Как и кога да свалим високата температура

Как и кога да свалим високата температура

Ех, тази висока температура, голям страх за мнозина – били те родители на малки деца, или не. Вероятно сте чували, че тя е защитната реакция на организма срещу вируси и бактерии, инфекции и наранявания, че помага на телата ни да се справят по-лесно с проблема. Въпреки това повечето от нас веднага прибягваме към нестероидните противовъзпалителни средства като Оклис, за да нормализираме градусите, които термометърът ни показва.

Кога това е наложително и кога е силно непрепоръчително, какви други методи за сваляне на температура можем да използваме, с какво още ни помага активната съставка в Оклис – ибупрофенът, всичко това ще разгледаме подробно по-долу.

Свалете високата температура с Оклис на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Защо имаме висока температура

За да се грижим възможно най-добре за своя организъм, е необходимо да познаваме случващите се в него процеси. Сред тях е евентуалното покачване на телесната температура. Чрез увеличаването на градусите си той ни сигнализира, че съществува проблем – пневмония, ангина, уроинфекция, ушна инфекция, наличие на афти, гастроентерит, други вирусни или бактериални инфекции, автоимунно заболяване. Възможно е и причина за високата температура да е реакция на тялото при поставена ваксина, рязка промяна на климатичната обстановка, при свръх умора, при дехидратация.

Във всички тези случаи в организма ни протича възпалителен процес, засилващ производството на вещества, сигнализиращи на мозъка ни, че съществува проблем. В резултат на това се задейства имунната ни система, но и се появяват симптоми като повишена температура, гърлобол, хрема, мускулни болки, главоболие, оток и т.н. Противовъзпалителните лекарствени средства като Оклис, които използваме за облекчаване на всичко това, възпрепятстват именно синтеза на тези вещества. По този начин потискат неразположението, но и естествените защитни сили на нашето тяло. Именно затова е важно да знаем кога е необходимо да ги приемаме и кога не. Разбира се, щом се почувстваме зле, е препоръчително да потърсим съвет и от лекар.

Важно е да имаме предвид, че при неправилна употреба на антипиретици (медикаменти за сваляне на телесната температура) могат да се получат фебрилни гърчове поради рязката смяна на температурата. Това се случва най-често при малки деца, така че е силно препоръчително да провеждаме лечението им изцяло според препоръките на лекуващия лекар. Добре е да знаем, че и ако самите ние се разболеем и не успеем да овладеем високата си температура до няколко дни, е необходимо да се посъветваме с джипито.

Колко градуса се считат за висока температура

Дали е препоръчително да използваме нестероидни противовъзпалителни средства като Oklis при висока температура, или не, зависи от конкретните градуси, които термометърът ни показва. Повечето от нас сме свикнали да приемаме за нормална температурата до към 36,8˚С. Въпреки това е добре да знаем, че градусите при децата обикновено са малко по-високи. Също така според скорошно изследване на Американския национален здравен институт в Бъдезда, Мериленд* за висока температура при възрастни се считат стойности над 37,2˚С, а при деца – над 37,5˚С.

За да преценим кога е нужно да прибегнем към по-сериозно лечение и е оправдано да се притесняваме, можем да разглеждаме телесната си температура в следните граници:

  • нормална телесна температура – до 37-37,2˚С;
  • леко повишена телесна температура – от 37,3˚С до 38,3˚С, все е още е препоръчително да оставим организма си да се справи сам;
  • повишена телесна температура – от 38,3˚С до 39,7˚С, препоръчително е да приемаме лекарствени средства за овладяване на проблема;
  • много висока телесна температура – от 39,8˚С нагоре, в този случай определено има защо да се притесняваме и лекарската намеса e силно наложителна.

Как и кога да използваме ибупрофен за сваляне на висока температура

Ибупрофенът води началото на употребата си като нестероидно противовъзпалително средство (НСПВС) от края на 50-те години на 20. век. Тогава той е разработен в Обединеното кралство от екипа на д-р Стюърт Адамс и колегите му Джон Никълсън и Колин Бъроус.

Днес ибупрофенът е сред най-разпространените и подходящи за сваляне на високата температура НСПВС, като се явява и активна съставка във всички продукти от гамата Оклис на БестаМед.

