Кои са симптомите на ендометриоза?

Кои са симптомите на ендометриоза?

Ендометриозата е здравословен проблем, за който мнозина не знаят много, преди да ги сполети. Интересен факт е, че приблизително една от десет жени в репродуктивна възраст страда от заболяването. За съжаление, ендометриозата е нелечима, но с адекватно лечение симптомите и усложненията могат да бъдат сведени до минимум.

Често симптомите на ендометриозата са грешно приписвани на по-тежък менструален цикъл. Това значително забавя поставянето на диагнозата и началото на лечението. Не допускайте това да се случи и с Вас. Запознайте се подробно с болестта и потърсете медицинска консултация и при най-малкото съмнение за наличието й.

Какво е ендометриоза?

Ендометриозата представлява нелечим гинекологичен проблем, който не застрашава живота. Характеризира се с разпростиране на тъканта, изграждаща лигавицата на матката, извън обичайното й местоположение. Това разпространение може да започне във всеки един момент след настъпване на месечния цикъл, като според някои теории то е предопределено още при ембрионално развитие.

Под влиянието на хормоналните пикове по време на менструалния цикъл ендометриозните огнища стават по-големи и кървят. Това води до обилно кръвотечение и непоносими болки по време на менструация. Освен това организмът бива подложен на непрекъснат възпалителен процес, който може да доведе до болезнени сраствания и сериозни усложнения.

Под влиянието на този проблем засегнат бива и яйч­ни­­ковият резерв, като количеството на яйцеклетките намалява. В същото време имунитетът отслабва, забременяването става по-трудно, а при някои дами невъзможно без медицинска намеса.

Какви са стадиите на ендометриозата?

Спрямо прогресирането на заболяването то се дели на 4 стадии:

  1. Минимален - лезиите все още са малки по брой, размер и разпространение. Обикновено се срещат в областта на таза или корема. Съединителна тъкан липсва или е много малко.
  2. Лек - броят на лезиите се увеличава, като същевременно навлизат в тъканта и може да се формира съединителна тъкан.
  3. Умерен - огнищата са много и стават все по-дълбоки. В някои случаи се формират и кисти на единия или и на двата яйчника, като размерът им е малък. Появяват се и големи по площ сраствания.
  4. Тежък - характерни са много на брой дълбоки огнища, както и плътни сраствания. Към тях се прибавят големи кисти на яйчника или яйчниците.

Важно е обаче да отбележим, че не всяка жена преминава през всички стадии. Понякога е възможно заболяването да регресира дори без лекарска намеса.

Какви видове е ендометриозата?

Полезно е да знаем и какви са видовете ендометриоза. Всички тях открийте в МКБ N80. Едни от най-разпространените са:

Повърхностна

В тази ситуация ендометриалната тъкан се разпростира към перитонеума. Той представлява тънка мембрана, покриваща таза и корема. Това е най-леката възможна форма на ендометриозата.

Ендометриозни кисти на яйчниците

Възможно е заболяването да засегне и единия или и двата яйчника. В този случай там се образуват кисти, съдържащи кръв. С течение на времето тя става по-гъста и тъмна, придобивайки кафяв цвят и консистенция на течен шоколад.

Възможно е това състояние да остане безсимптомно с години, но при спукване на някоя киста болката е много силна. В същото време нарастващите им размери все повече притискат яйчника, което може да предизвика дисфункцията му и хормонални проблеми. В резултат на това забременяването става много трудно дори при инвитро процедури.

Дълбока

Това е една от най-тежките разновидности на ендометриозата. В този случай тъканта е навлязла в органите вътре в тазовата кухина или извън нея. Наблюдават се сериозни сраствания и хронични възпалителни процеси. В същото време обаче симптомите често отсъстват или се наблюдават слаби симптоми, които не предизвикват смущение. Така лечението се забавя и е възможно проблемът да се разрасне до степен, при която дори успехът от хирургическата намеса е труден за постигане.

В редки случаи това състояние налага отстраняването на матката или на бъбрек.

Какви са симптомите на ендометриоза?

Макар и в много случаи симптоми да липсват, съществуват някои характерни за състоянието симптоми. Тези симптоми често са свързвани и с други неразположения, поради което е важно да вземем навременни мерки и при най-малко съмнение. Неглижирането на симптомите може да бъде опасно за здравето ни.

Сред основните симптоми са:

Инфертилитет

Този проблем невинаги води до безплодие, но статистиките показват, че възпрепятства забременяването при приблизително 35-50% от засегнатите. Много често жените разбират за своята ендометриоза при продължителен неуспех в опитите за забременяване.

Болка

Болката е сред най-характерните симптоми в случая. Този симптом може да засяга различни части от тялото и да се проявява в различни моменти.

