Как да се справим с тревогата

Как да се справим с тревогата

Тревогата – тя ни спохожда с повод, понякога и без повод, а през последните 2 години се превърна в постоянна спътница за мнозина. Пандемията на Ковид-19 превърна редица от страховете ни в реалност, затвори ни, наложи ни ограничения, отдалечи ни от нашите близки, от хобитата ни – все фактори, причиняващи усещане за безпомощност, неудовлетвореност, за опасност, за стрес.

Разбира се, спорадичните моменти на тревожност рядко са свързани с тревожно разстройство. Рационалните страх, стрес, нервност спрямо основателни ситуации – явяване на изпит или интервю за работа, гости у свекърите, пряка опасност от зараза, катастрофа, пожар, са напълно нормални за повечето хора.

Какво всъщност наричаме тревожно разстройство

Проблемът настъпва, когато гореизброените неприятни усещания не изчезват с преминаването на неприятната ситуация. Когато тревожността се превърне в хронично състояние или пък ни спохожда безпричинно в ежедневието ни, то вероятно проблемът е налице.

Усещане за опасност, когато лежим на дивана вкъщи, напрежение, докато се разхождаме по оживена улица, безпокойство без ясна причина – това са все признаци на тревожното разстройство. Подобни проблеми водят още до безсъние, главоболия, липса на концентрация, хронично изтощение, до затруднено общуване с околните.

Какви са видовете тревожни разстройства

Тревогата притежава различни нюанси според усещанията, които ни носи, начина, по който я преживяваме, моментите, в които ни сполетява, факторите, които я провокират. Затова и учените разграничават различни видове тревожни разстройства. Едни от най-разпространените сред тях са:

Генерализирано тревожно разстройство (ГТР)

ГТР е една от най-често срещаните форми на тревожно разстройство. Постоянният стрес на работа, инфлацията, пандемичната ситуация и последиците от нея, несигурността в бъдещето отключват сериозно безпокойство, което бързо се хронифицира. Така мнозина започват да усещат свръх тревожност и притеснение в ежедневието си дори когато няма конкретна причина.

Те са песимистично настроени към бъдещето, като представите им се различават многократно от действителността. Изпитват постоянни напрежение и безпокойство, стрес, страх, понякога ужас. С изразена раздразнителност са, лесно се разстройват. Общуват трудно с околните, губят контрол над своите мисли. Сред най-осезаемите последствия са безсъние, главоболие, липса на концентрация, изтощение, мускулно напрежение, потене, изтръпване а крайниците, треперене.

Паническо разстройство

За паническото разстройство са характерни така наречените паник атаки. Те представляват внезапни и интензивни пристъпи на страх, паника, ужас. Тези усещания са придружени от треперене, стягане в сърдечната област, изтръпване на крайниците, чувство сякаш се задушаваме. Обикновено паник атаките са придружени и от хронични тревожност и депресия.

Фобии

Фобиите представляват ирационален силен страх от даден предмет, дейност, ситуация, животно. Широкоразпространени са фобиите от височини, от паяци, от тъмното. Когато причината за страха ни е в непосредствена близост до нас, започваме да треперим, изпитваме ужас, чувстваме се в силна опасност.

Посттравматичен стрес

Посттравматичното стресово разстройство е състояние на хронична тревога, провокирана от много негативна ситуация, която сме преживели в миналото. При посттравматичното стресово разстройство мислите ни постоянно се връщат към негативната случка, която преживяваме отново и отново в ума си.

Хипохондрия

Това е едно все по-зачестяващо тревожно разстройство през последните две години. Хипохондрията се свързва с постоянен страх за собственото здраве. В този случай откриваме белези и симптоми за болест дори когато такива няма.

Обсесивно-компулсивно разстройство

Много са хората, които проверяват по няколко пъти дали са изключили ютията, дали са заключили вратата. При обсесивно-компулсивното разстройство обаче нуждата ни да контролираме ситуацията излиза извън рамките на нормалното. Имаме натрапчиви мисли, следваме безсмислени за околните повтарящи се ритуали, чувстваме постоянна тревожност. Вманиачаваме се в неща като:

  • постоянно миене на ръцете заради страх от бактерии и мръсотия;
  • свръх подреденост, симетрично разполагане на всичко около нас;
  • следване на суеверия като нуждата да направим огромен завой, ако пътят ни бъде преминат от черна котка;
  • мисли, че сме забравили нещо, каращи ни постоянно да проверяваме фурната, котлона и т.н.

