Масло от звездовиден анасон - при кашлица по време и след Covid-19

Масло от звездовиден анасон - при кашлица по време и след Covid-19

Защо кашляме

Кашлицата се разделя на два основни вида:

  • суха кашлица – непродуктивна;
  • влажна кашлица – продуктивна.

Тя най-често е провокирана от дразнение на нервните израстъци на фаринкса, бронхите или плевралния мускул поради навлизане на чуждо тяло в дихателните пътища. Сигналът за дразнението бързо достига до мозъка по нервен път и задейства „защитната“ реакция на организма ни, целяща изхвърляне на чуждото тяло чрез кашляне.

Тази кашлица първоначално е суха и се появява при попадане на прах, вода, храна, бактерии, вируси или други зловредни микроорганизми в дихателните ни пътища. Когато това се случи, чуждите тела се закрепват за лигавицата, като постепенно се избутват от организма чрез ресничките по най-горния й слой.

В случай че става дума за бактерии, вируси и други болестотворни организми, важна роля играе влажната кашлица, при която дихателните пътища произвеждат достатъчно количество течен секрет. Чрез него при отхрачване извеждаме чуждото тяло от организма си по-бързо и лесно. Той се отличава и с бактерициден ефект – изключително важен при наличието на бактерии.

Ако страдаме от инфекция на горните дихателни пътища, но кашлицата ни остава суха, то тя трудно би могла да ги изчисти от навлезлите в тях болестотворни организми. Продължителното наличие на такава непродуктивна кашлица, придружена от висока температура, е в състояние да доведе до възпаление на белите дробове. За да се предпазим от подобно развитие на болестта, се препоръчват лекарствени средства за втечняване на секретите, стимулиране на отхрачването и разширяване на бронхите.

Ковид-19 и кашлицата

В повечето случаи вирусът на COVID-19 попада в организма ни през носа и устната кухина. Той навлизане в клетките ни, където бързо се размножава и започва да се разпространява. Атакува епителните клетки по повърхността на горните дихателни пътища - трахея, бронхи, алвеоли, както и имунните клетки на белия дроб и други. Вирусът на Ковид-19 често уврежда структурите на дихателната система, като е възможно да се насочи и към сърцето, бъбреците, черния дроб.

Междувременно преносителят лесно го разпространява около себе си основно чрез секретите от горните дихателни пътища - носогърлен секрет, слюнка, храчки, при кихане и кашляне.

Както вече споменахме, кашлицата е сред най-ефективните механизми на тялото ни за пречистване на дихателните пътища. Тъй като вирусът на Ковид-19 обикновено засяга именно тях, тя е характерен симптом и при боледуването от него.

Статистиката сочи, че в началото на инфекцията от COVID-19 кашлицата е непродуктивна, а с напредъка на болестта и достигането до пневмония, преминава в продуктивна. Тогава тя обикновено е придружена от бели гърлени секрети.

Силната и продължителна кашлица е в състояние да причини различни усложнения, сред които:

  • конюнктивални кръвоизливи в очната ябълка;
  • остри болки в гръдния кош;
  • назално кървене;
  • точковидни кръвоизливи на лицето, врата и гърдите;
  • гастроезофагеален рефлукс;
  • главоболие;
  • херния ниско в корема (близо до слабините);
  • краткотрайна загуба на съзнание;
  • епилептични припадъци.

За да се предпазим от подобно стечение на боледуването ни от вируса на Ковид-19, е препоръчително да вземем навременни и подходящи мерки.

Как маслото от звездовиден анасон облекчава кашлицата и инфекцията на COVID-19

Mаслото от звездовиден анасон ефективно превръща сухата кашлица в продуктивна, като подпомага втечняването на заседналия жилав секрет, стимулира отхрачващата функция и разширява стеснените от болестта бронхи. В същото време то се отличава с антисептичен ефект срещу бактерии и гъбички и е подходящо за профилактика и лечение при вторични бактериални инфекции, характерни за периода след оздравяване от коронавируса.

Освен това анасоновото масло притежава мощни противовъзпалително, имуномодулиращо и антивирусно действие, което го прави изключително подходящо за лечение на инфекцията, причинена от Ковид-19. За това сочи и изследване*, направено сред 35 пациенти с двустранна пневмония, провокирана от COVID-19. То е проведено от д-р Елеонора Стаменова и екипа на медицински център за белодробни болести и нарушения на съня INSPIRO под ръководството на пулмолога проф. Коста Костов.

Сред симптомите при болните, обект на изследването, са остра кашлица, висока температура, главоболие, ставно-мускулни болки и други. При пациентите, приети за лечение в болница, с постъпването в медицинския център им е назначена терапия с масло от звездовиден анасон. Д-р Стаменова констатира, че в края на престоя им в болницата позитивните резултати от лечението са налице.

При 75% от наблюдаваните пациенти продуктивната кашлица намалява едва 5 дни след началото на лечението с анасоновото масло. Освен това след изписването им от медицинското заведение кашлицата изчезва напълно до месец от началото на третирането с маслото от анасон при 85% от лекуваните.

Д-р Стаменова допълва и че то укрепва лигавичните функция и бариера и подпомага бързото изчистване на дихателните пътища.

Същевременно при пациентите, лекувани извънболнично, вирусната инфекция преминава много по-леко. Благодарение на прилагането на лекарствения продукт с анасоново масло при тях рядко се достига до тежки респираторни усложнения. Д-р Елеонора Стаменова споделя, че тези пациенти съобщават за осезаемо редуциране на мъчителната кашлица и за сравнително бързо възстановяване от болестта. Специалистът допълва още, че етеричните масла се отличават със способността да проникват във вирусните мембрани, разрушавайки ги по-лесно.

В изводите от изследването се констатира също така, че използваният за лечението на наблюдаваните пациенти лекарствен продукт представлява „мощно муколитично средство, което предизвика положителни ефекти върху дихателната система" на инфектираните от COVID-19.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.


* “Клиничен опит с Мукоплант-Анисол при пациенти с продължителен кашличен синдром по време и след инфекция с КОВИД-19”, д-р Елеонора Стаменова, медицински център INSPIRO, списание Инспиро, брой №2/ април 2021 г.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.