Какво е добре да знаем за бенките

Какво е добре да знаем за бенките

Знаете ли колко са бенките по тялото ви? Ако някой си мисли, че са 0 или едва 2-3, то вероятността да не е разгледал обстойно кожата си, е голяма.

Бенките обикновено се образуват в детството и юношеството, като след 20-годишна възраст наброяват между 10 и 40. В повечето случаи те не са повод за притеснение, но е препоръчително да ги познаваме и наблюдаваме, за да вземем навременни мерки при зараждане на проблем.

Какво представляват бенките

Медицинският термин за тези образувания е невуси. Те обикновено са малки пигментни петна в кафяв цвят, някои са на нивото на кожата, други – леко повдигнати. Доброкачествените невуси са широко разпространени, формата им е закръглена, а пигментацията – равномерна.

Как да различим злокачествения меланом от обикновения невус

Разпознаването на злокачествен меланом - най-опасният тип рак на кожата, с просто око е трудно. По тази причина е препоръчително да посещаваме дерматолог поне един път в годината. С помощта на дерматоскоп – уред, увеличаващ кожните структури, той би могъл лесно да прецени дали дадена бенка представлява риск за здравето ни, или не.

Въпреки това е добре да следим състоянието на невусите си и сами. Колкото по-рано установим проблем, толкова по-голям е шансът да го преодолеем, тъй като раковите клетки може все още да не са се разпространили из тялото. В този случай хирургичното отстраняване на лезията – увреждането на тъканта, е в състояние да ни предпази от развитието на онкологично заболяване.

За целта е добре да се водим от правилото ABCDE, където:

  • A е първата буква в asymmetry (асиметрия) – обикновената бенка стандартно е симетрична, с формата на кръг или овал. В случай че прокараме мислена линия през средата й, следва двете образувани части да са сравнително еднакви. Ако това не е така, то е препоръчително да посетим дерматолог;
  • B в borders (граници) – втората точка от правилото е подобна на първата, но тук наблягаме на ясните граници при доброкачественото пигментно петно и разлетите и недобре изразени на злокачественото;
  • C в color (цвят) – цветът на обикновената бенка също би следвало да е равномерен, обикновено светло или тъмно кафяв. В случай че невусът е или стане синкав, зеленикав, черен, то това означава, че дълбочината му се увеличава и е възможно да става дума за меланом. Тук е важно да подчертаем, че не всяко образувание по кожата е бенка. Съществуват и червени издутини, които всъщност се наричат чери ангиоми и са доброкачествени образувания – обикновено признак за стареене на кожата. Мнозина имат и издутини с телесен цвят, които в общия случай са безвредни. Въпреки това правилото ABCDE може да се прилага и спрямо червените и телесните издутини – наблюдението и превенцията никога не са излишни;
  • D в diameter (диаметър) – стандартният невус е с диаметър не по-голям от 5-6 мм. При по-голям размер е добре да посетим дерматолог;
  • E в evolving (развитие) – в случай че бенката започне да се променя, да се издува, уголемява, то това е сигурен признак за активен процес, който е необходимо да бъде проверен от кожен специалист.

Признак на доброкачествените бенки е и наличието на изникващ от тях косъм. Макар и неестетичен косменият фоликул свидетелства за плиткостта на бенката и за нейната безопасност. Този косъм, разбира се, може да бъде отстраняван с обикновена пинсета, така че да не ни създава дискомфорт.

Хубаво е да имаме предвид и че при по-издутите бенки съществува вероятност да посинеят вследствие на травма – закачане с нокът, цип и т.н. В този случай не става дума за меланом. Друга е ситуацията, ако не си спомняме да сме наранявали бенката, тогава посиняването може и да е признак за по-сериозен проблем. За наше спокойствие е добре да посетим дерматолог и в двата случая, като при травма той би могъл да ни предпише подходящ мехлем, който да ускори заздравяването, а при втория вариант да вземе по-сериозни мерки.

Посещението при кожен лекар е препоръчително и при:

  • възпаление, което не минава;
  • сърбеж, болка, напрежение в областта на бенката;
  • разпространение на пигментацията;
  • подуване или зачервяване в областта и около бенката;
  • лющене, кървене на невуса;
  • поява на възловидно образувание.

Какви са причините за поява на меланоми и как да се предпазим от тях

Меланомът представлява раково образувание, развиващо се от клетките, отговарящи за производството на пигмента, оцветяващ кожата, очите и косата ни – меланин. По тази причина тези са и рисковите части от тялото, където е възможна появата на меланом. В изключително редки случаи това образувание се наблюдава и на места като назалната кухина и гърлото.

