Овулация: какви са симптомите и как да я разпознаем?

Овулация: какви са симптомите и как да я разпознаем?

Всеки месец в организма на жените в репродуктивна възраст протичат редица процеси. Сред тях ключово е настъпването на овулацията - моментът, когато зачеването може да се осъществи.

Какво е овулация?

Овулацията настъпва, когато доминантният фоликул се спука и от яйчника се отдели зрялата яйцеклетка. Тогава тя се отправя към матката и по-конкретно - към тръбите на маточната кухина. Същевременно вътрешната стена на кухината става по-дебела, осигурявайки благоприятна среда за зачеване. Това обаче настъпва само ако до яйцеклетката достигнат качествени сперматозоиди, способни да я оплодят.

Какви са симптомите на овулация?

Подобно на периодите на ПМС и на менсруация, овулацията е свързана с пикове и спадове на определени женски хормони. Това, от своя страна, води до сходни симптоми, настъпващи и при трите състояния. Сред най-силно изразените симптоми през овулационния момент от месеца са:

Болка в долната част на корема

За щастие, този симптом не е присъщ за всяка жена. Въпреки това някои дами изпитват болка по време на овулация. Тя обикновено се разпростира в долната част на корема и е само от едната страна - в зависимост от това от кой яйчник се отделя яйцеклетка през конкретния месец.

В някои случаи дискомфортът е по-слаб, в други е толкова силен, че е съпътстван дори от гадене. Възможно е болката да се разпростре и към бедрото. Често този симптом е съпътстван и от леко кървене, предизвикано от разкъсването на яйчника от навлизащата в него яйцеклетка.

Болка в кръста

Понякога болката в корема се разпростира и към областта на кръста. Възможно е дискомфортът да премине и към гърба.

Чувствителност в гърдите

В голяма част от случаите този период от месеца е свързан с набъбване на млечните жлези в гърдите. Усещането е на хормонална основа, а симптомите - болка и чувствителност в засегнатата зона.

Високо либидо

Отново под влияние на хормоните се повишава и либидото на жената. Вероятно причината за това е, че природата е определила точно този момент за зачатие на дете. В случай на стрес и тревожни настроения обаче симптомът често не бива усетен.

Прозрачен вагинален секрет

С приближаване настъпването на овулационния ден цервикалната слуз, разположена около шийката на матката, увеличава количеството си и видоизменя своята консистенция. Става по-плътна и наподобява суровия белтък на яйце. Нейната функция в този момент е да улесни движението на сперматозоидите в тялото на жената. В повечето случаи този секрет започва да се увеличава около 3 дни преди същинската овулация и намалява чак след приключването й.

През първите дни секретът е прозрачен и обилен, като с времето става по-лепкав. Възможно е да е примесен и с малко количество кафеникава кръв.

Този симптом е изключително показателен и наличието му помага за по-лесното определяне на момента, когато шансовете за зачеване са най-големи.

Повишена температура

Друг характерен симптом е повишената базална температура. С този термин се назовава телесната температура, измерена веднага след събуждане сутрин - преди жената да е станала и да се е раздвижила. За да бъде точно измерването, то се извършва в ануса, във влагалището или под езика.

За да бъде коректен резултатът, е необходимо температурата да бъде измервана и в други моменти от месеца за сравнение. Важно е измерването винаги да бъде осъществявано по един и същи начин и в приблизително един и същи час в денонощието.

При нормален месечен цикъл базалната температура обикновено надхвърля обичайната с около половин градус. Интересно е да знаем, че тя се задържа висока чак до началото на менструацията. Причината се корени в повишените нива на хормона прогестерон, повлияващ терморегулаторния център в тялото.

Промяна в позицията на маточната шийка (при гинекологичен преглед)

В случай че посетим гинеколога си, за да ни помогне да установим дали сме в овулация, той може да прецени и по наличието на следните симптоми:

  1. Шийката на матката се е преместила по-нагоре.
  2. Маточната шийка е по-мека от обичайното.
  3. Маточната шийка се отваря по-лесно.

