Какво да знаем за инхалаторите и как да изберем най-подходящия за нас

Какво да знаем за инхалаторите и как да изберем най-подходящия за нас

Студът вече окончателно завзе ежедневието ни и ще витае във въздуха още няколко месеца. Това традиционно е време на настинки и грипове, на кашлица и сополи. Същевременно студът и евентуалните боледувания, които ни причинява, отслабват имунната система и това ни прави още по-податливи на вируса на Ковид-19. Добрата профилактика и вземането на навременни и ефективни мерки при грип и настинка обаче могат да намалят периода на боледуването и да закрепят организма ни много по-бързо.

Едни от най-подходящите способи в случая на респираторни проблеми са инхалаторите.

Как действа инхалацията

Най-напред, е важно да поясним, че инхалацията е препоръчителен лечебен метод в случай на заболяване на дихателните пътища. Чрез нея голямо количество от медикамента достига директно до болното място – горните или долните дихателни пътища, и така лечението е много по-интензивно и ефективно спрямо приема на таблетки и сиропи.

Това се случва с помощта на така наречените инхалатори или небулайзери. На латински език думата небула означава мъгла, в мъгла от аерозолни микроскопични частици превръщат лекарствата инхалаторите. Добре е да знаем и че небулайзерите успяват така да насочат лекарството навътре в организма ни, че да не го издишваме и съответно да не губим от неговия ефект.

В същото време инхалацията е чудесен начин за лекуване на малки деца и бебета, обикновено може да се прилага още от първия месец след раждането. Тя е безопасна, чрез нея винаги се прилага само един конкретен медикамент, така че няма опасност от прием на неизвестни субстанции.

Инхалацията помага и за овлажняване на лигавицата, което може да ни служи като добра профилактика в студеното време и дългия престой на закрито – особено ако използваме изсушаващ въздуха климатик.

Как ни помага овлажняването на лигавицата на дихателните пътища

В тялото ни има множество лигавици, които обвиват органи от дихателната, храносмилателната, пикочно-половата система и т.н. Общото между тях е, че са „лигави“ на допир и се характеризират с протективна функция.

Дихателните пътища също са обвити със защитна лигавица, върху която има ресничест епител. Той извършва движения отвътре навън, "изхвърляйки“ отново микробите и вредните частици, навлизащи през носа, докато дишаме. Когато страдаме от някакво възпаление или респираторен проблем, лигавицата се изсушава и това нарушава функцията на ресничестия слой. Провеждайки си инхалация обаче, едновременно с ефекта от прилаганото лекарство ние се възползваме и от овлажняването на лигавицата и постепенното възвръщане на защитната й функция.

В случай че желанието ни е само да овлажним лигавицата на дихателните си пътища, чудесна идея е да използваме физиологичен разтвор на натриев хлорид като Cavisept 3% Разтвор за инхалации 18 дози х 4 мл. Това се препоръчва както за профилактика и при престой на сух въздух, така и в случаи на леки настинки и като съпътстващо лечение на по-тежки респираторни заболявания. Освен това физиологичният разтвор е напълно подходящ за употреба при бебета и се използва за разтворител на много от лекарствата за инхалация.

Кога да използваме инхалатор

Освен при леки настинки и за профилактика инхалаторът е изключително полезен и при по-тежки проблеми с горните и долните дихателни пътища. Сред тях са:

  • остри респираторни проблеми като хрема, фарингит, синузит, ларингит, бронхит, трахеит;
  • хронификация на респираторно заболяване - хроничен ринит, синузит, бронхит, ангина;
  • пневмония;
  • предпазване от постоперативни усложнения;
  • муковисцидоза;
  • бронхиална астма;
  • хронична обструктивна белодробна болест;
  • бронхиектазии на белия дроб;
  • микоза на дихателните пътища;
    туберкулоза на белите дробове и бронхите.

Кои медикаменти са подходящи за прилагане чрез небулайзер

Както вече споменахме, физиологичният разтвор е сред най-често употребяваните вещества за инхалация. Сред останалите широкоразпространени медикаменти, подходящи за небулайзерите, са:

  • мукулитици;
  • антибиотици;
  • манитол;
  • бронходилататори;
  • инхалаторни кортикостероиди;
  • антихолинергични медикаменти.

Какви са видовете инхалатори

Съществуват 4 метода за инхалация и 3 вида инхалатори, които можем да наречем небулайзери – разпръсквачи на „мъгла“.