Причините за развитието на меланоми не са съвсем ясни, но съществуват доказани предпоставки, които повишават риска от появата им:

Излагане на ултравиолетова и синя светлина без защита

Излагането на кожата под влиянието на ултравиолетовата слънчева светлина без защита е основен фактор за появата на рак на кожата. UVA и UVB лъчите оказват силна вреда не само върху епидермиса, но и на очите – също изложени на риск от развитие на меланом. Колкото по-светли са кожата и ирисите, толкова по-предразположени сме към здравословни проблеми. Изключително чувствителни са и самите бенки, които са по-тъмни и затова в по-голяма степен привличат слънчевите лъчи.

За да съхраним здравето си, е необходимо да използваме качествени слънцезащитни продукти с широк спектър (предпазващи от UVA и UVB лъчи) през цялата година, а не само по време на лятната си почивка. През зимата и есента в случаите на по-тъмна кожа са подходящи дори продукти с SPF 15, но през лятото препоръчителен е SPF 30. Добре е да обръщаме и специално внимание на бенките в откритите части на тялото ни. Тях бихме могли да покриваме с още един слой от слънцезащитния продукт, който използваме за цялото тяло, или със специален слънцезащитен стик, предназначен за невуси, устни и други чувствителни зони.

Също така е препоръчително през летните дни да не се излагаме на слънце между 11:30 ч. и 15:00 ч., когато то е най-силно. Изключително важно е и да ползваме слънчеви очила с UV протекция и шапка, за да осигурим защита и на тези чувствителни зони.

Хубаво е да имаме предвид и че източниците на синя светлина като екраните на електронните устройства също са в състояние да увредят епидермиса. Затова слънцезащитните продукти са ни необходими дори и когато се намираме в офиса или у дома пред компютъра.

Друг източник на вредни лъчения е солариумът, който не е никак препоръчителен за хора с много невуси и/или с твърде светла кожа.

Едно кожно изгаряне с мехури днес е способно да предизвика развитието на меланоми след години, но превенцията от подобни състояния в голяма степен ни предпазва и от раковите образувания.

Генетична предразположеност

Сред основните фактори за появата на меланоми е и генетичната предразположеност. В случай че наш близък страда от подобен проблем, е препоръчително да обръщаме голямо внимание на кожата и на бенките си, да посещаваме дерматолог минимум два пъти в годината.

Наличие на много бенки

Колкото повече са невусите ни, толкова по-голям е рискът от превръщане на някой от тях в меланом. Това обаче се случва на под 5% от световното население, така че няма за какво да се притесняваме, ако полагаме необходимите грижи за кожата и бенките си.

Лазерна епилация и невусите

В наши дни лазерната епилация се превръща във все по-разпространен метод за обезкосмяване. Все повече козметици извършват процедурата – вместо дерматолози, на пазара се предлагат и множество уреди за употреба у дома. Всичко това повишава риска от неправилно третиране на невусите с лазерното лъчение, създавайки предпоставка за злокачественото им изменение. По тази причина, в случай че процедурата не се извършва от дерматолог, който е наясно как и с какво може да третира бенките, е препоръчително те да бъдат заобикаляни по време на епилацията.

Деца, слънце и бенки

Хубаво е да обърнем по-специално внимание на бебетата и малките деца. Грижата за тяхната кожа трябва да бъде в пъти по-стриктна, тъй като защитните й функции все още не са напълно развити.

Мнозина излагат малките си деца на слънце с цел синтезиране на витамин D. Този подход обаче не е доказано ефективен, тъй като не се знае дали недоразвитата им все още кожа е в състояние да преобразува слънчевите лъчи във витамин D. В същото време е всеизвестно, че ултравиолетовата светлина е в състояние да увреди кожата. Освен това повечето бенки се образуват именно в детството, като излагането на слънце допринася за този процес. Изгарянията на епидермиса през първите години от живота биха могли да предизвикат не само поява на бенки, но и предразположеност към меланоми в по-напреднала възраст.

Поради тези причини е препоръчително да използваме слънцезащитни продукти с висок фактор за бебета и малки деца и да ограничим излагането им на слънце - особено в най-топлите часове.

Важно е и да помним, че премахването на бенките е препоръчително, когато те се окажат злокачествени образувания. Отстраняването на обикновени безопасни невуси може да се прилага от естетическа гледна точка, но не е нужно с цел превенция от развитие на меланом.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.