Дисменорея

Под дисменорея се разбират силните болезнени усещания по време на месечния цикъл. Те обхващат таза, гърба, корема. Възможно е да започнат няколко дни преди настъпване на менструацията.

Диспареуния

Диспареунията представлява болезнен полов акт при дамите. Състоянията, характеризиращи се с този симптом са много, но във всеки един случай е важно да се потърси консултация с гинеколог.

Тазова

Когато засегната е областта на таза, симптомът е най-силно изразен именно там. Важно е да отбележим, че е възможно тази болка да бъде постоянна, а не само в периода на месечния цикъл.

Коремна

В други случаи болката засяга основно корема. Усещат се спазми, наподобяващи тези при менструация.

Хронична умора и/или чести главоболия

Под влиянието на заболяването имунитетът отслабва. Освен това непрекъснатите възпалителни процеси в тялото водят до хронична умора, а понякога и до главоболия.

Гастроинтестинални нарушения по време на менструация

Възможни са и симптоми, засягащи стомашно-чревния тракт. Такива са запекът и диарията, които се наблюдават най-често през дните на менструацията. Възможна е и болка при дефекация.

Дизурия

В някои случаи нарушено е уринирането. Съпътстващ симптом е болката при уриниране.

Чести инфекции в половата и отделителната система

Тъй като имунитетът отслабва, тялото е изложено на по-висок риск от инфекции на половата и отделителната система. В случай че страдате от чести стомашни или пикочно-полови проблеми, е добре да се изследвате и за ендометриоза.

Какви са причините за ендометриоза?

Конкретна и ясна причина за развитието на проблема все още не е установена. Въпреки това са известни определени фактори, повишаващи риска от проявяване на симптомите. Сред тях са:

Ретроградна менструация

При това състояние менструалната кръв, намираща се в ендометриалните клетки, се връща в тазовата кухина, а не напуска тялото. Така тези клетки се закрепват за тазовите стени и органи и започват да наедряват. Впоследствие при менструация кървят.

Следоперативни сраствания

Понякога в причина за развитие на проблема се превръщат срастванията след хирургически разрези. Примери за подобни операции са цезаровото сечение при раждане и хистероктомията.

Превръщане на перитонеални клетки в ендометриозни

В някои случаи под влиянието на хормонални промени в тялото перитонеалните клетки се превръщат в клетки, приличащи на ендометриозните.

Превръщане на ембрионални клетки в ендометриозни

Възможно е още стволовите (ембрионални) клетки да се трансформират в ендометриозни. Причина за това се оказват високите нива на естрогена.

Как се поставя диагноза “ендометриоза”?

Съществуват различни методи за диагностициране на заболяването. Сред тях са:

Лапароскопия

Това е най-сигурният начин за доказване на ендометриоза при наличие или липса на симптоми. Лапароскопията е слабо инвазивна процедура, при която специалистът вкарва в таза малка камера, наречена лапароскоп. За целта е необходимо извършването на малък разрез. По този начин тазовите органи могат да бъдат прегледани възможно най-обстойно.

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

Чрез ЯМР се проследява формирането на лезии и сраствания в органите, разположени в корема и таза.

Ултразвукова диагностика (УЗД)

Чрез ултразвука се преглеждат репродуктивните органи. По този начин може да се установи ендометриоза, придружена от кисти на яйчниците.

Гинекологичен преглед

При по-ясно изразени ендометриозни възли състоянието може да бъде диагностицирано и чрез обикновен гинекологичен преглед. В този случай лекарят напипва или дори вижда възлите.

Какво е лечението при ендометриоза?

Макар и ендометриозата да не може да бъде излекувана напълно, подходящото лечение помага за свеждане на симптомите до минимум.

Видовете лечение включват:

Медикаментозно

За преодоляване на един от най-честите симптоми - болката, обикновено се използват болкоуспокояващи лекарства като:

Възможно е да бъдат назначени още:

  • контрацептиви;
  • хормонална терапия;
  • агонисти и антагонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон.

Хранене

С цел облекчаване на симптомите и стопиране развитието на проблема често се предписва и здравословна диета. В повечето случаи тя включва много плодове и зеленчуци и редуциране приема на захар и бели тестени изделия.

Хирургично

В този случай чрез хирургическа операция се отстраняват израстъци на ендометриума с цел защита на репродуктивните органи. Обикновено по този начин се процедира при желание за забременяване.

Радикално лечение

Възможна е и хистеректомията, но тя се избира като последен възможен вариант, когато проблемът е в твърде напреднал стадий. В този случай се отстраняват матката, маточната шийка, а понякога и яйчниците.

Погрижете се за здравето си с витамини за жени на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Какви са симптомите на киста на яйчниците?

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.