Кои са първите симптоми на рак на маточната шийка?

Кои са първите симптоми на рак на маточната шийка?

Ракът на маточната шийка е втория по разпространение карцином сред жените - след този на гърдата, по целия свят. Той засяга голяма част от дамите над 30-годишна възраст и е възможно да доведе до фатален край. Въпреки това навременно взетите мерки могат да доведат до неговото успешно лечение. Съотношението между смъртността и преживяемостта до голяма степен се определя от степента на профилактиката и от навременното установяване на първите най-ранни симптоми.

Кои са ранните признаци за рак на маточната шийка?

За съжаление, много от първите симптоми при карцином на матката се проявяват твърде късно. Затова и редовната цитонамазка е най-добрият, лесен и достъпен начин за установяване наличието на проблем. Въпреки това е добре да следим и за проявата на тези първи симптоми:

Болка ниско в таза (кръста)

Това е един от първите характерни симптоми за състоянието. Често може да бъде сбъркан с друг тип неразположение, поради което много дами го подминават.

Болка по време или след полов акт

Този първи симптом със сигурност би разтревожил всяка жена. Макар и да съществуват много други възможни причини за болката, във всяка ситуация е повод за посещение при гинеколог.

Вагинално кървене по време или след полов акт

Кървенето е първи симптом, който трудно бихме могли да подминем с лека ръка. Ако то ни споходи в подобна неочаквана ситуация, е добре спешно да потърсим медицинска помощ.

Вагинално кървене по време на доказана менопауза

Полезно е да отбележим, че ракът на шийката на матката е най-разпространен сред дамите, навлезли в периода на менопаузата. В случай че сте сред тях и забележите вагинално кървене, то това може да е красноречив първи симптом за рак на шийката на матката.

Вагинално кървене между менструациите

Този тип потичане на кръв е още един от първите симптоми за рак на шийката на матката. Разбира се, причината за неразположението може да бъде съвсем друга, но е важно да се консултирате с лекар.

Необичаен вагинален секрет

Под необичаен вагинален секрет разбираме субстанция с водниста или дори кървава консистенция, която мирише неприятно.

Болезнено уриниране

Болката по време на уриниране може да е сред първите симптоми за уроинфекция, но е и сред първите симптоми при карцинома на матката. Затова и при всяко здравословно неразположение е препоръчително да се потърси медицинска помощ с цел установяване на конкретния проблем и назначаване на адекватно и своевременно лечение.

Какви са причините за рак на шийката на матката?

Причините и рисковите фактори за развитие на заболяването са много. Сред тях са:

Човешки папиломавирус (HPV)

Основната причина за развитие на рак на шийката на матката обикновено е заразата с вируси. Най-често това е човешкият папиломен вирус, известен като HPV.

В много от случаите потърпевшата се заразява в периода от 20 до 30-годишна възраст, но болестта остава незабелязана с години. Това се случва най-вече чрез полов акт без предпазни средства. Вирусът се предава чрез контакт с кожата на гениталиите. Много по-трудно е това да се случи посредством семенна течност, слюнка или кръв.

Тук е важно да отбележим, че и мъжете могат да се заразят с вируса и да го пренесат на следващата си интимна партньорка.

Попаднал в женското тяло, HPV атакува кожните и лигавичните клетки на шийката на матката. Макар и първо да се проявяват леки симптоми за проблем, те бързо изчезват и е възможно първите симптоми на рака на шийката на матката да се развият след десетилетия.

Затова и специалистите препоръчват освен редовно вземане на цитонамазка и профилактични изследвания за HPV.

Фамилна обремененост

Според много медицински експерти гените за рак на шийката на матката не се унаследяват.

Ранна бременност

Ракът на шийката на матката често се среща при жени, които стават многодетни майки - на повече от 5 деца. Рискът се увеличава, ако дамата е започнала да ражда в ранна възраст.

Сексуални контакти без предпазни средства и/или честа смяна на партньори

Както вече споменахме, най-сигурният начин за разпространение на заразата е чрез полов акт с преносител на вируса. Това се случва най-вече, ако не бъдат използвани презервативи - особено при честа смяна на интимния партньор.

Дългосрочен прием на противозачатъчни

Според някои изследвания честият прием на орални контрацептиви е в състояние да повиши риска от онкологичното заболяване.

Herpes Simplex Тип 2

Освен заразата с човешкият папиломен вирус и тази с Herpes simplex вирус тип 2 може да доведе до първите симптоми на болестта.

