Какво да имаме предвид при избора на репелент

Какво да имаме предвид при избора на репелент

Лятото е любим сезон на малки и големи. Това е време за разходки и игри до късно вечер, за пикници, палатки, походи и плаж, за вълшебни мигове на открито. Излизайки от своя дом обаче, е добре да сме подготвени с подходящи средства против изгаряне и ухапвания от насекоми, за да се отдадем безгрижно на летните емоции. За слънцезащитата сме говорили, затова днес ще се съсредоточим върху репелентите.

Те са изключително важни, защото ни осигуряват протекция от ухапванията на насекомите, като така ни предпазват не само от сърбеж и кожни раздразнения, но и от много болести.

Какво представляват репелентите

Названието репелент идва от латински и означава „отпъждам“, „изгонвам“. Именно това е и действието на тези продукти срещу насекоми. Репелентите не убиват дребните дразнители, а само ги отблъскват от кожата и дрехите ни. В общия случай това е възможно благодарение на излъчващите се от тях аромати, които сигнализират на насекомите за опасност и те се отдалечават от нас.

Добре е да имаме предвид, че повечето репеленти действат само срещу някои насекоми:

  • комари;
  • мухи;
  • кърлежи;
  • бълхи.

Те нямат силата да отблъскват оси, пчели, стършели, което налага необходимостта от вземане на други мерки срещу тях – избягването им, носенето на дрехи, които покриват цялото тяло.

Видове репеленти според начина на използване

Сред основните фактори при избора на репелент са това къде и кой ще го използва. Този тип продукти се предлагат в десетки форми:

  • Гривни – за хора с по-чувствителна кожа, сред които са и децата, тъй като активните съставки не допират тялото ни. Репелентните гривни на Aroma Defence например са във весели летни цветове, което ги превръща и в страхотен аксесоар за сезона. Добре е да имаме предвид обаче и че те оказват локална защита – основно в областта на ръцете или краката – в зависимост къде ги поставим;
  • Спрейове, лосиони, гелове – за по-интензивна и всеобхватна протекция, но е добре да се внимава с активните и допълнителните им съставки, за да се предпазим от алергии. Чудесен пример е лосионът против насекоми Repelеx на Biotrade, който е без парабени и е дерматологично тестван;
  • Спрейове за текстил и други повърхности - могат да се използват за напръскване на обувки, дрехи, палатки, спални чували, одеяла за пикник;
  • Лепенки – за залепване на детската количка или креватчето;
  • Клипсове – за закачане за дрешките на бебето или за неговата количка;
  • Димящи спирали – за спиране на насекомите да навлизат в определено пространство – било то на открито – двор, тераса, или закрито.

Наличието на толкова много разновидности репеленти ни позволява да изберем най-удобните за нас и нашите нужди. Освен според удобството си обаче е препоръчително да подбираме средствата против насекоми и според активните им съставки.

Какво е добре да знаем за състава на репелентите

От съдържанието на репелентите зависи от какво ни предпазват, за колко време ни осигуряват защита, до каква степен е възможно да предизвикат алергична реакция, подходящи ли са за директно прилагане върху кожата, могат ли да се използват от бебета и деца.

В следващите редове ще се запознаем с едни от най-разпространените активни съставки в репелентите.

Синтетични активни съставки

  • DEET

DEET или диетилтолуамид е съставка използвана вече над 60 години за защита от насекомите. Тя ефективно отблъсква кърлежи, комари и бълхи. Силата й зависи от процента на съдържанието в конкретен продукт. Продукт с DEET 5% е в състояние да ни осигури защита в продължение на час-час и половина. Повечето репеленти от този тип обаче са с поне 20% DEET, което отговаря на висока степен на протекция. Проблемът при тях е, че са неподходящи за хора с чувствителна кожа и за малки деца – особено под 2-годишна възраст.

Добре е да имаме предвид, че тази съставка се абсорбира през кожата ни и може да предизвика раздразнения и други странични реакции. Освен това е в състояние да увреди някои синтетични и естествени тъкани, така че се налага да сме много внимателни дрехите ни да не се докосват до третираните участъци от нашето тяло. Хубаво е да имаме предвид и специфичната миризма на DEET, която ще усещаме, ако не е притъпена с допълнителен парфюм в продукта.

Тъй като репелентите обикновено се използват през лятото, когато се нуждаем и от слънцезащита, е добре да обърнем внимание на факта, че DEET намалява ефективността на продуктите против изгаряне на кожата. Въпреки всичко това обаче този вид репеленти са едни от най-продължително и ефективно защитаващите ни от насекомите.

Висококачествен продукт с концентрация от 15% DEET например е спреят против комари и кърлежи на Bros, а с концентрация от 25% - Autan Multi Insect Protection Plus.

  • IR3535

IR3535 е вещество за защита от насекомите, което в Европа употребяваме от около две десетилетия. Може да се използва както за защита на хора, така и на животни. За разлика от DEET е с по-висока поносимост и е подходящо за употреба дори от бременни жени, кърмачки и деца – разбира се, след консултация с лекар. Освен това е безцветно и без натрапчив аромат. IR3535 осигурява защита от комари, тигрови комари, хапещи мухи, въшки, бълхи, кърлежи, частично и от оси и пчели. Продукт, включващ във формулата си 10% от това вещество, е в състояние да ни предостави протекция до около 7 часа.