Какво представляват нестероидните противовъзпалителни средства

Нестероидните противовъзпалителни средства се отличават с три основни ефекта върху човешкия организъм:

  • противовъзпалителен ефект – помагат за по-бързото преодоляване на възпалителните процеси и отоците;
  • аналгетичен ефект – съдействат за облекчаване на болката при главоболие, зъбобол, менструални болки, ставни болки и т.н.;
  • антипиретичен ефект - намаляват високата телесна температура.

Съществуват десетки представители на групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Сред тях са аспиринът, аналгинът, парацетамолът, като ибупрофенът изпъква сред тях като един от най-ефективните и в същото време безопасни за организма. В зависимост от своята форма той може да се прилага както при възрастни, така и при деца.

Как ибупрофенът сваля високата температура

Ибупрофенът – активната съставка в Оклис, ефективно потиска производството на простагландини в организма, когато сме болни или имаме някакво нараняване.

Простагландините представляват естествени химични вещества, синтезирани при инфекция или контузия. Когато се отделят в тялото ни, водят до силна чувствителност на нервните окончания, което сигнализира на мозъка за проблема. Именно наличието на простагландини води до възникване на възпаление или подуване, до запушване на носа и повишаване на температурата. Стопирайки производството им, ибупрофен води до потискане на болката и облекчава възпалението. В резултат на това и телесната ни температура спада.

Важно е да имаме предвид, че ибупрофенът не лекува конкретната причина за високата температура или болката, а само ни спасява от дискомфорта. Затова и освен ако температурата ни не е твърде висока, не е препоръчително да ги приемаме. Много специалисти съветват да оставим имунната си система сама да реши проблема, ако температурата ни е под 38˚С.

Ибупрофен при бременни и деца

В зависимост от своята форма ибупрофенът може да се използва за облекчаване на болката и температурата както при възрастни, така и при деца. Що се отнася до продуктите от серията Оклис с ибупрофен, те са подходящи за възрастни и юноши над 14 години.

Когато говорим за употребата на НСПВС, е важно да обърнем специално внимание и на бременните жени. Според някои изследвания приемът им по време на първите два триместъра е в състояние да увеличи шанса за спонтанен аборт. По тази причина е силно препоръчително да се посъветваме с лекар преди употребата им, ако сме в подобна ситуация.

Що се отнася до последните 3 месеца от бременността, тогава приемът на НСПВС като ибупрофен е напълно противопоказен, тъй като може да доведе до увреждания на бъбреците и кръвоносната система на бебето.

По отношение на кърмещите дами, можем да кажем, че в краен случай приемът на ибупрофен за кратък период от време е допустим. Въпреки това е препоръчително да се търсят по-безопасни за детето и майката алтернативи.

За какво още се използва ибупрофен

Както споменахме по-горе, ибупрофенът е и ефективно болкоуспокояващо, като в същото време ограничава възпалителните процеси в организма ни. Затова е добра идея да прибегнем към него не само при висока температура, а и при:

  • главоболие;
  • зъбобол;
  • менструални болки;
  • мускулни болки, навяхвания и разтежения;
  • болки в гърба;
  • болки в синусите;
  • простуда и грип.

Какво още да знаем за Оклис на БестаМед

Серията Oklis на BestaMed включва:

  • Оклис за умерена болка 400 мг сашета: този вариант на медикамента се предлага в две опаковки – от 10 сашета и от 20 сашета. Както споменахме и по-горе, активната му съставка е ибупрофен. Препоръчва се за възрасти и деца над 14 години, като облекчава умерена болка, спомага за лечението на артрити и ревматизми, намалява високата телесна температура;
  • Оклис Форте за болка 600 мг 10 сашета БестаМед: този вариант също е подходящ за възрастни и деца над 14 години. Тук дозата ибупрофен е по-висока, което спомага за облекчаване и на по-силна болка, на по-тежки симптоми на възпалителните процеси в организма.

Продуктите Оклис се предлагат като сашета – удобна и бързо усвоима форма за прием. Те се разтварят в половин чаша вода, след което се изпиват.

В случай че решим да използваме Оклис за повлияване на високата ни температура, е много важно да се придържаме към препоръчителната дневна доза в листовката или към предписаната ни от нашия лекуващ лекар.

Какво да не правим при повишена телесна температура

С риск да се повторим – първото и най-важно нещо, което е добре да запомним относно високата температура, е че при възрастни без хронични заболявания е препоръчително да не предприемаме действия за сваляне на температурата, ако тя не надвишава 38,3˚С. По този начин само бихме възпрепятствали организма си сам да реши проблема, като това може да доведе до усложнения, налагащи употребата на антибиотици.