Полово предавани инфекции ППИ

Сред рисковите фактори са и инфекциите, които се предават по полов път. Сред тях на първо място можем да поставим хламидиите.

Отслабена имунна система

Тъй като развитието на рака обикновено е вследствие на вирус, имунната система играе ключова роля. Естествените защитни сили на организма са в състояние да противодействат на заразата, но ако имунитетът е разклатен, това не е възможно. Добре е да споменем, че съществува и ваксина срещу рак на шийката на матката, като тя може да бъде поставена преди първия полов акт на момичето.

Нездравословен начин на живот и/или наднормено тегло

За развитие на симптомите допринасят още нездравословното хранене, хроничният стрес, преумората и наднорменото тегло.

Тютюнопушене

Пушенето на цигари повлиява негативно на цялостното здраве на човека. Затова и прави организма по-податлив на развитието на рак.

Как се диагностицира рак на шийката на матката?

За установяване на проблема се използват следните диагностични методи:

  • цитонамазка - това е изследване с приблизително 50% специфичност, което може да покаже дали са налични абнормни промени в клетките на маточната шийка;
  • хистероскопия - това е напълно безопасен ендоскопски метод под формата на неинвазивна операция. При него чрез хистероскоп - специален уред с малка камера, се проверява състоянието на маточната шийка;
  • ехография - извършва се посредством безвредни ултразвукови лъчи, чрез които е възможна визуализацията на женските органи като матката на екран в по-големи размери;
  • биопсия - това е изследване, при което се взема проба от засегнатото място и тя се преглежда с помощта на колпоскоп. Този уред позволява увеличение с до 50 пъти, като така пробата може да бъде огледана в детайли;
  • компютърна томография - това е образно изследване, спомагащо установяването на проблема;
  • ядрено-магнитен резонанс - при този тест се използва уред, излъчващ силни магнитни и радиовълни. Чрез тях се получава снимка, спомагаща за разчитане на проблема;
  • венозна урография - това е още един популярен метод за поставяне на диагноза;
  • лимфография - помага за установяване наличието на метастази и степента на увреждане на другите органи в съседство.

Какво е лечението при рак на маточната шийка?

При установяване на първите симптоми и предприемане на навременни мерки лечението е напълно възможно. То може да се проведе чрез:

Оперативен метод

В случай че ракът все още не е засегнал други органи и тъкани освен маточната шийка, са възможни следните оперативни интервенции:

  • конизация - чрез нея се премахва цялото количество засегната тъкан;
  • LEEP - прилага се при микроинвазивен рак. Представлява пускане на електрически ток, който премахва засегнатата тъкан;
  • хистеректомията - премахват се тялото и шийката на матката;
  • радикална трахелектомия - премахва се шийката, но матката се запазва.

В случай че карциномът е засегнал и други тъкани и органи, обикновено се прилага екзентерация. Премахват се матката, влагалището, долното дебело черво, ректумът и/или пикочният мехур, в случай че при тях се наблюдават ракови клетки дори след преминала лъчетерапия.

Химиотерапия

При химиотерапията се цели унищожаване на раковите клетки чрез определени медикаменти. При първи симптоми това лечение често се съчетава с лъчетерапия и води до положителни резултати.

Лъчетерапия

При лъчетерапията се употребява силно лъчение, чрез което се унищожават засегнатите клетки. Възможно е този метод да бъде комбиниран с някой от гореизброените за още по-добър резултат.

Какво трябва да е храненето при рак на маточната шийка?

Преминаването към здравословен хранителен режим е сред ключовите стъпки не само за превенция, но и за лечение на заболяването. Освен това намалява шанса от рецидив.

Препоръчителни са храни с много витамини и минерали, както и алкално заредените. Такива са плодовете и зеленчуците като лимони, кокос, ананас, моркови, цвекло и много други.

В същото време е добре да се ограничат захарта и месата, за които е известно, че съдържат голямо количество хормони. Препоръчително е да се избират месни продукти с произход от ферми със сертификат за биопроизводство.

Сред противопоказните храни са още съдържащите консерванти, оцветители, голямо количество сол и вредни мазнини. Добре е да се избягват полуфабрикатите и другите преработени храни.

Важен е и приемът на възможно най-много вода, поддържаща организма жизнен и хидратиран.

Погрижете се за Вашето женско здраве с висококачествени лекарства и добавки за жени на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Рак на гърдата: симптоми и превенция

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.