Какви са симптомите на бронхит?

Какви са симптомите на бронхит?

Бронхитът е заболяване на дихателните пътища, засягащо както възрастни, така и деца. Ако се вземат необходимите мерки при появата на първите симптоми, проблемът може да бъде преодолян до дни или седмици. В някои случаи обаче е възможно да прерасне в пневмония или да се хронифицира. Как да се предпазим от това, ще разгледаме в днешната статия.

Какво представлява бронхитът?

Това е възпаление, засягащо дихателната система и по-конкретно - лигавицата на бронхиалните тръби. Те, от своя страна, са въздухопроводите между устата, носа и белите дробове, транспортиращи въздуха от и към дробовете. Когато се възпалят, се удебеляват и дишането се затруднява.

Какви са видовете бронхит?

Съществуват две основни разновидности на заболяването:

  • остър - това е широкоразпространен проблем, който обикновено съпътства или следва настинката и грипа, отслабващи имунната система. В този случай за нормални се считат симптоми като суха кашлица, която скоро преминава във влажна, висока температура, усещане за дискомфорт в гърдите и затруднено дишане. Острата форма обичайно се лекува за няколко седмици. Тъй като тя е вирусна или бактериална, е важно да имаме предвид, че е заразна. Болестта се предава по въздушно-капков път - при кихане, кашляне, говорене. Най-характерна е за влажните и студени есен и зима. Тогава имунитетът на повечето хора е понижен. В същото време вирусите се разпространяват по-лесно в силно затоплените помещения и градски транспорт, а изсушените от сухия въздух лигавици се оказват по-податливи на заразата;
  • хроничен – в този случай удебеляването на лигавицата на бронхиалните тръби е хронично. Проблемът обикновено се влошава под влиянието на определени дразнители като тютюнопушене, замърсен въздух, сезонни промени. Типични са симптоми като кашляне, придружено от често отхрачване. Тази разновидност на заболяването не е заразна.

Какви са симптомите на бронхит?

Основният симптом, съпътстващ и двете разновидности на заболяването, е кашицата. Тя обичайно е продуктивна, като секретът бива различни видове - бистър, бял, зелен, жълтосив. В много редки случаи е примесен с кръв. Наред с отхрачването на тази слуз се отчитат и симптоми като усещане за умора, задух, хрипове, леко втрисане и неприятно усещане в областта на гърдите.

Когато говорим за остър бронхит, към това се добавят и признаци като:

  • висока температура;
  • главоболие;
  • хрема и запушен нос;
  • възпалено и болезнено гърло;
  • болки и скованост по цялото тяло;
  • дрезгав глас;
  • сухота в гърлото.

Важно е да се има предвид, че макар и повечето симптоми да отшумяват до около седмица при подходящо лечение, кашлицата може да се задържи за по-дълго. Причината е в по-бавно възстановяващите се бронхиални тръби. Добре е обаче да знаем, че ако кашляме над няколко седмици, то или състоянието ни се е хронифицирало, или проблемът вече е друг.

Що се отнася до хроничния бронхит, при него кашлицата продължава минимум три месеца и се повтаря в различни моменти от годината. Обикновено симптомите се появяват поне през 2 последователни години.

Как се лекува бронхит?

При тази инфекция обикновено се препоръчват най-вече почивка и поддържане на лигавицата добре овлажнена чрез инхалации и повишен прием на течности. В случай че болният пуши цигари, е добре да прекрати този навик до пълното си възстановяване. Хубаво е да се изключат и други дразнещи фактори като прекарване на време в помещение със сух или мръсен въздух. Добра идея е употребата на овлажнител за закрити помещения. При хроничен бронхит помагат и упражнения, целящи укрепване на натоварваните при дишане мускули. Добра идея са и компресите за сваляне на температурата.

Що се отнася до най-често предписваните от лекарите лекарства, те обикновено са насочени към облекчаване на симптомите. Такива, на първо място, са лекарствените средства срещу кашлицата, които подпомагат отхрачването. Отлични примери са:

При този симптом помагат още средства от хомеопатията като Heel Husteel При суха кашлица и спастичен бронхит 30 мл и билки като комбинираните в Цяръ Чай при кашлица и бронхит 30 бр.

При бронхит обикновено се предписват и медикаменти, представляващи:

  • бронходилататори - тези продукти разширяват бронхиалните пътища на белите дробове, като така улесняват навлизането на въздух в тях;
  • противовъзпалителни лекарства - борят се срещу възпалението;
  • средства за кислородната терапия - препоръчват се при много трудно дишане;
  • антибиотици с рецепта - само ако болестта е причинена от бактерии.

Важно е да знаем, че нелекувано това заболяване може да се развие до пневмония, а повторните му пристъпи често са знак за Хронична обструктивна белодробна болест. Навременното посещение на лекар и вземането на превантивни мерки са най-сигурните начини да се предпазим от усложнения.

Кога да се консултираме с лекар?

Добре е да посетим лекар и при най-малкото съмнение за здравословен проблем. В случая това е особено наложително, ако кашляме над три седмици, сънят ни е нарушен от кашлянето, имаме висока температура, храчките ни са белезникави, примесени са с кръв, усещаме задух. Лекарят най-вероятно ще ни предпише снимка с рентген и други необходими според индивидуалното ни състояние изследвания.

Поръчайте ефикасни лекарства за кашлица на ниска цена от онлайн аптека galen.bg! Възстановете доброто си здраве още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.