Какви са симптомите на астма?

Какви са симптомите на астма?

Симптомите на астмата засягат милиони хора по целия свят. Те се отключват най-често в ранна детска възраст, като остават за цял живот. Въпреки това с помощта на правилното лечение е възможно пристъпите да бъдат сведени до минимум.

Какво е астма?

В превод от древногръцки астма означава недостиг на въздух или тежко дишане. Това са и едни от най-характерните за състоянието симптоми.

По своята същност тя е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища и по-конкретно на бронхиолите. Те придобиват свръхчувствителност към дадени вътрешни и външни фактори, като под тяхното влияние стените им се подуват и се пълнят с мукус. Мускулите им се съкращават и така дихателните пътища стават още по-тесни. Вследствие на това въздухопотокът се затруднява и се появяват типичните за състоянието симптоми.

Това заболяване е известно още като бронхиална обструкция - стесняване/ запушване на бронхите. За щастие, това запушване е напълно или поне частично обратим процес. Понякога усещането за задух преминава само, а в други случаи са необходими определени лекове.

Какви видове астма има?

Според начина на протичане на астмата тя се дели на следните разновидности:

Лека периодична

При този тип пристъпите са сравнително редки. Те се появяват най-много 2 пъти седмично, като що се отнася до нощните, те не надхвърлят 2 месечно. Самите пристъпи могат да са с продължителност от часове до цели дни, но през другото време не се наблюдават допълнителни симптоми.

Лека персистираща

В този случай астматичните кризи се появяват повече от 2 пъти седмично, но не са ежедневни. Нощните кризи са по-чести от 2 пъти месечно. Понякога астматичните симптоми могат да са толкова тежки, че да възпрепятстват обичайните дейности на човека.

Умерена персистираща

В тази ситуация атаките са всекидневни и се наблюдават често и през нощта - над 1 път седмично. Те са тежки и понякога продължаващи с дни. За облекчаване на симптомите са необходими лекарства с бързо действие и промяна в начина на живот.

Тежка персистираща

Кризите са тежки, чести и продължителни - както дневните, така и нощните. Освен медикаменти е необходимо и водене на по-малко активен живот.

Видове астма според МКБ

Друга е класификацията на МКБ*. Според нея астмата може да бъде от следните видове:

  • с преобладаващ алергичен компонент - обикновено в този случай в семейството има страдащи от алергичен ринит, екзема, уртикария. Астматичните пристъпи се отключват най-вече от определени алергени;
  • неалергична - няма фамилна обремененост за алергии, засегнатият е с характерна клинична картина при заболяване на горните дихателни пътища. Проблемът се провокира от възпаление на дихателните пътища;
  • смесена - комбинира специфики от алергичната и неалергичната;
  • неуточнена - обикновено такава е астмата, развила се в по-късните години от живота.

Какви са признаците на астма?

Сред симптомите са:

Затруднения в дишането

Най-типичният симптом е затрудненото дишане. Човек не може да си поеме дълбоко въздух, чувства задух - най-вече нощем и по време на физическо натоварване.

Хрипове, свистене, свиркане в гърдите

Това е изключително характерен симптом най-вече при децата. Сухите свиркащи хрипове се чуват при издишане, като то може да е нормално или да изисква допълнително усилие.

Стягане в гърдите

Възможно е това да е дори първият симптом, който се проявява при болния. Затова и понякога води до предположения за сърдечни проблеми. Тук е добре да споменем, че е възможно да се наблюдава така наречената кардиална астма. Тя се развива при тежка хипертония, тежки сърдечни аритмии, остър миокарден инфаркт, декомпенсация на сърдечни дефекти и други здравословни проблеми.

Задух

Трудното дишане обикновено води до усещане за задух. При този симптом е особено важно да се вземат навременни мерки, за да не се достигне до истинско задушаване.

Кашлица

Често се наблюдава и симптомът силна кашлица с хрипове. Тя е изключително характерна за сутрешните и нощните часове.

