Как да се насладим по-лесно на кърменето

Как да се насладим по-лесно на кърменето

От почти 3 десетилетия насам първите дни на август протичат под знака на „Световната седмица на кърменето“, отбелязвана в десетки държави по цялата Земя. Целта на инициативата е да ни припомня колко важен е процесът на хранене на бебето от майчината гръд, да стимулира все повече жени по света да избират именно него за своите рожби.

Кърменето сближава майката и детето, осигурява усещане за спокойствие и защита на бебето, стимулира имунитета му, намалява коликите, повръщането, опасността от развитие на диария и пневмония. Естествената кърма съдържа особено важни през първите месеци от живота на бебето микроелементи, които не могат да бъдат приети по друг начин. Освен това кърменето защитава майката от инфекции, редуцира риска от рак на гърдата и стимулира производството на хормони, които подпомагат по-бързото и нормално свиване на матката след раждането. По тези и още ред причини храненето на детето от майчината гръд е толкова необходимо и важно.

Способността да кърми детето си е заложена в природата на всяка жена, за което свидетелства и естественото потичане на млякото скоро след раждането. Въпреки това този процес може да затрудни някои дами – особено по-неопитните. За щастие, в днешно време съществуват редица продукти и приспособления, които улесняват кърменето. С тяхна помощ можем спокойно да се наслаждаваме на времето с бебето и дори да го използваме за почивка в динамичното ни ежедневие на млади майки.

Мехлеми

Препоръчително е да започнем със специалните грижи за тялото си още по време на бременността. По този начин ще си осигурим комфорт както през тези 9 месеца, така и през следващите поне 6, изцяло посветени на кърменето (според препоръките на Световната Здравна Организация).

За целта е добре да се доверим на продукти като Масажното масло за гърди Weleda Mama, което се отличава с двоен ефект:

  • по време на бременността облекчава напрежението в гърдите;
  • през периода на кърмене оказва стимулиращо действие на притока на кърма.

Кърменето понякога е свързано и с дискомфорт, изсушаване на кожата, водещо да напукване, наранявания поради неправилно сучене от страна на бебето. За справянето, а и за предпазването от подобни проблеми служат мехлеми като:

Друг често срещан проблем при кърмачките е инфекцията на млечните жлези, известна като мастит. Най-разпространените причини са две:

  • запушване заради застояло неизцедено мляко;
  • попаднали в жлезите бактерии.

При подобно състояние е препоръчително кърменето да продължи, но да се потърси лекарски съвет какви мерки да предприемем. Обикновено се препоръчват масажи и редуване на топли и студени душове, които подобряват кръвообращението и спомагат за редуциране на болката. Много подходящи са и хомеопатични средства като Heel Лимфомиозот 50 таблетки, които спомагат за отпушване на млечните жлези.

Подплънки за кърмачки

Колкото повече кърмим бебето си, толкова по-силен става и потокът на нашата кърма. Следователно през първите дни след раждането, когато тепърва започваме този процес, млякото ни може и да е в по-малки количества и да не ни създава проблеми като неволно изтичане, намокряне и изцапване на дрехите. Въпреки това е препоръчително багажът ни за родилното да включва подплънки за кърмачки, така че да сме сигурни, че ще изглеждаме чудесно в деня на изписването.

Подплънките се изработват от нежен и силно абсорбиращ материал и се поставят директно върху зърната, като след това се обличат сутиена и дрехите. Целта им е да предпазват облеклото ни от намокряне от капещата кърма. Освен това защитават зърната от търкане в понякога грубата материя на дрехите ни и са подходящи при свръхчувствителност на зърната.

Чудесен вариант са разфасовките от 60 и 30 броя с антибактериалните подплънки на Chicco. Те са полезни не само от естетическа гледна точка, но и подпомагат възстановяването от инфекции, дразнения и болки в зърната, тъй като предпазват от развитието на бактерии.

Отличен избор са и Подплънките за кърмачки Bella Mamma, които също се предлагат във варианти от 30 и от 60 броя. Те са изключително тънки и почти невидими под дрехите, като разполагат и със самозалепваща се лента, която подпомага за по-стабилното им прикрепване. Подобни на тях са Lansinoh Laboratories Подплънки за кърмачки 60 бр, чието предимство са индивидуалните опаковки на всяка подплънка, което ги прави удобни за пренос в дамската чанта.

Протектори за зърна

Докато подплънките предпазват зърната ни през времето, когато не кърмим, протекторите играят ключова роля по време на храненето на бебето. Сред кърмачките са често разпространени проблеми като болка в зърната при кърмене, драскотини и ранички по зърната заради неправилно сучене от бебето, инфекции. Колкото и учудващо да е обаче, сред най-ефективните начини за справяне с тях е самото кърмене. Именно протекторите за зърна облекчават дискомфорта, причинен от тези проблеми, и ни помагат да продължим с естественото хранене на детето.

