Кои са физическите симптоми на тревожността?

Кои са физическите симптоми на тревожността?

Тревожността е неизменна част от живота на много от нас. Забързаният начин на живот, множеството ангажименти, а и желания за изпълнение, малките и големите несгоди - всичко това лесно може да се превърне в източник на стрес, а оттам и на физически симптоми на тревожност.

Внесете спокойствие в живота си с хранителни добавки при стрес и тревожност на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Какво представлява тревожността?

Тревожността, наричана още безпокойство, е вид психично състояние, при което се задействат защитни реакции на тялото. Сред признаците - физически и психически, които то отключва, са:

  • лесна възбудимост;
  • напрегнатост;
  • очакване да се случи нещо лошо без определена причина;
  • усещане за топка в стомаха;
  • чувство за буца в гърлото.

Какви могат да бъдат причините за тревожност?

Мнозина лесно могат да изброят поне няколко фактора, които провокират физически симптоми на тревожност у тях. Най-вероятно повечето ще наподобяват причините, които споменахме в първите редове. Важно е обаче да знаем, че съществуват и други, неповлияващи се толкова от външните обстоятелства, а зависещи от нашите психика и физиология.

Генетична предразположеност

Напълно възможно е една и съща ситуация да предизвика физически симптоми на тревога у даден човек, а на друг да не повлияе по никакъв начин. Причините за нервното напрежение в този случай често произлизат от самия човек, а не от външните фактори. Сред тях могат да бъдат:

  • унаследеност - след редица изследвания и събиране на статистически данни учени установяват, че лица, чиито родители и/или прародители страдат от някакъв вид тревожно разстройство, са с от 20% до 50% по-предразположени към подобно състояние, отколкото хора, в чиято фамилна история не се наблюдава подобен проблем;
  • физиология - според специалистите съществува възможност симптомите на тревожността да бъдат вследствие на неизправност в процесите на амигдалата - частта от нашия мозък, отговорна за емоциите, които изпитваме;
  • биохимия - някои учени твърдят и че е възможно невротрансмитерният дисбаланс - например на серотонина и норепинефрина, в мозъка да е причина за необяснимата тревога и склонността към депресия.

Външни фактори

Спектърът от външни фактори, които са в състояние да ни разтревожат и дори да доведат до тревожно разстройство, е огромен. Тук можем да включим като възможни тригери трагедии, конфликти, природни бедствия, нападения, физическо насилие, на което сме жертва или свидетел, катастрофи и други сериозни инциденти, загуба на близък човек, пандемии. В списъка можем да добавим дори положителни събития като подготовка на абитуриентски бал, сватба, раждане, посрещане на новороденото у дома.

Какви са физическите симптоми на тревожността?

Сред най-разпространените физически симптоми на тревожността са:

  • учестено дишане;
  • безсъние;
  • учестен пулс и сърцебиене;
  • изпотяване;
  • стомашно-чревни проблеми;
  • напрежение в мускулите;
  • усещане за топка в стомаха или стомашни болки;
  • усещане за буца в гърлото.

Разбира се, физическите симптоми при всеки засегнат са напълно индивидуални. В даден случай е възможно да се проявяват едни физически симптоми, а други не.

Какво представляват паник атаките?

Добре е да споменем и паник атаките. Те са едно от най-тежките проявления на тревожните разстройства. Известни са още като паническо разстройство - състояние, при което се наблюдават внезапни и непредсказуеми, силни пристъпи на паника. Те могат да бъдат придружени от физически и психологични симптоми като:

  • непреодолим страх;
  • изтръпване на ръцете и/или краката;
  • треперене;
  • болки в областта на гърдите;
  • чувство за задух.

В случай на изпадане в състояние, придружено от тези физически симптоми, е важно да се потърси помощта на психолог.

Как да се справим с паник атаките и тревожността?

Без значение дали страдаме от паник атаки, или от по-лека форма на тревожно разстройство, е препоръчително да вземем мерки за преодоляване на проблема си. Така ще подобрим не само психологическото и здравословното си състояние, а и начина си на живот като цяло. За целта могат да ни помогнат:

Техники за дишане

При силна тревожност или паническа атака обикновено се наблюдава физическият симптом тежко дишане. Това води до хипервентилация, причиняваща замайване и стягане в гръдната област. За да избегнем това, е препоръчително да овладеем техниката на дълбокото коремно дишане.

От полза може да бъде и дишането в хартиена торбичка. Чрез този похват забързваме постигането на баланс между кислорода и въглеродния двуокис в кръвообращението си, което помага за облекчаване на паниката и тревожността.

Медитация

Медитацията е друг отличен похват, чрез който да възстановим хармонията в психическия си свят. Чрез нея успокояваме тялото и ума си, успяваме да преодолеем по-лесно трудните и стресови ситуации.

Хранителни добавки

В много от случаите на физически симптоми на тревожност е добра идея да приемаме и определени хранителни добавки с успокояващ и релаксиращ ефект. Чудесни примери са:

Хомеопатия

От голяма полза са и някои хомеопатични продукти като Boiron Aurum metallicum Аурум металикум 15 СН и Boiron Aurum metallicum Аурум металикум 30 СН. Добре е да споменем още капките на д-р Бах като Капки на Dr. Bach №6 Тревожност 30 мл Jo and Jo и Bach Rescue Night Капки при безсъние и тревожност х10 мл Nelsons.

Консултация със специалист

В случай че никой от гореизброените похвати не помогне, е препоръчително да се консултираме със специалист. Той ще е в състояние да оцени проблема и да ни назначи възможно най-подходящата терапия.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Как да се справим с тревогата

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.