Пост-Ковид – симптоми и препоръки

Пост-Ковид – симптоми и препоръки

Ковид-19 е сравнително нов вирус и въпросителните около него все още са много. Надеждата ни за изграждане на масов имунитет са ваксините, но докато това се случи, сме изправени пред още ред казуси за решаване.

Сред належащите проблеми са не само боледуването от COVID-19, но и последиците след излекуването. В случай че сме прекарали вируса, то е добре да сме запознати с последствията, които може да нанесе на нашия организъм. Те често продължават и след отчитането на негативен PCR тест. Осъзнаването на проблема е първата крачка към неговото преодоляване.

Най-разпространените последствия след боледуване от Ковид-19

Сред най-разпространените последствия след боледуване от Ковид-19 са:

  • проблеми със сърцето;
  • проблеми с белите дробове;
  • болки в областта на гърдите;
  • затруднено дишане;
  • проблеми с паметта;
  • отпадналост;
  • косопад;
  • мускулни болки;
  • главоболие;
  • депресия;
  • проблеми със съня.

Сред предполагаемите причини за така разностранните симптоми е това, че вирусът обикновено прилепва към различни ACE2 рецептори в организма ни. ACE2 представлява ензим, прикрепен към клетъчната мембрана на клетките в червата, бъбреците, тестисите, жлъчния мехур и сърцето.

Проучвания за връзката между COVID-19 и пост-Ковид проблемите

COVID-19 е вирус, определен от британския здравен институт NICE като съвкупност от симптоми, продължаващи над 3 месеца. Според много от учените причината за пост-Ковид неразположенията и проблемите се корени във факта, че вирусът отключва автоимунна реакция. Знак за това е известната причина за косопада вследствие на COVID-19 – образуването на автоимунни антитела срещу космените фоликули.

По данни от китайски проучвания след първата вълна на пандемичното заболяване около 50% от боледувалите развиват пост-Ковид симптоми. Те продължават да са отчетливи до 6 месеца след отчитането на негативен PCR тест при 76% от пациентите.

В същото време изследванията сочат, че последствията са дълготрайни при около 15% от заболелите от Ковид-19, като сред най-често засегнатите са от 20 до 40-годишни жени. Именно възрастта на проблемните пациенти е сред нещата, които най-много изненадват лекарите. Много от тези дами изпадат в състояния, наподобяващи неразположенията на над 80-годишни пациентки с онкологични заболявания.

Според наблюденията на австрийските специалисти 50 000 от 500 000 излекувани развиват пост-Ковид синдрома.

Какво е добре да направим след излекуване от COVID-19

Тъй като проблемите със сърцето и белите дробове са сред най-притеснителните симптоми след прекаран Ковид-19, е препоръчително за всеки излекувал се пациент да изследва и следи сърдечната и белодробната си активност. Наблюдаваните тромбози вследствие на Ковид-19 например са пряко свързани с остри белодробни емболии и други заболявания, спадащи към кардиологията.

Затова и лицата, прекарали COVID-19 и страдащи от белодробни проблеми и хипертония, е препоръчително да се консултират с лекуващите си лекари на какви изследвания да се подложат и дали се налага промяна в досегашните им методи на профилактика и лечение. Сред възможните медицински съвети биха били електрокардиография, ехокардиография и холтер ЕКГ.

Начини за справяне с пост-COVID симптомите

Основните мерки, които можем да вземем с цел справяне с пост-Ковид синдрома, са следните:

  • редовно да посещаваме личния лекар и други специалисти при необходимост;
  • да не оставаме сами, тъй като е възможно изведнъж да почувстваме слабост;
  • постепенно да се върнем към нормалното си ежедневие;
  • да възобновим движението – не веднага да влезем във фитнеса, но да започнем с кратки разходки, които постепенно да се увеличават.

Придържайки се към тези не особено трудни за изпълнение насоки, ще си спомогнем за по-бързото преодоляване на хроничната умора и ще сме в състояние да вземем навременни мерки, в случай на по-тежки усложнения.

Кога да си направим тест за антитела след срещата с Ковид-19

Съществуват три основни вида антитела, които организмът ни образува при сблъсък с COVID-19:

  • IgA;
  • IgM;
  • IgG.

IgA и IgM са налични още след началната реакция на тялото ни срещу болестта. Появяват се бързо, но нивата им в кръвта спадат почти толкова мигновено. В същото време IgG антителата се образуват по-бавно, но се запазват задълго.

IgG се получават от така наречените „клетки на паметта“, които в някои случаи остават по-продължително време в организма и „си спомнят“ как трябва да се реагира срещу враждебния вирус на COVID-19. Веднъж появи ли се тези антитела в тялото, те обикновено са в състояние да спомогнат производството на още себеподобни при необходимост.

Що се отнася до извършването на антигенен тест, добре е той да бъде направен за проверката именно на тези IgG антитела, чието наличие е предпоставка за сравнително дълготраен имунитет. Този вид тестове могат да се извършват успешно поне две седмици след началото на заразата. По-рано е възможно антителата все още да не са образувани.

Антигенни тестове се правят и за другите видове антитела, но при тях проверката обикновено е положителна в самото начало на болестта и негативна две седмици след настъпването й.

Можем ли да се заразим повторно, ако нямаме антитела

Това е казус, при който ясни и сигурни закономерности все още не са изведени. Въпреки това е напълно възможно да сме защитени от повторно заболяване дори при липса на изградени антитела в организма ни. Предполага се, че такива не се образуват или са в много малко количество, ако сме преминали през болестта леко.

В същото време обаче тялото ни може да е изградило достатъчно количество Т-клетки. Тяхната функция не е да атакуват вируса на Ковид-19, спирайки разпространението му. Т-клетките участват в имунния отговор на тялото, като елиминират вече заразените клетки. Затова и наличието им би могло също да ни послужи като някакъв вид защита срещу вируса - поне за известно време. В повечето лаборатории се извършват и тестове за Т-клетки, така че всеки желаещ би могъл да си направи.

Кога е добре да се ваксинираме след прекаран Ковид-19

Както вече стана ясно, не всеки преминал през Ковид-19 успява да изгради антитела. Освен това дори при наличието на IgG в организма ни, времетраенето на нашия имунитет e едва няколко месеца.

Затова и е препоръчително след установяване на наличност на антитела в тялото ни да повтаряме теста периодично - през месец или два. По този начин лесно ще установим, когато антителата изчезнат и би бил подходящ момент да се ваксинираме.

Повече за ваксините и подсилването на имунната система преди ваксинация можете да разберете от нашата статия по темата.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.