Кои са най-важните витамини, минерали и микроелементи за кърмачките

Кои са най-важните витамини, минерали и микроелементи за кърмачките

Повечето от нас съзнаваме колко важен е начинът ни на хранене и това какви витамини и минерали приемаме, докато сме бременни и кърмим. Когато бебето се появи на белия свят обаче, новите задължения и безсънието ни връхлитат и понякога забравяме да следим за здравословната си диета.

Затова е много важно постоянно да си напомняме, че през периода на кърменето е необходимо да се храним здравословно, приемайки ключовите за нашето и здравето на детето витамини, минерали и микроелементи. В някои случаи се налага да включим в режима си и специализирани хранителни добавки за кърмачки, но само след консултация с лекар.

В днешната статия ще разгледаме какво да консумираме и какво да избягваме, докато кърмим детето си.

Витамин А

Най-важното, което е добре да знаем за витамин А е, че е:

  • ключов за правилното развитие на бебето и за доброто здравословно състояние на майката;
  • мастноразтворим, така че не бива да прекаляваме с приема му, защото това може да доведе до пренасищане и проблеми за двата организма.

Витамин А играе съществена роля за здравето и нормалната функция на кожата, меките тъкани – включително формиращите скелета, зъбите и лигавиците, на зрението.

Отлични хранителни източници на този витамин са морковите, пъпеша, кайсиите, зимната и обикновената тиква, сладките картофи, броколите, спанакът и грейпфрутът.

B комплекс

Б групата включва редица витамини, шест от които са изключително важни по време на кърменето. Достатъчният им прием от майката спомага за увеличаване на количеството на млякото й, осигурява жизненост, енергия и защита от много здравословни проблеми. Тези
6 витамина са:

  • B1 (тиамин) - спомага за преодоляване на следродилната депресия и подобрява имунитета. Съдържа се в големи количества в зърнените култури, ядките, семената, граха, пъстървата, сьомгата, рибата тон, свинското месо, черния дроб;
  • B2 (рибофлавин) – благоприятства растежа на клетките, енергийния метаболизъм и общото здраве. Можем да си го набавим чрез бирена мая, черен дроб, сладък или лют червен пипер, бадеми, соя, сирена като рокфор, бри и лимбургер, пшенични трици, скумрия, сьомга, пъстърва, сусам;
  • B3 (ниацин) - подпомага правилното действие на храносмилателната и нервната система, детоксикацията на черния дроб и производството на важни хормони и невротрансмитери. Съдържа се в сьомгата, скумрията, рибата тон, пилешкото, пуешкото, нетлъстото свинско, в говеждото, телешкото, в зеления грах, в чията, слънчогледовите и тиквените семки, сусама, гъбите Шийтаке, авокадото, аспержите;
  • B6 (пиридоксин) – бременността и кърменето в много от случаите причиняват недостиг на този витамин в майчиния организъм, което води до нуждата да се приема под формата на хранителна добавка. Витамин Б6 отговаря за синтезирането на хемоглобин, аминокиселини, серотонин, допамин, наличието му е важно за правилното развитие на мозъка, психиката и имунната система. Можем да си го набавим и чрез консумация на птиче месо, риба, яйца, зърнени храни, ядки, леща, соя, банани картофи, авокадо, черен дроб, слънчогледови семки;
  • B9 (фолиева киселина) – участва във формирането на кръвните телца, благоприятства нормалната работа на мозъка и спомага за оптималното усвояване на останалите Б витамини. Можем да си го набавим чрез броколи, карфиол, брюкселско зеле, боб, леща, семена, ядки, аспержи, черен дроб, розмарин, босилек, авокадо, рукола, банани, домати, зеленолистни зеленчуци, червено цвекло, моркови, бамя, нахут;
  • B12 (кобаламин) – недостигът му е в състояние да доведе до анемия и забавено физическо развитие на бебето. Съдържа се основно в рибата, месото, яйцата и млечните продукти. Препоръчително е да се приема под формата на хранителни добавки от майки вегетарианки и вегани.

Хубавото при B витамините е, че са водоразтворими, така че спокойно можем да ги приемаме чрез хранителни добавки, без да се притесняваме от предозиране в организма ни и в кърмата. В случай че приемем повече от необходимото ни, те се отделят от тялото, а не се задържат в мастните ни клетки.

Витамин C

Всеизвестен факт е колко важен е витамин Ц за здравето ни. Благоприятства имунната и сърдечно-съдовата система, има силно антиоксидантно действие, намалява риска от инфекции, подпомага усвояването на желязото, спомага за формирането на колагена, аминокиселините, невротрансмитерите. Според някои проучвания през периода на кърменето предпазва и от развитие на мастит.

Витамин C можем да си набавяме чрез повечето плодове и зеленчуци, като най-голяма е концентрацията му в цитрусите, които обаче е препоръчително да избягваме, защото са в състояние да доведат до колики при бебетата. Бихме могли съвсем спокойно да го приемаме и под формата на хранителни добавки, тъй като не съществува риск концентрацията му в кърмата да надхвърли необходимото ниво.

Витамин D

Витамин Д е един от най-често предписваните под формата на хранителна добавка за кърмачетата и техните майки. Основният му източник е слънцето, но тъй като през първите месеци от живот на детето защитната функция на кожата му е недоразвита, продължителното излагане под слънчевите лъчи е противопоказно.