Промени на хормонално ниво

Ето и кои хормони са основните отговорници за повечето от характерните за този момент от месеца симптоми:

Повишени нива на прогестерон

Извършването на кръвни тестове, показващи нивата на прогестерон в организма, е още един начин за установяване на най-подходящия момент за зачеване. За целта нивата му се измерват 21 дни след настъпване на месечния цикъл и 7 дни преди датата, на която очакваме да стартира следващата ни менструация. В случай че имаме нередовен цикъл, измерванията се извършват всяка седмица.

Пик на лутеинизиращия хормон

Именно повишаването нивата на този хормон спомага за отчитане на овулацията чрез тестовете, които ще споменем по-долу. Той служи за активиране на яйчниковия фоликул, от който се откъсва яйцеклетката.

Влошено състояние на кожата

Поради бушуващите хормони състоянието на кожата на някои жени се влошава и по лицата им се появява хормонално акне.

Раздразнителност

Вследствие на хормоналния дисбаланс за периода на овулацията е характерно и лошото настроение, придружено от раздразнителност и тревожност.

Нетипични признаци на овулация

В случай че установите наличието и на други необичайни симптоми при настъпване на този момент от месеца, е препоръчително да се консултирате с лекар. Възможно е те да са симптом на здравословен проблем.

Как да разберем кога е овулацията?

Вече сме Ви разказвали Как се брои месечният цикъл? с помощта на менструален календар. Именно той ни помага да предскажем и дните, през които шансовете за забременяване са най-големи.

Как да изчислим кога е овулацията?

Когато месечният цикъл стартира през 28 дни, тя се изчислява много лесно, тъй като настъпва на приблизително 14-ия ден след началото на последната менструация. Полезно е и да знаем, че дните, през които зачеването е най-силно вероятно, са 5 - два-три преди същинската овулация, и ден след това.

Как да изчислим овулацията при нередовна менструация?

Дори и във Вашия случай менструацията да настъпва през по-малко или повече от 28 дни, установяването й не е невъзможно. За целта отново се смята с менструалните календари. Възможно е с тяхна помощ да установите закономерностите, характерни за Вашето тяло, за да се водите от тях.

От полза е и да следите за наличието на гореописаните симптоми.

Ако се затруднявате, потърсете помощта на гинеколог.

Как и кога се прави тест за овулация?

Макар и всеки тест от този тип да се отличава със своите специфики и да е придружен от подробни инструкции за употреба, повечето от предлаганите в аптечната мрежа функционират по сходен начин.

За целта е необходимо да прецените сравнително в кой момент от месеца е вероятно настъпването на Вашата овулация. Когато тази дата наближи, е време да започнете с тестовете. Препоръчително е те да бъдат правени по веднъж на ден в продължение на поне 5 последователни дни.

С тяхна помощ се установява количеството на лутеинизиращия хормон в организма. За да бъдат точни, е препоръчително да бъдат извършвани по едно и също време всеки ден в диапазона от 10:00 ч. до 20:00 ч. Добре е и около два часа преди тестването да ограничите консумацията си на течности.

Висококачествени и точни овулационни тестове са:

Възможно ли е да забременеете, ако не сте в овулация?

Забременяването е възможно и при извършване на полов акт няколко дни преди настъпване на този момент от месеца. Това е възможно, тъй като сперматозоидите са в състояние да оцелеят в женската репродуктивна система приблизително 5 дни.

Какво означава кървенето или зацапването по време на овулация?

Това е един от не толкова разпространените симптоми, който споменахме бегло по-горе. Той може да е съвсем обикновен овулационен симптом. Важно е обаче да знаем, че е възможно да ни подсказва и за наличието на здравословен проблем като:

  • хормонален дисбаланс;
  • недостатъчност на жълтото тяло, произвеждащо прогестерона;
  • намалени нива на естрогена поради прием на противозачатъчни;
  • проблеми с хипофизата или с щитовидната жлеза;
  • нарушена овулация вследствие на стрес;
  • ендометриоза - заболяване, при което тъканите на матката се озовават в половата система или в коремната кухина;
  • поликистоза на яйчниците.

За да установите причините за кървенето във Вашия случай, е препоръчително да посетите гинеколог.

Погрижете се за благосъстоянието +на организма си, за да заченете и износите здраво дете. Възползвайте се от ниските цени на хранителните добавки за жени в онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.