Протекторите наподобяват формата на зърното и имат малка дупчица, така че да пропускат млякото. Те са така разработени, че да наподобяват до максимална степен усещането за истинска гърда, за да не причинят отказ на бебето да се храни директно от зърната на по-късен етап. Материалите, от които се изработват обикновено, са каучук и силикон.

Каучуковите протектори са по-непредпочитаният вариант, тъй като се амортизират много бързо и се налага често закупуване на нови. Освен това са склонни да задържат замърсявания. Чудесен избор, от друга страна, са силиконовите протектори, които не съдържат бисфенол А. Те са без аромат и обикновено са толкова тънки, че бебето почти не усеща разликата. Добри варианти са:

Много важно при избора на протектори за зърната ни е да обърнем внимание и на размера. Повечето марки разполагат с варианти за малки и големи зърна, като някои имат и за средни/стандартни, както е в случая с Авент.

Помпи за кърма

Един от най-важните аксесоари за кърмещите майки е помпата за кърма. Ползите от нея са много:

  • в дните след раждането подпомага стимулирането на притока на кърмата;
  • служи за изцеждане на излишната кърма, като така предпазва майката от дискомфорт и инфекции;
  • служи за изцеждане на кърма, която да бъде складирана за моменти, в които майката е далеч от детето;
  • помага при храненето на недоносени и затрудняващи се да сучат бебета;
  • съдейства при наличието на здравословни проблеми при бебето или майката, които възпрепятстват нормалното кърмене.

Кърмата би могла да се изцежда и с ръка, но това е далеч по-трудно и времеемко от употребата на специализиран уред. Помпите за кърма се делят на два основни вида – механични (ръчни) и електрически.

И двата вида функционират на основата на вакуум, чрез който кърмата бива изпомпвана. Механичните уреди обикновено разполагат с гумен накрайник, който чрез стискане с ръка спомага за извличането на млякото. Тези варианти обикновено са по-икономични и леки, но изискват отделянето на повече време и енергия. Чудесни примери за механични помпи за кърма са:

Що се отнася до електрическите помпи, те изискват малко по-солидна инвестиция – от 100 до към 200 лева. За сметка на това получаваме бързо и удобно изцеждане. Освен това повечето от тези уреди работят напълно безшумно, което позволява спокойното им използване дори докато бебето спи. Качествени и лесни за употреба варианти са:

Пликове, контейнери и шишета за кърма

Както вече споменахме, сред необходимите аксесоари за кърмачките са и пиковете, контейнерите и шишетата за съхранение на кърма. С тяхна помощ спокойно можем да складираме млякото си в хладилника – до 48 часа, и във фризера – до 6 месеца. В случаите със замразена кърма е добре да имаме предвид, че има два препоръчителни начина за нейните размразяване и употреба:

  • бавно размразяване в хладилник, като тогава кърмата може да се консумира до 24 часа след преобразуването й в течна форма;
  • бързо размразяване на стайна температура, след което е препоръчително млякото да се изпие до 2 часа.

Специално предназначените за кърма пликове и контейнери са изключително удобни, тъй като разполагат с място за записване на датата на изцеждане. Освен това са изработени от безвредни материали, които не повлияват на качествата на кърмата. За това могат да служат и някои шишета, които впоследствие да помогнат и в храненето на бебето. Контейнерите и подходящите шишета често се предлагат в комплект с помпите за кърма. Разбира се, бихме могли да използваме за съхранение и всяко шише, предназначено за новородени бебета.

Що се отнася до пликовете, отлични варианти са:

Билкови отвари и хранителни добавки за повече кърма

Освен помпите за кърма и мехлемите друг ефективен способ за стимулиране на кърмата са някои билкови отвари и хранителни добавки за кърмачки. Те съдържат напълно безвредни за бебето билкови и растителни екстракти, увеличаващи производството на кърма.

Отличен пример е Weleda Mama Чай за кърмачки, който също така действа релаксиращо на храносмилателните системи на майката и детето. Чаят се отличава със своята специална формула със семена от копър, анасон, замбун и листа от лимонова върбинка, чиито прием води до повишаване на нивата на естрогена, окситоцина и пролактина – хормони, водещи до увеличаване количеството на майчиното мляко.

Добър пример е и хранителната добавка на Евофарма Tilman Lactil за стимулиране на кърменето 56 капсули, чиято формула включва комбинация от екстракти от анасон и копър и влияе по подобен на чая начин. Интересно е да отбележим и че този продукт успява да придаде лек анасонов аромат на майчиното мляко, който подтиква бебето да суче.

Предполагаме, че ще ви е интересно да прочетете и статията ни „Кои са най-важните витамини, минерали и микроелементи за кърмачките“, в която разглеждаме препоръчителните за прием от кърмачките храни и хранителни добавки.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.