В същото време е противопоказно и допълнително да повишаваме температурата на тялото си. По тази причина е добре да избягваме горещи вани и душове, парни бани и сауни, електрически одеяла, спиртни компреси, горещи напитки. Важно е и да не прегряваме помещението, в което се намираме. Стайната температура между 22˚С и 24˚С е перфектна за нашето състояние.

Не е добра идея и да овлажняваме или нагряваме въздуха в стаята си, защото така бихме осигурили благоприятна среда за разпространение на микроби, с които да изпълваме организма си при всяко вдишване.

Противопоказно е и да консумираме нездравословни храни като бисквити, шоколад, пържени картофи. Макар и да са в състояние да ни накарат да се почувстваме по-добре за момента, те само влошават състоянието ни, като възпрепятстват работата на нашата имунна система. Когато сме болни и с висока температура, е препоръчително да се храним с алкални храни, каквито са повечето зеленчуци – червено цвекло, ряпа, моркови, зеле, спанак и други. Те ни осигуряват богатство от полезни витамини и минерали, ускорявайки възстановителния процес.

Какви домашни средства за сваляне на температурата можем да използваме

В случай че сте почитатели на народната медицина, ви предлагаме и няколко домашни метода, спомагащи понижаването на високата температура и по-бързото оздравяване:

Отпускаща вана

Този метод се използва, за да отпуснем тялото си, да му осигурим необходимите комфорт и почивка за по-бързо излекуване. Тук ключова е температурата на водата във ваната – тя не бива да е гореща, за да не прегрее тялото ни. Важно е и да не е твърде хладка, за да не причиним шок на организма си. Най-подходящата температура е сходната с тази на тялото ни към дадения момент.

Как да свалим температурата си с картофен компрес

За целта е необходимо да нарежем един суров картоф на филийки, които да накиснем в оцет за десетина минути. След това нареждаме картофените парчета на челото си и ги покриваме с влажна кърпа. Препоръчително е да останем така за около 20 минути, след което би трябвало температурата ни да спадне.

Как ябълковият оцет понижава температурата

От антипиретичния ефект на оцета можем да се възползваме и без картофи. Тях заменяме с марли или друг плат за компреси. Необходимо е да ги накиснем в разтвор от 1 част оцет и 2 части вода. После налагаме компреса върху челото или корема си, като периодично го напояваме наново с разтвора.

Джинджифил при висока температура

Джинджифилът действа не само противовирусно и антибактериално, а и служи за извеждане на излишната топлина от тялото. За целта е необходимо да прибавим 2 супени лъжици джинджифил на прах във вана с вода, след което да се накиснем за 10 минути. След това е добре да се подсушим и покрием с дебела завивка, докато се изпотим. Накрая сменяме дрехите си и отново си лягаме, за да осигурим на организма си възстановителна почивка.

Как да свалим температурата с чесън

Чесънът е друго антибактериално и детоксикиращо средство, което не само засилва имунитета ни, а и служи за директно понижаване на температурата. За целта е нужно да стрием две скилидки чесън, след което да ги полеем с вода за 10 минути. Накрая прецеждаме напитката и отпиваме бавно. Препоръчително е да консумираме от лековитата отвара по два пъти на ден до пълно възстановяване.

Как да намалим високата си температура с яйчен белтък

Белтъците на яйцата наподобяват охлаждащ гел, който е в състояние да извлече топлината от тялото ни. За да се възползваме от това действие на суровите яйца, е необходимо да разбием 2-3 белтъка, след което да накиснем марля или тънко парче плат в тях. После навиваме плата около стъпалата си. Щом изсъхне, сменяме компреса с нов и така до спадане на температурата.

Мит ли е лечебното действие на плешката супа

Всички сме гледали филми, в които на болните поднасят пилешка супа. Дори и да не ви се вярва, тя наистина помага за по-бързото ни възстановяване. Важното е супата наистина да е пилешка, защото именно съставките като хрущяла и желатина в бульона подкрепят имунната система и допринасят за оздравяването ни. Е, една порция пилешка супа няма да свали високата ни температура на мига, но със сигурност ще е от полза за нашето възстановяване.

Облекчете високата температура с Oklis на ниска цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

* National Institutes of Health, Bethesda, Maryland

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.