Какви са симптомите на ревматоиден артрит и как да се справим с тях?

Какви са симптомите на ревматоиден артрит и как да се справим с тях?

Ревматоидният артрит, познат още под името полиартрит, е хронично автоимунно заболяване, което причинява възпаление и болка в различни стави на тялото. Той може да засегне и други органи, като с времето се развива и може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Симптоми на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит се характеризира с множество симптоми, които засягат както ставите, така и други части на тялото. Важно е да сте запознати с тях, за да можете да ги разпознаете и да предприемете необходимите действия навреме.

Симптоми на ставите

Първите признаци често се проявяват в малките стави, като тези на пръстите на ръцете и краката. В какво се изразяват?

  • болка и възпаление – това са основните симптоми, които водят до оток и зачервяване на засегнатите зони. Въпреки че може да започнат постепенно, те обикновено се разпространяват към по-големи стави, като китките, лактите, коленете и глезените;
  • скованост – друг важен признак на ревматоиден артрит. Тя обикновено е най-изразена сутрин или след дълги периоди на бездействие. Тази скованост може да продължи от няколко минути до няколко часа, като намалява постепенно през деня;
  • деформацията на ставите – тя се развива в по-късните стадии на заболяването. Постепенно те започват да губят своята форма и функция, което може да доведе до сериозни ограничения в движението и значително да влоши качеството на живот.

Ранното разпознаване на тези симптоми е от съществено значение за навременната диагностика и лечение. Важно е да се консултирате с ревматолог, ако забележите някой от горепосочените признаци.

Прочетете още: Защо ни болят ставите?

Допълнителни симптоми

Заболяването може да предизвика и редица допълнителни симптоми, които засягат цялостното състояние на тялото. Ето кои са често срещаните прояви на болестта, които може да се появят както в началото на заболяването, така и по време на обостряния:

  • отпадналост – често е изтощаваща и може да попречи на ежедневните дейности. Тя се дължи на постоянния възпалителен процес в тялото, който изисква много енергия от организма;
  • температурата – също може да варира, като по-често се наблюдават субфебрилни стойности, които създават усещане за общо неразположение.

Тези допълнителни симптоми подчертават системния характер на заболяването. Ранното лечение може да помогне за овладяване на тези прояви и за предотвратяване на по-сериозни усложнения.

Причини и рискови фактори

Ревматоидният артрит е сложен процес, при който различни фактори играят роля в развитието на заболяването.

Генетични фактори

Генетичната предразположеност е един от основните рискови фактори за развитие на ревматоиден артрит. Ако имате роднини с това заболяване, вероятността и вие да го развиете е по-висока. Въпреки това, наличието на определени гени не гарантира непременно развитие на заболяването, но значително увеличава риска.

Тези генетични фактори обясняват защо някои хора са по-склонни към ревматоиден артрит. В комбинация с други рискови фактори, като екологичните и начинът на живот, генетиката може да играе решаваща роля в проявата на болестта.

Екологични фактори

Не трябва да се пренебрегва ролята и на екологичните фактори. Замърсителите на околната среда, като азбест и силициев диоксид, може да увеличат риска от развитие на ревматоиден артрит. Освен това, различни вируси и бактерии също е възможно да отключат автоимунния процес, който води до възпаление на ставите.

Тези екологични фактори подчертават сложността на ревматоидния артрит и необходимостта от внимание към външните условия, които може да допринесат за развитието на заболяването.

Начин на живот

Начинът на живот също играе важна роля в развитието и прогресията на ревматоиден артрит. Тютюнопушенето е доказан рисков фактор, който не само увеличава вероятността от заболяване, но и влошава неговото протичане. Освен това, затлъстяването също е свързано с повишен риск, особено при представители на женския пол, на възраст над 55 години.

Здравословният начин на живот – отказ от тютюнопушене, поддържане на здравословно тегло и редовна физическа активност – може значително да намали риска от развитие на ревматоиден артрит и да подобри качеството на живот при вече диагностицирани пациенти.

Възможни усложнения

Ревматоидният артрит може да доведе до сериозни усложнения, ако не бъде лекуван навреме и правилно. Тези усложнения засягат както ставите, така и други органи и функции на тялото.

Най-често срещаните усложнения включват:

  • остеопороза – намаляване на костната плътност, водещо до повишен риск от фрактури;
  • ревматоидни възли – твърди образувания под кожата около засегнатите зони. Не са болезнени, но може да затрудняват движението;
  • синдром на карпалния тунел – компресия на нерв в китката, водеща до болка и изтръпване;
  • белодробни заболявания – възпаление на белодробната тъкан, което може да доведе до дихателна недостатъчност;
  • сърдечни проблеми – увеличен риск от сърдечни заболявания и възпаление на сърдечната обвивка.

Изброените усложнения подчертават необходимостта от ранна диагностика и активно лечение. С подходящи средства и лекарства, тези рискове може да бъдат значително намалени.

Диагностика и лечение на РА

Ранната диагностика на ревматоиден артрит е ключова за ефективното му лечение. Тя включва комбинация от клинични прегледи, лабораторни и образни изследвания, които помагат за точното определяне на степента на възпаление и засягането на ставите.

Лечението на ревматоиден артрит е комплексно и включва както лекарства, така и немедикаментозни подходи. Основната цел е да се контролира възпалението и да се предотврати по-нататъшното увреждане на ставите.

Лекарствената терапия често започва с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които помагат за намаляване на болката и отока. След това може да се включат кортикостероиди и модифициращи болестта антиревматични лекарства (DMARDs), които забавят прогресията на болестта.

В някои случаи, когато традиционната терапия не е достатъчно ефективна, се използват биологични агенти. Те са иновативни лекарства, които таргетират специфични части от имунната система и може значително да подобрят състоянието на пациентите с ревматоиден артрит.

С подходящите средства и терапевтични подходи, много от симптомите на болестта може да бъдат контролирани успешно, което позволява на пациентите да водят пълноценен живот.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Екип Аптеки Гален