Какви са симптомите на киста на яйчниците?

Какви са симптомите на киста на яйчниците?

Кистите на яйчниците са често срещан проблем сред представителките на женския пол от всяка възрастова група. Те могат да засегнат дори момичета, които все още не са в репродуктивна възраст. Въпреки това в повечето случаи са доброкачествени образувания и не изискват специфично лечение. Важно е обаче да се наблюдават и при необходимост да се вземат навременни мерки за евентуалното им отстраняване.

Какво представляват кистите на яйчниците?

Кистата на яйчниците в повечето случаи е доброкачествено образувание под формата на кухина с определено съдържание. Появата на кистите обикновено е свързана със самата същност, с функцията на яйчниците.

В нормалния случай женското тяло разполага с два яйчника. Единият е разположен вляво от матката, а другият - вдясно. Всеки месец един от тях отделя зряла яйцеклетка (яйце), която е готова за оплождане. Този процес е известен като овулация.

Преди да бъде отделено, яйцето е обвито във фоликул, наподобяващ торбичка. Докато то нараства в това защитено пространство, яйчниците произвеждат голямо количество естроген, подготвящ матката за евентуално зачеване. Благодарение на този хормон тя увеличава размера си и става по-плътна. Ако бременност не настъпи, фоликулът се пука и съдържанието му се отделя по време на месечния цикъл.

Тези фоликули всъщност са малки кисти, които се появяват и изчезват ежемесечно в женския организъм. В следващите редове ще разгледаме кога могат да се превърна в проблем, както и какви са различните видове кисти на яйчниците.

Какви видове може да бъдат кистите на яйчниците?

Доброкачествени или злокачествени

Както вече споменахме, в по-голямата част от случаите кистите на яйчниците са доброкачествени образувания и по-рядко - злокачествени. Въпреки това дори и да не застрашават живота на дамата, често могат да се превърнат в причина за безплодие. По тази причина навременната диагностика и правилното третиране на проблема са изключително важни при всяка разновидност на образуванията.

Фоликуларни

Фоликуларният тип е доброкачествен и се среща често. Получава се, ако фоликулът не се спука и започне да набъбва до 5 и повече сантиметра.

Физиологични на жълтото тяло

Този тип се появява само по време на репродуктивната възраст на жената, като дори бременните могат да бъдат засегнати. Предполага се, че се образува поради неизправност на лимфната и кръвоносната система, вследствие на което в жълтото тяло се събира течност.

Тази разновидност на проблема е опасна, ако тялото се спука и предизвика болки и кръвоизлив. Тогава се преминава към операция.

На единия или на двата яйчника

Кистите могат да се образуват както само на един от яйчниците, така и на двата. В същото време те се делят на:

  • единични и множествени;
  • еднокамерни и многокамерни.

Дермоидни

Дермоидните кисти са известни и като кистични тератоми. Макар и обикновено да са доброкачествени, те се наричат тератоми (от гръцки - чудовище), тъй като са в състояние да добият чудовищни размери.

Добре е да знаем, че за тях е характерно понякога да съдържат други части от тялото като мастна тъкан, косми и/или зъби.

В случая обикновено се преминава към оперативно отстраняване, щом проблемът бъде установен.

Ендометриозни

Този вид се формират, ако ендометриумът (вътрешната лигавица на маточната кухина) се намира на различно от нормалното място. Отличава се със съдържанието си на гъста кафеникава субстанция, представляваща сгъстена кръв.

Това образувание обикновено не застрашава живота, но може да причини безплодие.

Какви са симптомите при кисти на яйчниците?

Сред типичните симптоми за това състояние са:

Болка и/или подуване в долната част на корема

Този симптом може да се появява само на моменти или да е постоянен. Възможно е болката да бъде силна, остра или внезапна. В някои случаи се усеща и коремна пълнота.

Болка в таза - хронична по време на менструация, след физическа дейност

Понякога болката е тъпа, наподобяваща повишено налягане в областта. В други случаи е много силна и нетърпима.

Болка при сексуален контакт

Този симптом се усеща най-вече при дълбоко проникване.

Нередовна или болезнена менструация

Този признак на хормонален дисбаланс в много случаи е и симптом за наличие на въпросното образувание.

Усещане за пълнота в корема

Както вече споменахме, това е още един характерен симптом за състоянието.

Болка при уриниране

Към симптома болка често се добавя и липса на контрол над уринирането.

Понякога този симптом погрешно се приписва на пикочно-полова инфекция. По тази причина е важно да не се прибягва към самолечение, а да се посети акушер-гинеколог.

Още симптоми

Други възможни симптоми за този тип проблеми са:

  • гадене и повръщане;
  • петнист вагинален кръвоизлив;
  • вагинални болки;
  • инфертилност;
  • усещане за натиск, когато червата се движат;
  • подуване;
  • киселини.

Как да разпознаем спукана киста на яйчника?

В този случай симптомите са почти нетърпими. Щом съдържанието на кистата се излее в коремната кухина, се усеща остра болка в долната част на корема - най-често вляво или вдясно. Дискомфортът преминава към кръста и/или бедрата.

Друг симптом са изтичащите секрети или обилното кръвотечение от влагалището. Същевременно и артериалното налягане се понижава.

Типични симптоми са и проблеми с перисталтиката, усещане за напрежение в корема, висока температура.

В случай че изпитате дори един от тези симптоми, е важно бързо да потърсите медицинска помощ.

Какви са причините за кисти на яйчниците?

Сред най-разпространение причини са:

  1. Хормонален дисбаланс;
  2. Фамилна обремененост;
  3. Проблеми с щитовидната жлеза.

Кои жени са предразположени да развият кисти на яйчниците?

Най-предразположени към развитие на този проблем са дамите, чиито майки или баби са имали/ имат такива образувания. Към тях се присъединяват и всички жени с редовен месечен цикъл.

Полезно е и да знаем, че този тип образувания обикновено са доброкачествени при по-младите представителки на нежния пол, но ако се появят в напреднала възраст, често са злокачествени.

Какво е лечението при кисти на яйчниците?

Кога е възможно безоперативно лечение?

Обикновено при доброкачествените кисти в началото се преминава само към редовно наблюдение. В някои случаи се назначават и лекарства - контрацептиви, подпомагащи по-лесното им спукване и изхвърляне от тялото.

Кога се налага оперативна намеса?

В случай че кистата е ендометриозна, дермоидна или е придружена от признаци за злокачественост, се назначава операция. Тя най-често е лапароскопска.

Погрижете се за здравето си с хранителни добавки за жени на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.