Затруднен говор

В някои случаи под влиянието на останалите симптоми засегнатият страда и от проблеми с говора.

Какви са симптомите при децата?

Много от симптомите при децата се припокриват с общите симптоми на астмата за всяка възраст. Сред най-характерните за малчуганите са:

  • хриптене при дишане, което става по-отчетливо при физическо натоварване, смях или плач;
  • суха кашлица, която се наблюдава най-вече нощем и се засилва при смях, плач, физическо натоварване;
  • респираторен дистрес - проличава най-вече по поклащащите се ноздри и видимо силното свиване на подребрените мускули;
  • загуба на апетит и нежелание за прием на течности;
  • обща умора;
  • коремни болки;
  • чести настинки.

Какви са причините за астма?

Важно е и да знаем конкретните фактори, под чието влияние астмата се отключва и впоследствие се влошава. Сред тях са:

Генетична обремененост

Ако един от родителите страда от болестта, е вероятно и детето да унаследи гените за развитието й.

Замърсен въздух

В наши дни мръсният градски въздух е сред най-честите провокатори на заболяването. Съществуват и предположения, че точно заради него засегнатите от болестта стават все повече.

Тютюнопушене (активно или пасивно)

Без значение дали е активно, или пасивно, пушенето на цигари, вдишването на техния дим оказват силен негативен ефект на дихателните пътища.

Прах, плесен

Сред разпространените дразнители в случая са и алергени като прах, плесен, животински косми, пера, пух и други.

Климатични условия

Околната среда е сред ключовите фактори за отключване на симптомите. В това число освен мръсния въздух са още климатични фактори като смог, киселинни дъждове, чести мъгли, големи температурни амплитуди.

ГРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест)

В някои случаи гастроезофагеална рефлуксна болест може да причини силно дразнение на дихателните пътища и да предизвика симптомите на астматичната болест.

Алергии

При наличието на придружаващи алергии вероятността за развитие на астма е голяма. В случай че човек страда например от атопичен дерматит, той е изложен и на още по-голям риск от поява на астматични пристъпи.

Стрес

Този фактор играе най-голяма роля при хора, които вече доказано страдат от астма, като води до по-често и тежко протичане на пристъпите.

Инфекции на дихателните пътища

Важно е да знаем, че нелекувана дори една обикновена настинка може да се окаже предшественик на астмата - особено при децата. Често в причина за отключване на проблема при най-малките се превръщат грипни вируси и респираторният синцитиален вирус, а при по-големите - риновирусът и отново грипните вируси.

Лекарства

Сред възможните странични ефекти на някои медикаменти е именно развитието на астма. Сред тях са аспирин, някои бета-адренергични блокери, средства със съдържание на оцветителя тартразин и други.

Физическо претоварване

Проблемът може да се породи вследствие на температурните амплитуди във вътрегръдните дихателни пътища при комбинацията от физическо натоварване и вдишване на студен въздух.

Чест контакт с определени дразнители

Такива са най-често свързаните с професионалната дейност на дадения човек дразнители. Сред тях са дървесни и зеленчукови прахови частици, антибиотици и други медикаменти по време на тяхното производство, промишлени химикали и пластмаси, метални соли, биологични ензими, определени секрети и серуми, използвани обикновено при лабораторни изследвания.

Хормонален дисбаланс

Според някои проучвания симптомите при жените са по-силно изразени по време на ПМС и бременност, докато след навлизане в менопауза значително намаляват.

Как се диагностицира астмата?

Основната цел на този тип тестове и изследвания е установяването:

  1. Наличието на болестта.
  2. Първопричината за появата й;
  3. Тежестта и възможността за усложнения.

Сред типично прилаганите методи за диагностика са:

Кръвни изследвания

С цел установяване степента на възпалението се препоръчват кръвни изследвания. За целта обикновено са необходими тествания като пълна кръвна картина, диференциално броене на левкоцитите, изследване на С-реактивния протеин и на имуноглобулин Е. Възможни са и други кръвни изследвания според преценката на лекаря.

