактериите през нощта.

Какви четка и паста за зъби да използваме

Отговорът на това питане е много комплексен, поради което сме му отделили самостоятелна статия - Как да изберем четката и пастата си за зъби.

Въпреки това има няколко основни характеристики, на които е добре да наблегнем и сега.

При избора на традиционна механична четка за зъби две са основните и най-важни особености – големината на главата и твърдостта на снопчетата. В случай че страдаме от чувствителност на венците или просто предпочитаме да сме предпазливи, е добра идея да ползваме варианти с по-малки глави. С тях покриваме по-ограничена площ от зъбите, но и вероятността да засегнем и нараним венците е редуцирана. Чудесни опции са:

По отношение на твърдостта или мекотата на снопчетата Medium (средна твърдост) и Soft (меки) са най-разпространените варианти. Четките за зъби със средна твърдост се препоръчват за хора без изразена чувствителност на зъбите и венците. Подходящи опции за тях са:

В случай че венците ни са предразположени към кървене или страдаме от пародонтит, меките снопчета са най-добрият избор за нас. Такива са:

Що се отнася до твърдите и много меките четки за зъби, препоръчително е употребата им да бъде след консултация със стоматолог. Те са подходящи за някои конкретни състояния, но в общия случай биха могли да нанесат вреда. Вярва се, че много твърдите снопчета са най-ефективни в почистването, но в същото време могат най-много да наранят венците, а и емайла при честа употреба. Твърде меките пък са предназначени за следдентални операции и при някои заболявания. Те не са подходящи за ежедневно ползване, тъй като не почистват достатъчно ефективно междузъбните пространства. Примери за твърди и ултра меки четки за зъби са:

Модерна и високоефективна алтернатива на механичните четки за зъби са електрическите. Те почистват и най-трудно достъпните места, спестяват ни усилия и могат да ни помогнат в отчитането на времето, което отделяме на миенето на зъбите си. Сред тях ще открием както модели за възрастни, така и специализирани за деца. Ако сме почитатели на новите технологии и търсим начин за професионално почистване у дома, то това е нашият избор. Отлични модели са:

По отношение напастите за зъби също можем да говорим много, като най-важен е резултатът, който целим. Добре е да избираме този продукт и според състоянието на зъбите си. Оттук следва, че е важно да решим дали се нуждаем от паста за чувствителни зъби и венци, за избелване, против кървене на венците, за пушачи, с антиплака ефект, против кариеси, за свеж дъх и т.н. За да е ефективно почистването на зъбите ни, трябва да сме сигурни, че използваме отговаряща на нуждите ни паста за зъби.

Как да почистваме устната си кухина

Друг изключително важен аспект по отношение на почистването на устната ни кухина е това как да го правим, как да използваме четката и пастата си за зъби. Препоръчително е:

  • да отделяме по поне 30 секунди на всяка зона от устата;
  • да не забравяме вътрешната част на зъбите;
  • да избираме четки за зъби с приставка за почистване и на езика;
  • да поставяме четката за зъби под ъгъл от 45 градуса спрямо зъбите;
  • да четкаме както с кръгови движения, така и нагоре-надолу, напред и назад;
  • да мием зъбите си с нова четка за зъби на всеки 2-3 месеца;
  • да сменяме четката си за зъби след боледуване;
  • редовно да почистваме четката си за зъби, за да не разпространяваме бактерии в устата си.

Кои са останалите ключови средства за почистването на оралната кухина

Макар и четката и пастата за зъби да са основополагащите средства за почистване на устната кухина, необходимата ни артилерия от инструменти и препарати не се изчерпва с тях.

Интердентални четки

Интерденталните четки за зъби са един изключително полезен, но слабо разпространен инструмент за почистване на зъбите. Те са много ефективни в премахването на замърсяванията от междузъбните пространства, където повечето традиционни четки не успяват да достигнат.

Интерденталните четки за зъби се отличават от обикновените по главата си – тя разполага с много къси и тънки снопчета, които успяват да влязат във всяка цепнатина. При избора на този тип четка е важно да се спрем на вариант с подходящ за нас размер на влакната. Добра идея е и да разполагаме с два вида, които да редуваме, в случай че пространствата между отделните зъби са различни.

Важно е да отбележим и че освен с висока ефикасност те се отличават и с лесния начин за боравене с тях. Необходимо е просто да минем между зъбите с четката, започвайки от венците. След 2-3 движения в двете посоки сме готови. Препоръчително е да използваме интерденталните четки след традиционното миене на зъбите.

Чудесни варианти интердентални четки за зъби са:

Зъбен душ

Зъбният душ е още една модерна и много полезна технология по подобие на електрическите четки за зъби. Той ни позволява да облеем устната си кухина със силна струя вода, отстранявайки плаката и полепналите замърсявания за секунди. Зъбните душове наподобяват зъболекарския инструмент, но можем да ги използваме самостоятелно у дома. Много добри примери са:

Конци за зъби

Конецът за зъби е традиционното решение, наподобяващо ефекта от ползването на интердентални четки за зъби. Комбинираната употреба на двете средства обаче гарантира максимален ефект, тъй като е възможно единият способ да успее да почисти тези места, с които другият се затрудни. Освен това конците за зъби са много полезни между храненията, когато нямаме време за щателно почистване, но желаем да отстраним заседнала храна в междузъбните пространства. Много удобен вариант са и конците с дръжка като Astera Active Конци за зъби с клечка 20 бр. Други отлични примери за конец за зъби са:

Важно е да отбележим и че много от тях са напоени с различни съставки, които осигуряват свеж дъх, елиминират бактериите и плаката.

Вода за уста

Препоръчително е да завършваме всяко почистване на устната си кухина свода за уста. Тя отстранява и най-малките остатъци от храна, бактерии и плака. Освежава дъха ни, осигурява ни усещане за чистота. Освен това е подходяща за употреба по всяко време от деня. В състояние е да допринесе за справянето с проблеми като кървящи венци и пожълтели зъби. Както при пастите за зъби, така и при водата за уста изборът от ефекти е голям. Чудесни универсални варианти са:

Още по темата за оралното здраве и почистването на зъбите можете да научите от статиите ни:

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.