Някои храни също съдържат витамин D – риба, месо, яйца, млечни продукти, но консумацията им често не успява да компенсира недостига, причинен от бременността и кърменето. Витамин Д е изключително важен за имунитета и за нормалния метаболизъм на калций в организма.

Подходяща хранителна добавка с този витамин за кърмачки е Jamieson Натурален витамин D капки 400IU 11.7 мл, който може да бъде приеман и директно от бебето при лекарско предписание.

Витамин Е

Витамин Е е мощен антиоксидант – подобно на витамин Ц, и предпазва тъканите от свободните радикали. Освен това подпомга имунната система и играе ключова роля в образуването на червените кръвни телца. Храните богати на витамин E са бадеми, спанак, авокадо, сладки картофи, пъстърва, зехтин, пшеничен зародиш.

Важно е да имаме предвид, че този витамин е мастноразтворим и предозирането му може да доведе до проблеми.

Витамин H (биотин)

Биотинът е изключително необходим за организмите на майката и кърмачето витамин. Предпазва бебето от обриви, грижи се за доброто състояние на косата и ноктите, оказва защита от развитие на диабет и депресия. Тъй като тялото ни не може да го произвежда само, е необходимо да си го набавяме чрез храни като яйца, бадеми, фъстъци, карфиол, сирене, гъби, спанак.

Желязо

Недостигът и неоптималното усвояване на желязото в организма може да доведе до анемия. То е и изключително важен елемент за правилното изграждане на мозъка и имунната система. Желязо можем да си набавяме чрез консумацията на спанак, миди, риба, червено месо, черен дроб и черен шоколад. Важно е още да знаем, че някои храни и напитки – млечните продукти, кафето, чаят, са в състояние да нарушат усвояването му от организма, затова е добре да успяваме да съхраним баланса в диетата си.

Йод

Йодът представлява важен за тялото ни микроелемент, който обичайно играе ключова роля за благосъстоянието на щитовидната жлеза. При кърмене обаче йодните съединения в тъканите на женската гръд също придобиват голямо значение. Недостигът на йод е в състояние да намали производството на кърма. Затова е препоръчително да консумираме храни, богати на този микроелемент, каквито са морските дарове, водораслите, яйцата, картофите, ягодите, млчните продукти, както и йодираната трапезна сол.

Калций

Калцият е ключов за здравината на костите и зъбите, за нормалната функция на сърдечно-съдовата система, за мускулните съкращения, нервната трансмисия, за кръвосъсирването и секрецията на определени хормони. В случай че майката не успява да си го набавя в достатъчни количества, то той се извлича от нейните кости и зъби, за да премине в бебето чрез кърмата, а това може да доведе до кариеси при жената и други проблеми.

Храните, съдържащи големи количества калций, са млечните продукти, чията, маковото семе, сусамът, бобът, лещата, спанакът.

Магнезий

Магнезият подобрява съня, действа успокояващо на нервната система и благоприятства състоянието на мускулите. Способен е да помогне за бързото преодоляване на следродилната депресия, да подобри съня на майката и дето. За съжаление, този минерал се съдържа в много храни, но в малки количества. Примери за това са бадемите, броколите, пълнозърнестите храни, бобовите култури.

Често, въпреки редовната им консумация, приемът на магнезий е недостатъчен за тялото – особено при кърмене, когато от минерала се нуждаят два организма. В тези случаи лекарите обикновено предписват хранителни добавки.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са изключително важни за изграждането на имунитета, за зрението и за правилното мозъчно развитие на бебето. Приемът им действа благоприятно още на сърдечно-съдовата система. Тъй като организмът ни не е в състояние да ги произвежда, е препоръчително майката да ги приема чрез храни като сьомга, орехи, риба треска, авокадо, ленено семе, тиква, соя, млечни продукти, яйца, бобови и зърнени култури. В случай че това не е достатъчно, е хубаво да използва и хранителни добавки.

Цинк

Цинкът е изключително важен минерал за организма на кърмачето. Той участва в изграждането на клетките и на ДНК-то, в растежа на тъканите, в изграждането на силна имунна система, в метаболизма на много други хранителни вещества. Особено необходим е и за нормалното мозъчно развитие. Едни от най-богатите на цинк храни са червеното месо, стридите, кашуто, бобът, нахутът, бадемите и тиквените семки.

Хранителни добавки за кърмачки

Както вече стана ясно, майчиният организъм се нуждае от голямо разнообразие от витамини, минерали и микроелементи, докато кърми, за да осигури правилно развитие и здраве на детето, а и на себе си. Понякога обаче дори правилният начин на хранене не успява да ги осигури и лекарите предписват различни хранителни добавки. Те най-често са специализирани мултивитамини за кърмачки, които включват необходимите елементи в най-подходящата за случая пропорция. Сред най-разпространените и предпочитани са:

Още препоръки за диетата на кърмачките

  • В периода на кърменето не е препоръчително да подлагаме организма си на тежки и ограничаващи диети, тъй като все още се нуждаем от хранителни вещества, достатъчни за два организма;
  • Добре е да намалим консумацията на кафе и чай, за да предпазим детето превъзбуда и безсъние;
  • Хубаво е да не пушим и да не пием алкохол;
  • Важно е да наблюдаваме реакциите на бебето към различните храни, които консумираме. В случай на стомашни проблеми е хубаво да разберем кои неща от менюто ни ги причиняват и да спрем консумацията им.

Още полезни съвети във връзка с кърменето и това как да улесним този период от живота си, можете да откриете в статията „Как да се насладим по-лесно на кърменето“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.