Инхалация с пара

Може би в съзнанията на много от нас думата инхалация се свързва с инхалациите над тенджера с гореща билкова отвара. Този метод обаче е недостатъчно ефективен и опасен, тъй като е възможно да доведе до изгаряне. Освен това може да ни послужи за овлажняване на лигавицата, но не и за по-качествено лечение.

Съществуват и инхалатори на подобен принцип, но те не са подходящи за деца под 1 година, а за деца до 6-7 години се използват само след лекарско предписание. Освен това частиците пара са твърде големи, не представляват „мъгла“ и не успяват да навлязат в дихателните пътища, остават в устата и бързо ги издишваме. Също така повечето лекарства няма как да бъдат прилагани чрез тези инхалатори, тъй като се разрушават от нагряването. Инхалаторите с пара са подходящи основно за билки и етерични масла.

Компресорни инхалатори

Едни от най-често използваните и предписвани от пулмолозите инхалатори са компресорните. Те комбинират ефикасност, качество и сравнително ниска цена. Освен това могат да се използват с почти всички възможни лекарства. Именно компресорните инхалатори успяват да разпрашат медикаментите до възможно най-малки частици, което предопределя и високата им ефективност дори при ларингит – често засягащ бебетата.

Когато ги купуваме, е добре да имаме предвид и това, че издават шум, който в някои случаи може да раздразни детето. Освен това повечето са големи, но се предлагат и по-малки модели. Важно е да знаем и че по време на инхалация лекуваният трябва да бъде седнал, а маската да е сложена перпендикулярно на неговото лице. В същото време на пазара се предлагат изключително атрактивни дизайни под формата на влакче, кола, животни, които забавляват децата и превръщат процедурата в игра. Чудесни примери за това са:

Подходящи за цялото семейство с маски в различни големини за деца и възрастни са още компресорните инхалатори:

Що се отнася до начина на работа на компресорните инхалатори, той е изцяло механичен. При тях течните лекарства се разпрашават чрез въздух под високо налягане. Източник на въздушния поток е компресор, а в пулверизационната камера течността се превръща в „мъгла“, чиито частици обикновено са с големина от 2 до 5 микрона (или µm).

Ултразвуков инхалатор

Ултразвуковите инхалатори са рядко употребявани. Те са доста скъпи и невинаги ефективни. При тях медикаментите се преобразуват в аерозол чрез ултразвукови вълни, за които се смята, че увреждат антибиотиците и кортикостероидите, като намаляват лечебния им ефект. В същото време са по-безшумни спрямо компресорните и с тях инхалацията се извършва по-бързо, което е много важно при лечението на малки нетърпеливи деца.

Мембранни инхалатори (електронни mesh- инхалатори)

Мембранните инхалатори са едни от най-удобните. Те са електронни и работят на принципа на mesh (от англ. - сито, мрежа) технологията. Съставени са от вибриращ пиезоелектричен елемент, предаващ високочестотни вибрации на метална мембрана, която разпрашва лекарството на механичен принцип. Медикаментът буквално бива пресят от мембраната, преобразувайки се в аерозол.

Отличен пример в случая е Мембранен инхалатор B.Well ТН-134/135, който е подходящ както за бебета и деца, така и за възрастни.

Сред многобройните предимства на мембранните инхалатори са:

  • съвместими са с всички медикаменти, предназначени за прилагане чрез инхалатор;
  • безшумни са и могат да се използват дори в легнало положение, което ги прави подходящи и за малки бебета;
  • малки са и могат да работят на батерии, което ги прави подходящи за път и носене дори в дамската чанта;
  • изразходват цялото изсипано лекарство, което ги прави много икономични;
  • честотата на трептене е по-ниска спрямо тази при ултразвуковия инхалатор, благодарение на което няма риск от разрушаване молекулите на лекарствата.

Важно е обаче да имаме предвид и че разпръскваните частици при мембранните инхалатори обикновено са малко по-големи спрямо тези на компресорните. Какво е значението на този фактор, ще разгледаме по-долу.

Според кои характеристики да изберем инхалатора

Изборът на подходящ за нас и семейството ни инхалатор е много важен за ефективността на последващата му употреба. За щастие, значимите характеристики за този вид уреди винаги са обозначени на опаковката и лесно можем да изберем най-добрия за целите ни.