В този случай невъзможност да се придържаме към обсесиите води до още по-голямо нарастване на тревожността.

Социално тревожно разстройство

Този вид тревожно разстройство се свързва с голямо притеснение, когато се намираме сред хора. То води до стрес, притеснение, нервност, може да предизвика сърцебиене, треперене, усещане за задушаване, световъртеж, които превръщат нормалното общуване с околните в невъзможно.

Защо страдаме от тревожни разстройства

Човешкият мозък е труден за разгадаване дори от хората, посветили живота си на тази цел. Теориите, обясняващи произхода на тревожните разстройства, са няколко, като истината вероятно се крие във всяка от тях. Сред основните фактори, които психологията и медицината извеждат на преден план, са:

  • наследственост – специалистите стигат до извода, че ако нашите родители, баби и дядовци страдат от даден вид тревожно разстройство, вероятността и ние самите да сме тревожни хора, е от 20% до 50%;
  • обстоятелствени фактори – начинът ни на живот също е определящ за степента на нашите страхове и безпокойство. Тревожните разстройства често се формират още в детството или юношеството под влиянието на свръхпокровителстване или критичност от страна на родителите, както и при наблюдаване на насилие и агресия. Сред факторите, които могат да ни повлияят във всеки момент от живота, са преживяване на голям шок като загуба на близък човек, природно бедствие, катастрофа, нападение, пандемията на Covid-19;
  • биохимията на мозъка – съществуват теории, според които химичният дисбаланс (дисбаланс на невротрансмитерите като норепинефрин и серотонин, които подпомагат комуникацията между нервните клетки) в мозъка може да е причина за развитието на депресивни и тревожни състояния;
  • физиологични фактори – разпространено е и твърдението, че тревожността може да е породена от нарушение в процесите на амигдалата – онази част от нашия мозък, която отговаря за емоциите.

Важно е да знаем и че каквато и да е причината за тревожното ни разстройство, алкохолът, захарта, кофеинът и пушенето могат да влошат проблема, макар и привидно да подобряват състоянието ни за момент. Същото се отнася за нездравословното хранене, липсата на активност, недоспиването.

Тревожните разстройства и стреса

Добре е да обърнем внимание и на връзката между стреса и тревожността. Стресовите ситуации в ежедневието ни са немалко. Проблеми в офиса, непосилни срокове за изпълнение на задълженията ни, спукана гума, спор с близък човек, проблеми с децата, водата спира, докато сме под душа. Стрес ни причиняват дори положителните събития като организиране на абитуриентски бал, сватба, дългоочаквана почивка. Колкото повече е стресът в живота ни, толкова повече са и страничните ефекти като:

  • нервност;
  • безсъние;
  • раздразнение;
  • проблеми с концентрацията;
  • панически пристъпи;
  • тревожност;
  • главоболие;
  • замайване;
  • усещане на задух;
  • потене;
  • сърцебиене;
  • болки в стомаха.

Сами виждате, че действието на стреса върху организма и психиката ни се припокрива с проявленията на много от тревожните разстройства. Границата между двете е тънка и бързо може да бъде премината, ако не вземем навременни мерки да облекчим напрежението.

Как да се справим с тревожността и придружаващите я симптоми

Осъзнаването на проблема ни с тревожността е първата стъпка към преодоляването му – клише, но истина. В случай че става въпрос за силно изразено безпокойство, наподобяващо тревожно разстройство, то е препоръчително да се обърнем към психолог възможно най-скоро. Специалистът най-ясно може да определи проблема и да ни помогне в неговото разрешаване.

Ако обаче все още говорим за повишени нива на тревожност, напрежение и стрес, провокирани от обективни фактори, то е чудесна идея:

  • да медитираме – медитацията ще успокои ума и тялото ни, ще ни помогне да приемаме по-спокойно трудните моменти от ежедневието;
  • да се наспиваме – липсата на достатъчно сън изостря нервите ни, прави ни раздразнителни, повишава тревожността. Лесно можем да попаднем в порочен кръг на безсъние и стрес. В този случай от помощ са ни хранителните добавки за по-добър сън като Fortex Сладки сънища Форте за спокоен и здрав сън х30 капсули и Magne B6 Good Night х30 капсули;
  • да спортуваме – по време на физическо натоварване тялото ни отделя хормоните антидепресанти серотонин и норепинефрин, като по този начин бързо подобряваме настроението си, отърсваме се от тревожността и напрежението;
  • да живеем здравословно – балансираната и здравословна диета, ограниченият прием на алкохол, захар и кофеин ще подобрят физическото ни състояние и ще намалят раздразнителността ни (често провокирана от глад, преяждане, свръх консумация на кофеин и захар, алкохолна абстиненция), като така бързо ще се почувстваме по-жизнени, по-спокойни, ще получим необходимите ни сили за справяне със стреса.

