Как да се предпазим от летните вируси

Как да се предпазим от летните вируси

Лятото ни отвежда на весели пътешествия, зарежда ни със слънчево настроение и оставя вълшебни спомени в съзнанията ни. Междувременно обаче пътят ни се разминава с характерните за топлите дни вируси:

  • ротавируси;
  • ентеровируси;
  • аденовируси.

Ротавируси

Ротавирусте са сред най-често срещаните през лятото – особено по морските курорти. Те причиняват стомашни неразположения като диария и повръщане. Тези симптоми могат да бъдат придружени и от висока температура, главоболие. В комбинация с горещото време са в състояние да доведат до силно обезводняване, което е много опасно както за малките деца, така и за възрастните.

Най-доброто лечение при този тип вируси е ограничаването на менюто до препечени филийки, сирене, печени картофи. Важно е да се консумира и много вода, но на малки глътки, така че да не бъде моментално изхвърляна от организма.

Ротавирусите обикновено отминават до няколко дни. По време на боледуването е необходимо да поддържаме тялото си хидратирано. За това могат да помогнат медикаменти като Хидратин Алфа малина 8 сашета за възрастни и Рехидрато Бимби Сашета 10 бр. за деца, които ефективно компенсират обезводняването, причинено от диарията, повръщането и обилното потене, като в същото време възвръщат електролитния баланс в тялото.

В същото време добър избор за спиране на диарията са:

Ентеровируси и аденовируси

Този тип вируси причиняват сходни и в същото време разнообразни симптоми. Сред тях са:

  • стомашни болки, повръщане и диария;
  • висока температура и менингит;
  • болки в гърлото;
  • мускулни болки;
  • конюнктивит.

В този случай няма конкретно лечение, но е важно да не позволяваме на проблема да се влошава. При най-характерните симптоми, които съвпадат с тези на ротавируса – проблеми със стомашно-чревния тракт, също се препоръчват подходяща диета, прием на достатъчно вода и на лекарствени средства, спомагащи поддържането на хидратацията на организма. Добър избор е и Гастрокинд за деца при стомашно-чревни нарушения от Mama Natura – хомеопатично средство, възстановяващо стомашния комфорт при малки деца. При стомашни проблеми ще ни помогне и джинджифилът на капсули от Джеймисън, облекчаващ описаните неразположения.

При болки в гърлото при възрастни изключително ефективни са спрейове като Тантум Верде Форте спрей и Хексорал Спрей, а при висока температура и болки - Нурофен Експрес Форте при висока температура и болки 400 мг и Ефералган при болка и повишена температура. При децата може да ни помогне Панадол Сироп за бебета при болка и температура, който намалява както болките, така и температурата.

В случаи на конюнктивит добър вариант за лечение са Капките за очи с антисептичен ефект Ophtalmo-Septonex.

За ентеровирусите характерно проявление са още обривите по ръцете, краката и около устата, които засягат най-често малките деца. Проявлението на заболяването обикновено продължава между 7 и 10 дни, а лечението е добре да бъде консултирано с лекар.

Същото важи и при проява на други от изброените симптом, които не минават до няколко дни.

Как да се предпазим от летните вируси

Повечето от нас познаваме гореизброените симптоми от личен опит. Също така сме изпитвали на гърба си колко неприятно е да се разболеем по време на лятната отпуска и да прекараме почивните дни на легло. Затова, макар и да е важно да знаем как се лекуват, още по-необходимо ни е да сме запознати как да се предпазим от тях.

Да внимаваме, когато сме сред много хора и във водата

Летните вируси се предават по въздушно-капков и контактен път. По тази причина са най-разпространени на места с много хора като из летните курорти. Затова е добре вече добре познатите ни предпазни маски, предимно употребявани за превенция от КОВИД-19, да ни съпътстват и по време на почивката. Риск крият още басейните и морето. Затова е добре да сме изключително внимателни, когато се разхлаждаме във водата, тя да не влиза в устата, носа, ушите и очите ни. За целта могат да ни помогнат тапите като Podium Тапи за уши Силикон 6 бр Biotap и водолазните очила.

Да поддържаме добра лична хигиена

От първостепенно значение за предпазването от вирусите е и нашата лична хигиена. Препоръчително е често да мием ръцете си, а при невъзможност да ги дезинфекцираме с продукти като Bioderma Липо-алкохолна двуфазова грижа за кожата на ръцете 100 мл, елиминираща вирусите по кожата и възстановяваща липидите, така че да се радваме на хидратирани, нежни и чисти ръце, и Agiva Fresh up Хигиенен гел за ръце 60% алкохол 125 мл.

Да внимаваме с какво се храним

Добре е да обърнем внимание и на консумираната от нас храна. През лятото менюто ни изобилства от плодове и зеленчуци, които е хубаво да мием много щателно, преди да ги изядем. Важно е и да внимаваме за това дали храната ни е прясна, в срок на годност и неразвалена. За целта е препоръчително да си поръчваме често консумирани ястия, когато сме в заведение, вкъщи да прибираме всичко от масата в хладилника, щом приключим с храненето, а в магазина да преглеждаме маркировката на продуктите, преди да ги купим. По този начин ще предпазим стомашно-чревния си тракт от раздразнения, които биха намалили устойчивостта ни към вирусите.

Да поддържаме имунитета си силен

Както вече сме разказвали в статията „Как и кои пробиотици засилват имунната ни система“, състоянието на стомашно-чревния тракт се отразява и на здравето на целия организъм. По тази причина е добре започнем прием на пробиотици и пребиотици преди морската си почивка и да продължим поне до няколко дни след прибирането вкъщи. Те ще ни предпазят не само от вирусите, но и от други стомашни проблеми като подуване, газове, констипация.

Чудесен избор за подобни хранителни добавки за деца са:

Подходящи и ефективни за възрастни са:

За поддържане и засилване имунитета в комбинация с пробиотиците и пребиотиците могат да ни помогнат още витамин C и други специализирани имуностимуланти.

Добър избор за деца са:

А чудесни за възрастни са:

Да поддържаме тялото си хидратирано

Не на последно място в превенцията срещу летните вируси е хидратацията на организма. През горещите дни е необходимо да приемаме поне 2 литра вода, за да се чувства тялото ни добре. Хубаво е да имаме предвид и че газираните и подсладените напитки извличат водата от него, така че е препоръчително да намалим приема им през лятото до минимум. Що се отнася до вида на водата, която пием, е препоръчително тя да бъде бутилирана, а не чешмяна – особено ако сме в някой крайморски курорт.

Придържайки се към тези лесни за изпълнение препоръки, вероятността да избегнем летните вируси, е голяма. Така ще можем истински да се насладим на страхотната почивка със семейството и приятелите си, за която сме мечтали цяла година.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.