Как се брои месечният цикъл?

Как се брои месечният цикъл?

Ако първият Ви цикъл е бил наскоро, вероятно все още не знаете как да изчислявате предполагаемата дата за настъпването на следващия. В началото тази задача е много трудна, тъй като е необходимо време за урегулиране на процесите в организма. Това обикновено се сучва до около година. В този период от време е напълно нормално цикълът да прескача месец или два, както и понякога да настъпва по-често от стандартното.

След като започне да Ви идва редовно, вече спокойно ще можете да изчислявате дата на следващата менструация. За целта помагат менструалните календари, на които ще се спрем по-долу.

Изключение правят жените, при които има проблем - хормонален дисбаланс, недостиг на определени витамини и минерали, стрес или заболяване. Повече по темата прочетете е Как да предизвикаме цикъла.

Защо имаме месечен цикъл?

Най-просто казано благодарение на месечния си цикъл можем да заченем дете. Той подготвя организма ни за оплождането, като спомага за узряване на яйцеклетката. За да протече нормално този процес, са необходими определени хормони - прогестерон и естроген. Под тяхното влияние яйчниците и матката се изменят. В периода между двата цикъла яйчниците съзряват, а най-външният слой на матката се покрива с повишен брой клетки и кръвоносни съдове, увеличаващи плътността му.

В случай че не заченем дете, този удебелен слой върху матката и неоплодената яйцеклетка вече не са необходими. По тази причина тялото ни ги изхвърля посредством ежемесечното кървене.

Защо този процес е болезнен и как да намалим дискомфорта, прочетете в Как да облекчим менструалните болки.

Как да сметнем кога ще ни дойде отново?

Менструалното кървене е свързано не само с болка и отпадналост, а и с друг вид дискомфорт. Ако не знаем кога да го очакваме, може да изцапа дрехите ни, да доведе до неприятни ситуации. Възможно е да се появи в най-неподходящия момент като по време на морската ни или спа почивка.

При някои жени цикълът продължава едва 3 дни, докато при други трае до седмица - значителен период от време, с който е добре да съобразяваме плановете си за ваканция.

За да избегнем сконфузни инциденти, е препоръчително винаги да сме подготвени с дамски превръзки и тампони. Добре е да имаме предвид и че кръвотечението е най-силно през първите дни, като след това може да се превърне в леко кървене. За по-голямо удобство през последните дни от месечната менструация могат да ни послужат и ежедневните превръзки.

Що се отнася до формулата за пресмятане на следващия цикъл, тя е много проста. За начало е необходимо да определим сравнително през колко време ни идва. За целта трябва да преброим дните от началото на една менструация до деня преди настъпване на следващата. Този времеви интервал обикновено е между 21 и 35 дни, като най-често е 28.

Например, ако миналия месец менструацията е настъпила на 05.10., а този - на 02.11., то нашият период е точно 28 дни - от 05.10. до 01.11. Тъй като всеки месец е различен от предния, е добре да проследим този процес през поне 3 поредни месеца, като за свой период вземем средно аритметичното.

Например, ако в три последователни месеца ни е дошло през 28, 30 и 27 дни, можем да счетем, че обичайно ни идва през (28+30+27) / 3 ≈ 28 дни. След като сме готови с изчислението, е хубаво да сме подготвени за настъпване на менструацията ден-два преди предполагаемата дата.

Защо е важно да имаме менструален календар?

За да следим по-лесно времето за настъпване на месечния ни цикъл, ни помагат менструалните календари. В наши дни лесно можем да открием менструален календар под формата на приложение за телефона или онлайн. Необходимо е единствено да въвеждаме началната дата на всеки цикъл и менструалният календар ще извършва калкулациите вместо нас.

Менструалният календар е толкова полезен, тъй като ни помага да изчисляваме не само кога ще настъпи следващият цикъл, а и за да ни сигнализира, ако той не идва навреме. В този случай е много вероятно да сме бременни и е препоръчително да посетим гинеколог.

Още една причина, поради която е добре да разполагаме с менструален календар, е да следим здравословното си състояние. В случай че цикълът ни идва нередовно, е препоръчително да се обърнем към гинеколог. Хубаво е на прегледа да носим и своя календар, за да отговаряме адекватно на зададените ни въпроси.

Кога настъпва овулацията?

Менструалният календар ни служи и за определяне на овулацията. Това е моментът, когато зрялата яйцеклетка се отделя от яйчника и се придвижва към матката. Именно тогава шансът ни за зачеване е най-голям. Овулация настъпва около 10-15 дни преди следващата ни менструация.

Важно е да имаме предвид и целия овулационен период, който обхваща до 5 дни преди самата овулация и деня на овулацията. През цялото това време вероятността зрялата яйцеклетка да бъде оплодена, е голяма.

Осведомяването ни за всички тези дати чрез менструален календар е полезно не само при опити за забременяване, а и в случай че не желаем да заченем. Във втората ситуация в важно да извършваме половия акт с голяма предпазливост и висококачествена протекция като:

Добре е да имаме предвид и че въпреки краткия овулационен период, забременяването е възможно и в други моменти от месеца. Полезно е да знаем, че един сперматозоид може да остане жив в организма ни с дни. По тази причина дори и да извършим полов акт във време, което менструалният ни календар сочи като безопасно, зачеването може да стане на следваща по-благоприятна за това дата.

Вземете висококачествени и удобни превръзки и тампони на топ цена от онлайн Аптека Гален! Погрижете се и за здравето си с подходящи добавки за жени!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.