АКР (алкално-киселинно равновесие)

В случая става въпрос за специализирано кръвно изследване, при което се взема кръвна проба от артерията. След това тя се тества какви са нивата на кислород и въглероден диоксид в нея.

Функционални дихателни изследвания

Сред най-точните диагностични методи за установяване на заболяването и за различаването му от други здравословни проблеми с подобни симптоми са функционално дихателните изследвания, известни и като функционални белодробни изследвания. Те включат набор от различни тестове, сред които:

Спирометрия

Спирометрията е сред основополагащите диагностични методи, когато става въпрос за астматични атаки. Ясно показва белодробния функционален капацитет, минаващото през дробовете количество въздух и евентуалното наличие на проблеми при издишването и вдишването

Спирометрията се прилага при деца над 5-годишна възраст и възрастни. Методът се изразява в дълбоко вдишване и усилено издишване в медицинска тръба, която е свързана с уред, наречен спирометър. Сред показателите, които се установяват чрез това тестване, са:

  • форсиран витален капацитет;
  • форсиран експираторен обем за секунда;
  • съотношението между горните две.

Пикфлоуметрия

Чрез това тестване се проверява с каква сила е в състояние да издиша засегнатият по време на криза.

Оксиметрия

Чрез това тестване се измерват кислородната сатурация - нивото на кислород в артериалната кръв, и сърдечният пулс. Когато човек е в добро здраве, е нормално сатурацията му да бъде над 95%. В случай на астма, тази стойност е драстично по-ниска.

Рентгенография

При съмнение за това заболяване нерядко се назначава и рентгенография на белите дробове. Чрез нея може да се види наличието или липсата на изменения в белодробния паренхим.

Какво е лечението при астма?

Съществуват множество различни методологии за лечение на този проблем, тъй като обикновено се изисква индивидуален подход към всеки отделен пациент. Важно е и да отбележим, че някои терапевтични способи целят дългосрочната превенция на пристъпите, докато други са насочени към бързо овладяване на симптомите по време на криза.

Сред най-често използваните методи за лечение са инхалациите. За тях помагат висококачествени инхалатори като:

  • Компресорен инхалатор Omron A3 Complete - помага при респираторни инфекции и хронични заболявания на горните и долните дихателни пътища. Сред тях са както настинка, така и по-тежки инфекции, алергии, астма и ХОББ;
  • Zano Inspire Комбиниран инхалатор UniComs - помага при астма, алергии и други респираторни заболявания;
  • Компресорен инхалатор за деца Turbo Lex Dr. Frei - с дизайн под формата на кола, създаден специално за деца, този инхалатор служи отлично в случай на остри респираторни проблеми, обструктивни заболявания на белите дробове, хронични възпалителни процеси на дихателните пътища като хроничен бронхит, бронхиална астма, хроничен фарингит, инфекции на дихателните пътища, влошаване качеството на секрета и неговото отделяне в бронхите, кашлица.

Добре е да имаме предвид и че се предлагат специализирани разтвори за инхалация като Naso Libero Inhalation 7% NaCl+ HA, Разтвор за инхалации в монодози 10 ампули х 5 мл. Това е физиологичен разтвор за бебета, деца и възрастни, който улеснява дишането и се препоръчва както при астма, така и при други респираторни проблеми.

За преодоляване на конкретни симптоми помагат още лекарствени средства като:

За дългосрочното лечение на проблема често се предписват и кортикостероиди, дългодействащи бета-агонисти, теофилин, левкотриенови рецепторни антагонисти и други медикаменти.

От помощ са още специализираните дихателни упражнения.

Поръчайте висококачествени лекарства и добавки за цялото семейство на ниски цени от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Какво да знаем за инхалаторите и как да изберем най-подходящия за нас

* Световна здравна организация, Женева: Международна статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето - десета ревизия, том 1, част 1, J45.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.