  • KBR 3023

KBR 3023 или пикаридин (икаридин) е официално разрешен за производството на репеленти едва от 2005 г. насам. В сравнение с горните две съставки тази е с най-висока поносимост. Не предизвиква дразнене дори при контакт с очите, не нанася вреда на тъканите, няма неприятна миризма и осигурява дълготрайна защита от комари и кърлежи. KBR 3023 често се използва в репеленти за бебета над 2-месечна възраст.

  • Перметрин

За разлика от горните три вещества перметринът не се употребява за нанасяне върху кожата. Той е широко разпространена активна съставка в репелентите за третиране на обувки, дрехи, палатки и други тъкани и повърхности. Перметринът е освен репелент и инсектицид – не само отблъсква кърлежите, комарите и други насекоми, но и при допир с тях ги убива. Защитата, която осигурява, обикновено е с продължителност до към 6 часа. При прилагането му е важно да се следват инструкциите за употреба на конкретните продукти, за да избегнем възможните рискове.

Перметринът се използва още за елиминиране на главови и срамни въшки, като подходящ продукт за целта с тази активна съставка е шампоанът Хигия на Sopharma.

Естествени активни съставки

  • Цитронела

Маслото от цитронелата е официално регистриран препарат за защита от насекомите. То представлява изцяло натурален репелент, извличан от стъблата и листата на лимонената трева. Отличава се със своята безвредност и нетоксичност, които превръщат репелентите с цитронела в предпочитани от майките на малки деца и хората с чувствителна кожа. Освен това не уврежда материите на дрехите, характеризира се с нелепкава текстура и с приятен цитрусов аромат. Важен фактор, който е добре да вземем предвид обаче, е по-краткотрайното действие на репелентите с цитронела. Лимонената трева ни предпазва от комари и въшки в рамките на час-час и половина, което налага честото нанасяне на този тип предпазни средства.

Чудесен пример за репеленти с цитронела са повечето продукти на Aroma Defence, като много от тях включват и други естествени етерични масла. Това се отнася и за билковия спрей против комари и мухи с лимонена трева и розмарин Baby Crema.

  • Цитриодиол

Цитриодиолът може да е както естествен, така и синтетичен. В натуралната си форма представлява масло от лимонов евкалипт. Продуктите с тази активна съставка осигуряват защита от комари сходна с тази на репелентите с ниска концентрация на DEET – до час и половина. Необходима е концентрация от поне 30% на цитриодиола, за да сме защитени и от кърлежи и продължителността на действието да е поне 6 часа.

Плюсовете на маслото от лимонов евкалипт са приятният му свеж аромат и че в ниска концентрация съществува по-малък риск от раздразнение на епидермиса в сравнение с DEET. В същото време обаче може да раздразни очите и не се препоръчва за бебета и хора с чувствителна кожа.

Маслото от лимонов евкалипт е активна съставка в много репелентни продукти, сред които Зед Зед Форте Репелент срещу комари и кърлежи на Naturpharma за деца над 2 години и Бочко Лосион против ухапване от насекоми с до осемчасова защита за деца над 1 година.

  • Други растителни етерични масла

Природната медицина познава редица растения, чиито аромат ефективно отблъсква комарите и други насекоми. Сред тях са:

  • лавандула– срещу повечето хапещи насекоми;
  • мента – срещу комари;
  • кедър– срещу комари и молци;
  • мащерка (гераниол) – срещу комари;
  • здравец – срещу комари;
  • рацин – срещу комари.

Репелентите, за чието създаване са използвани растителни етерични масла, рядко предизвикват алергични реакции и се отличават с приятен аромат, но обикновено са с по-краткотрайно действие. Често срещана е комбинацията от цитронела или цитриодиол с друго натурално етерично масло с цел подобряване свойствата като аромат, ниво на защита и поносимост на крайния продукт.

Пример за съчетание от масло от лавандула и масло от евкалипт е билковият спрей против комари и мухи на Baby Crema, а за цитронела и здравец – цветната кожена гривна против насекоми на Арома Дефенс.

Полезни съвети при употребата на репеленти

Едно от най-важните „правила“ при ползването на репеленти е винаги да четем етикета. По този начин ще сме запознати с активните съставки и ще знаем каква защита би могъл да ни предостави всеки един продукт.

Освен това ще можем лесно да избираме подходяща протекция за децата си спрямо тяхната възраст. Хубаво е да имаме предвид, че повечето репеленти не се препоръчват за деца под 2-месечна възраст. Изключенията от това правило разполагат със специални обозначения като например Занзи Бимби Спрей против насекоми, който съдържа естествени съставки и може да се прилага дори на новородени.

Добре е да знам и точно по какъв начин да използваме репелентите, за да избегнем всеки възможен риск – от алергия, раздразнение, увреждане на дрехите ни и други. Хубаво е да сме наясно например, че твърде обилното им нанасяне не ни осигурява по-висока степен на защита, но увеличава възможността от кожни проблеми. Също така не е препоръчително да третираме вече раздразнена кожа, рани или екземи с каквито и да е било репеленти.

С всички тези знания и с подходящите за нас и семейството ни продукти против насекоми можем да си осигурим едно приказно лято сред природата. Какво по-хубаво от това?!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.