Размер на частиците

Размерът на частиците на разпръсквания аерозола е сред най-важните характеристики на всеки инхалатор. Колкото по-малки са те, толкова по-навътре в дихателните пътища успяват да стигнат. Всеки инхалатор разпръсква лекарството под формата на аерозол с конкретен размер на частиците, като някои разполагат с различни приставки, така че да имаме избор от 2 размера на частиците. Този детайл е изключително важен, тъй като за лечение на горните дихателни пътища (ларинкса, трахеята, орофаринкс) са подходящи частици с големина от 5 до 8 микрона, а за долните – далеч по-малки. Долните дихателни пътища са съставени от:

  • бронхи – за тяхното лечение са необходими частици с размер от 3 до 5 микрона;
  • бронхиоли и алвеоли – до тях достигат частици с големина от 1 до 3 микрона.

Чудесен пример за инхалатор с 3-степенен регулируем накрайник за различен размер на частиците е Компресорен инхалатор Omron A3 Complete, с който лесно можем да лекуваме различни респираторни проблеми на горните (10 µm), средните (5 µm) и долните дихателни пътища (3 µm).

Респираторна фракция

Този термин обозначава процента на частиците от аерозола, които отговарят на големината, посочена като размер на частиците от производителя. Колкото по-голям е този процент, толкова по-ефективна е терапията с дадения инхалатор. Препоръчително е да избираме уреди с респираторна фракция поне 80%, за да сме сигурни в качеството на лечението.

Остатък от лекарството

Много от инхалаторите не успяват да изразходват цялото количество от лекарството, което изсипваме вътре, като това важи в най-малка степен за мембранните инхалатори. При избора на небулайзер е добре да търсим такъв, при който остатъкът от лекарството след инхалацията да не надвишава 1 мл. Колкото по-малко е това количество, толкова по-икономичен е уредът.

Скорост на разпрашаване

Сред изключително важните аспекти от работата на един инхалатор е скоростта, с която преобразува течния медикамент в аерозол. Колкото по-бързо се случва това, толкова по-кратка може да е процедурата – много значим фактор за родителите на малки деца. Препоръчително е скоростта да бъде минимум 0,2 мл/мин.

Брой и големина на маските

Инхалаторът е уред, който може да се употребява от всеки член от семейството. За да е възможно това обаче, е необходимо да разполага с различни по размер маски – малка за децата и по-голяма за възрастните. При покупката на небулайзер е добре да обърнем внимание и на това дори ако в конкретния случай възнамеряваме да лекуваме само детето си. Далеч по-лесно е да закупим готов комплект още в самото начало, отколкото след това да търсим съвместими маски с друг размер.

Дизайн

Ако търсим инхалатор за малкото си дете, то и дизайнът е от значение. Колкото по-забавен и интерактивен е, толкова по-неусетни ще са моментите за инхалация от деня.

Какво е добре да знаем при употребата на инхалатор

Вече си изяснихме как действат инхалаторите и по какъв начин да изберем най-подходящия за нас, децата и роднините ни. След като вече разполагаме с инхалатор обаче, е добре да имаме предвид още няколко препоръки:

  • чрез инхалатора може да прилагаме само един медикамент, който е само за респираторни заболявания.Той се разрежда само във физиологичен разтвор;
  • препоръчително е да провеждаме инхалацията поне час-час и половина след хранене и интензивна физическа активност;
  • поне час преди и след инхалацията не е добре да се пуши;
  • по време на инхалацията е препоръчително да сме с отпуснати и удобни дрехи;
  • по време на инхалацията не бива да се разсейваме с четене и разговори, тя се провежда в състояние на покой;
  • когато страдаме от проблем с носа, синусите или носоглътката, вдишването се извършва през носа – спокойно и без напрежение;
  • при проблем с гърлото, ларинкса, бронхите, трахеята е добре да вдишваме от аерозола през устата – дишането е дълбоко и равномерно;
  • стандартно една процедура продължава от 5 до 10 минути;
  • погрешно се вярва, че инхалацията разширява дихателните пътища и по тази причина не е добре да излизаме навън непосредствено след процедурата. Такъв проблем няма и разходките са напълно позволени.

Надяваме се, че статията ви е била полезна и интересна. Ако е така, предполагаме, че ще проявите интерес и към лечението на хремата - „Какво трябва да знаем за хремата и как да се справим с нея?“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.