Какво трябва да знаем за ротавирусите?

Какво трябва да знаем за ротавирусите?

Ротавирусите са проблем, срещу който организмът ни не изгражда антитела и е възможно да ги срещаме ежегодно или дори по-често. Те са широкоразпространени през лятото, тъй като водните басейни и занижената хигиена на плажа са перфектната предпоставка за разпространението им.

Съществува ли все пак начин да предпазим себе си и своето семейство от ротавирусите, ще разгледаме в днешния материал.

Какво представляват ротавирусите и кого засягат най-често?

Ротавирусните гастроентерити се развиват вследствие на попадане в тялото на вируси от рода Rotavirus. Те се отличават със своята колеобразна форма, наподобяваща колело със спици, откъдето произлиза и названието. Инфекцията, причинена от ротавирус, често се нарича още стомашен грип.

Предаването на заразата се случва по пътя фекалии-уста. В основна причина за разпространението се превръща ниската лична хигиена - нередовно миене на ръцете, хранене с неизмити плодове и зеленчуци, с мръсни прибори и т.н. Важно е да знаем и че ротавирусите могат да оцелеят:

  • до 3-4 часа върху ръцете;
  • до 20-30 дни върху плодове и зеленчуци в хладилник;
  • с месеци в замърсени води и в изпражнения;
  • с дни върху пластмаса, стъкло, стомана.

Интересен факт е, че инкубационният период е сравнително кратък - от 1 до 3 дни, а продължителността на боледуването - 2-3 дни при възрастни и понякога повече при деца. Въпреки това вече оздравял човек може да е преносител на ротавируса със седмици, ако е имунокомпрометиран.

Друг широкоразпространен начин за заразяване е чрез замърсена вода - например в морето, в басейн или чешмяна вода от замърсени източници.

Този тип вируси се характеризират с различни симптоми, като най-голяма е опасността от дехидратация. Лечение не съществува, като основната цел е да се избегне тежко обезводняване. Това се постига чрез облекчаване на симптомите, които ще споменем по-долу.

Този тип заболявания засягат най-често малки деца, тъй като имунната им система е по-слаба, а личната им хигиена - все още е ниска. Според статистиките около 95% от децата до 5 години вече са страдали от ротавирус поне веднъж в живота си. Най-разпространен се оказва проблемът при бебета от 6 до 12-месечна възраст, тъй като в този период поддържаната хигиена се занижава, мъникът слага всичко в устата си, а защитните антитела, предадени от майката, намаляват.

Важно е да имаме предвид и че причинените неразположения са особено опасни за малчуганите, тъй като протичат с по-тежки симптоми, докато при възрастни проявата на признаци може да е минимална. При бебета и малки деца понякога се налага прием в болница с цел интервенозно вливане на течности.

Какви са симптомите на инфекцията с ротавирус?

Сред характерните признаци са най-вече стомашно-чревни неразположения, но не само:

  • диария;
  • повръщане;
  • висока температура;
  • отпадналост и умора;
  • болки в корема.

Kакво да правим при инфекцията с ротавирус?

При боледуване от ротавирус е важно да обърнем внимание на два основни аспекта:

Прием на течности с електролити

Тъй като острата диария и повръщането, продължаващи повече от 24 часа, крият опасност от сериозно обезводняване, е важно да обърнем специално внимание на приема си на течности. Ключови в случая са водата, която трябва да приемаме на малки глътки, за да не я изхвърлим веднага, и рехидратиращите медицински средства. Те служат за възстановяване на електролитния баланс в тялото и помагат за задържане на течностите.

Добри примери са:

Добра идея е още добавянето на сол и захар в приеманата вода - те също допринасят за възстановяване на електролитния баланс.

Прием на лека храна

Ключова за облекчаване на симптомите е и диетата. Препоръчително е тя да бъде щадяща стомаха. Хубаво е да избягваме млечни продукти и мазни храни. Добре е и да избираме основно запичащи продукти (ако имаме диария), каквито са:

  • сухарите и препечените филии;
  • печените и варените картофи без мазнина и подправки;
  • оризът.

Кога трябва да се консултираме с лекар?

В случай че симптомите ни не отминават до 2-3 дни и продължават да са все така силни, е добре да се консултираме с лекар. Ако става въпрос за бебе - особено новородено, е хубаво да посетим лекар още при първите симптоми - дори това да налага посещение на спешен кабинет.

Как да предотвратим инфекция с ротавирус?

Сред начините да се предпазим са:

Добра хигиена

Най-сигурният и лесен начин да се защитим е поддържането на отлична хигиена. Това включва най-вече честото миене на ръцете. Препоръчително е и да избираме проверени ресторанти за хранене, в чиято чистота сме сигурни. Също така е добре да избягваме морската вода и басейните, ако знаем, че наскоро в тях са плували заразени хора.

Ваксина

Друг начин за защита е ваксинацията. Препоръчително е тя да бъде направена преди навършване на 6 месеца. Този тип ваксини са напълно безплатни и са част от Националната програма на България.

Вземете ефективни лекарства против диария, гадене и повръщане на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как да се предпазим от летните вируси

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.