Как да си помогнем с хранителни добавки и лекарства без лекарско предписание

Билковите екстракти, необходимите на организма ни витамини и минерали под формата на хранителни добавки често са един от най-лесните, бързи и ефективни методи за редуциране на стресовите усещания, на тревожността.

При безсъние

Вече споменахме няколко варианта, които помагат за по-добрия ни сън – ключов фактор за възвръщане на психическата ни стабилност. Те съдържат две от основните съставки за здрав сън:

  • мелатонин – хормон, който играе ключова роля в регулирането ритъма на съня. В нормалния случай организмът ни успява да произвежда нужното количество за здрав сън, но стресът и синята светлина от екраните водят до намаляване на естествените му нива. За да ги възстановим, можем да си послужим с хранителни добавки като:
  • магнезий – минерал, който подпомага съня и често се комбинира с мелатонина в хранителните добавки за наспиване. Чудесни варианти са:

Интересен пример за хранителна добавка с магнезий и витамини от група Б е още Магнезий натурален морски х30 капсули Бодрост, която се грижи за стабилната ни психика и нашата бодрост, докато сме будни.

Още по темата: Съвети за по-добър сън

При напрежение, тревожност, усещане за задух и сърцебиене

Тревожността и напрежението сами по себе си са неприятни усещания. В същото време водят и до други проявления на стреса – усещане за задух, стягане в областта на гърдите, сърцебиене. В тези случаи е добра идея да си помогнем с успокояващите сили на природата. Екстрактите от мента, валериана, маточина, пасифлора, лавандула са в състояние бързо да облекчат напрежението и придружаващите го симптоми. Важно е да отбележим и че постигайки нужната ни релаксация през деня, вероятността да заспим по-лесно и да не се будим през нощта се повишава. Те са отлично допълнение и към вече споменатите магнезий и витамин B6. Добри примери за добавки са:

При паник атаки

Паник атаките са сериозен проблем, който изисква намесата на специалист. Възможно е той да предпише лекарства или конкретни техники за успокояване. Що се отнася до хранителните добавки, отличен избор е Natural Factors Rhodiola Златен корен при тревожност и паник атаки 150 мг х 60 капсули. Тя помага и при силен стрес, тъй като нормализира нивата на хормона на стреса – кортизол, в организма. Също така подпомага за поддържането на нормалните нива на енергията, на физическото и психическото състояние.

При проблеми с концентрацията

Ако стресът и напрежението ни причиняват и затруднения с концентрацията, то чудесен избор са хранителните добавки с екстракт от гинко билоба. Те подпомагат още сърдечно-съдовата и нервната система, облекчават и шума в ушите. Добри примери са:

В този случай също можем да си помогнем с хранителни добавки, съдържащи витамини от група B, които благоприятстват нервната система:

При стомашни проблеми и гадене

Не са малко и хората, страдащи от така наречения нервен стомах. При тях стресът и напрежението лесно водят до стомашни спазми, запек или диария. В този случай могат да ни помогнат пробиотици като Omni Biotic Stress Repair Синбиотик за чревен комфорт при стрес 3 гр 28 сашета.

Стресът и напрежението, засягащи нервната ни система, могат да доведат и до гадене. В този случай на помощ ни е успокояващото стомаха действие на джинджифила, което можем да комбинираме с витамин Б6 и/или куркумин, подобряващи състоянието на нервната система:

При главоболие

Едно от най-честите проявления на стреса и напрежението е главоболието. Приемът на средства с билкови екстракти, успокояващи нервната система, може да помогне и с болката в главата, но ефектът ще се забави. Ако не искаме да търпим, едни от най-бързо действащите обезболяващи за случая са:

За справяне със стреса помага и позитивното мислене, повече за него в статията - Как позитивното мислене подобрява здравето ни.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.