Кои са причините за болка в лявото подребрие?

Кои са причините за болка в лявото подребрие?

Областта на лявото подребрие автоматично се свързва със сърцето. Там обаче са разположени и други органи, също толкова ключови за здравето и функциите на нашето тяло.

Кои органи се намират в лявото подребрие?

В човешкото тяло има 12 ребра вляво и 12 вдясно. Съвкупността от тях образува гръдния кош, предпазващ редица органи, намиращи се под него. В лявата му част са разположени:

  • сърцето;
  • левият бял дроб;
  • левият бъбрек;
  • панкреасът;
  • далакът;
  • стомахът.

Затова и сред причините за болка в лявото подребрие могат да бъдат неразположения, засягащи всеки един от тези органи, а и не само.

Какви могат да бъдат причините за болката в лявото подребрие?

Болката в областта на подребрието може да е с различна интензивност според конкретната причина за неразположението. Понякога е съсредоточена на едно конкретно място, а друг път е ирадиираща - разпростира се към рамото, гръдната кост или пояса. Възможно е болката да бъде непрекъсната, краткотрайна или проявяваща се периодично. Понякога е остра, друг път - хронична.

Сред най-разпространените причини за болка в областта на лявото подребрие при човека са:

Травми и фрактури

Широкоразпространена причина е външното травмиране. То може да е вследствие на удар, възможно е да е налична фрактура на ребро, травма на коремните мускули или друга по-лека или сериозна травма в областта. В случая болката обикновено е интензивна и остра. Възможно е да е по-слаба в седнало положение и да се засилва при движение.

Увеличен далак

В нормалното си състояние далакът е с дължина от около 10 см. Той служи за филтрацията на кръвта и изхвърлянето на отпадъчните продукти след това. Далакът подпомага още имунитета. В случай на някои здравословни проблеми обаче размерът му се увеличава и така се затруднява нормалната му дейност.

Обикновено причина за това е отклонение в количеството на червените кръвни телца, което провокира хиперфункция на организма. Резултатът е увеличен далак. На ранен етап рядко се отчитат симптоми, но с напредване на проблема е възможно да се отключи силна болка. Тя обикновено се разпространява и към лявото рамо.

Други характерни признаци са:

  • тежест след хранене с малко храна;
  • анемия;
  • лесно кървене;
  • редовни инфекции.

Абсцеси

Абсцесът е състояние, при което се натрупва определено количество гной в патологично появила се кухина сред тъканите в тялото. Обикновено се причинява от бактериална инфекция, като сред симптомите са:

  • болезнени усещания на засегнатото място;
  • зачервена и топла кожа на мястото;
  • подуване на повърхността;
  • висока температура.

Пример за абсцес в областта на лявото подребрие е абсцес по жлезите, възникнал вследствие на панкреатит.

Панкреатит

Възпалението на панкреаса - задстомашната жлеза, се нарича панкреатит. Причината за появата му обикновено е саморазрушаване на жлезата под въздействието на съдържащите се в нея ензими липаза и трипсин. Тези ензими и придружаващите ги токсини могат да навлязат в кръвообращението, като така нанасят вреда и на други органи, сред които са белите дробове, сърцето, бъбреците.

В медицината са познати две форми на състоянието:

  1. Остра - появява се изведнъж и е животозастрашаваща.
  2. Хронична - в случая болката е силна и постоянна, работата на панкреаса е нарушена, такова е и храносмилането, което води до значителна загуба на тегло.

Стомашни проблеми

Проблемите, свързани с храносмилателната система, също могат да провокират болка в лявото подребрие. Примери за това са газовете в червата, стомашните киселини и гастритът.

Киселини

Киселините при възрастните хора, наричани още гастроезофагеална рефлуксна болест, са здравословен проблем, който засяга мнозина. Той се свързва с неизправност във функцията на гастроезофагеалния сфинктер, който в нормалния случай не позволява на стомашните киселини да се връщат нагоре към хранопровода. Когато той не се затваря добре или се отваря твърде често, стомашните киселини поемат към хранопровода и гърлото.

Това предизвиква парене, а понякога дори болка.

Гастрит

Гастритът е възпаление или ерозия на лигавицата на стомаха. Понякога се проявява неочаквано, а друг път се развива като хронично заболяване. Води до болезнени усещания, гадене, оригване, подуван, къркорене в червата, лошо храносмилане, а понякога дори до повръщане.

Заболявания на нервната система

Сред причините за дискомфорта в лявото подребрие може да бъде и определен вид невралгия. Такава е интеркосталната невралгия. Тя се характеризира с невропатна болка, водеща своето начало от междуребрените нерви. Обикновено засяга хора в напреднала възраст с дегенерации и дистрофии на опорно-двигателната система.

Типично за състоянието е възпалението на нерви и мускули в гръдната клетка и средната област на гръбнака. Засегнати от възпалението могат да бъдат и междуребрени нерви. Понякога засегнат е и интеркосталният нерв между самите ребра.

Обикновено симптомите засягат само едната страна - например лявото подребрие, но понякога са симетрично двустранни. В случая болката е тъпа, но пулсираща, като в определени моменти се засилва остро.

Проблеми с левия бъбрек

Здравото човешко тяло разполага с два бъбрека - ляв и десен. Те са разположени от двете страни на гръбнака, като левият е малко по-висок. Бъбреците филтрират отпадъците и ги изхвърлят чрез урината. Освен това влияят върху контрола на кръвното налягане.

В някои случаи обаче функцията им може да бъде нарушена или затруднена. Сред примерите за това са:

Инфекция на бъбреците

Пикочно-половите инфекции, възникващи вследствие на попадане на бактерия в пикочния мехур или уретрата, могат да преминат към единия или и двата бъбрека. Това състояние се нарича пиелонефрит. Сред симптомите са:

  • болезнени усещания в гърба, стомаха, слабините, подребрието;
  • висока температура и втрисане;
  • често уриниране, придружено от парене и дискомфорт;
  • кръв или гной в урината;
  • мътна урина със силен аромат;
  • гадене и повръщане.

Камъни в бъбреците

Понякога в бъбреците се натрупват малки твърди кристали, известни като камъни. Те най-често са формирани от минерала калций. Когато кристалите са под формата на дребни песъчинки, е възможно да се отделят без медицинска намеса чрез урината.

Сред симптомите за това състояние са:

  • болезнени усещания в гърба, кръста, стомаха, слабините, подребрието;
  • болка в единия или и в двата тестиса, когато засегнатият е мъж;
  • болезнени усещания при уриниране;
  • кръв в урината;
  • мътна урина със силна миризма;
  • гадене и повръщане;
  • висока температура;
  • трудности при уриниране.

Кога да се консултираме с лекар?

В случай че изпитаме силна и/ или продължителна болка в областта на лявото подребрие, е препоръчително да се консултираме с лекар. Добре е и да обърнем внимание на останалите сигнали на тялото си, за да сме в състояние да насочим специалиста във възможно най-голяма степен към източника на проблема.

Поръчайте висококачествени хранителни добавки за отлично здраве от онлайн аптека galen.bg! Възползвайте се от винаги ниските ни цени!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Какви са причините за болки в гърдите?

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.